LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Objavljen prvi broj stripa "Garfield"

Na današnji dan 1978. godine pojavio se strip o debelom narančastom mačku s kojim se mnogi od nas poistovjećuju!

Na današnji dan 1978. godine pojavio se strip o debelom narančastom mačku s kojim se mnogi od nas poistovjećuju!

Garfield je ime narančastog mačka, glavnog lika istoimenog stripa, a kasnije i animinirane serije.

Na današnji dan, 19. lipnja 1978. godine, pojavio se strip Garfield, a osmislio ga je Jim Davis. Taj dan smatra se i službenim Garfieldovim rođendanom kojega u stripu i sam slavi, svakog 19. lipnja. Od tog datuma svakodnevno izlazi u novinama širom svijeta.

Stripovi gotovo uvijek imaju tri slike, a iznimka su jedino nedjeljna izdanja. Sada su u boji premda se neki još uvijek izdaju crno-bijeli.

Strip je trenutačno u Guinessovoj knjizi rekorda kao najčitaniji strip na svijetu, a od 2006. godine izlazi u više od 2 570 novina i listova.
 
Glavni lik Garfield je debeli narančasti mačak, a glavne osobine su mu lijenost i sebičnost. Uglavnom se dosađuje, jede ili spava. Živi s vlasnikom Jonom i psom Odiem. Omiljeno jelo su mu lazanje i ovisan je o kavi.  

Pas Odie je žuti bigl s dugačkim smeđim ušima koji čini protutežu Garfieldu. Najčešće hoda na četiri noge i ima otvorena usta iz kojih izlazi veliki, crveni jezik. Često slini i dahće. Njegova najdraža igračka je loptica sa zvoncem. Garfield ga toliko često šutira da mu je to već postala rutina. Odie se smatra glupim, iako u nekoliko stripova pokazuje da je pametniji nego što izgleda. Odie je ime dobio kada je Jim Davis pisao reklamu za automobile na kojoj se pojavio lik Odiea, seoske budale. Davisu se ime svidjelo pa ga je odlučio ponovno iskoristiti. U stripu se prvi put pojavio 8. kolovoza 1978. godine

Garfieldov vlasnik je Jonathan Q. Jon Arbuckle, u stripu se pojavio na isti dan kad i Garfield. Jona se često opisuje kao šmokljana zbog njegove nespretnosti i pretjeranog entuzijazma.

Osim stripova i serije, Garfield je prenesen i na filmsko platno. godine 2004. izašao je animirani film Garfield: The Movie, a 2006. godine izašao je nastavak Garfield: A Tail of Two Kitties.

FOTO: MENTALFLOSS.COM