LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Njegova najveća djela nastala su nakon što je oglušio, a danas slavimo njegov rođendan

Ludwig van Beethoven bio je njemački skladatelj čije su Simfonija br. 5 i Simfonija br. 9 voljeni klasici, a njegova su najveća djela nastajala za vrijeme njegove borbe s gluhoćom.

Ludwig van Beethoven bio je njemački skladatelj čije su Simfonija br. 5 i Simfonija br. 9 voljeni klasici, a njegova su najveća djela nastajala za vrijeme njegove borbe s gluhoćom.

Na današnji dan, najvjerojatnije, rođen je njemački skladatelj i pijanist Ludwig van Beethoven. Naime, točan datum rođenja ovoga umjetnika ne zna se sa stopostotnom sigurnošću, ali pretpostavlja se da je rođen 16. prosinca 1770. godine

Dolazi iz glazbene obitelji u kojoj su se njegov otac i djed bavili glazbom, dok mu je majka bila domaćica. Najstariji od trojice braće vrlo je rano preuzeo ulogu skrbnika obitelji budući da mu je otac bio alkoholičar. Kako bi ga potaknuo na stvaranje glazbe, otac bi se često poslužio brutalnim i nasilnim metodama prisile koje su uključivale uskraćivanje sna te batine za mladog Beethovena.

Usprkos problematičnom djetinjstvu, Bethoveen je od najranije dobi pokazao izniman talent za glazbu te je osim klavira svirao i violinu. S 12 godina postaje zaposlen na dvoru kao dvorski orguljaš gdje mu je godišnja plaća iznosila 150 florina. Sljedećih je godina postao zapažen među bečkom aristokracijom, a svoj je prvi javni debi održao upravo u Beču 1795. godine Krajem stoljeća njegov je glazbeni opus postao sve bogatiji i pokazao se kao rođeni skladatelj koji vlada najzahtjevnijim formama, koje su zadali Mozart i Haydn, što je dokazalo njegovih 6 gudačkih kvarteta.

Privatan život za Beethovena ne nosi jednak uspjeh kao javni. Nikad se nije ženio niti imao djecu, no nakon smrti brata Caspara 1815. godine ušao je u borbu za skrbništvo nad svojim nećakom, a nakon sedmogodišnje borbe skrbništvo je i dobio. Povijest ga opisuje kao iznimno hladna i povučena čovjeka koji je često pribjegavao samoći. Navodi se da je bio paranoičan, pohlepan, impulzivan, stoga ne čudi što mu je život bio obilježen mnogim svađama.

Smrt ga je sustigla u 56. godini života, 1826, kao posljedica ciroze jetre. Obdukcijom se pokazalo kako je mogući razlog njegove gluhoće preboljeni tifus u ljeto 1796. godine, no također nije isključen niz bolesti s kojima se borio. Također, u lubanji mu je pronađena visoka razina olova te se smatralo kako je to moguć uzrok smrti, što je kasnije demantirano.

Ostavština ovog glazbenog velikana ne treba posebnu najavu. Čovjek koji sklada glazbu dok u isto vrijeme gotovo da ne može čuti što stvara dovoljno je objašnjenje njegove genijalnosti o kojoj ste tijekom života sigurno slušali, a donosimo i nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali:

  • njegove skladbe nalaze se na čak 1497 soundtrackova
  • planirao je napisati i desetu simfoniju prije svoje smrti
  • radio je kao učitelj glazbe djeci aristokrata
  • na sprovod mu je došlo odati počast 20 000 ljudi
  • Mjesečevu sonatu smatrao je inferiornom u usporedbi s većinom svojih djela usprkos tomu što je ona postala vrlo popularna
  • svoju Treću simfoniju posvetio je Napoleonu Bonaparteu, no kad je saznao da se Napoleon proglasio francuskim carem, promijenio je posvetu.
FOTO: TUMBLR