LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Nestao autor „Malog princa”

Godine 1944, na današnji dan, na svoj posljednji let krenuo je slavni francuski književnik, autor „Malog princa”, Antoine de Saint–Exupéry.

Godine 1944, na današnji dan, na svoj posljednji let krenuo je slavni francuski književnik, autor „Malog princa”, Antoine de Saint–Exupéry.

Na današnji dan, 31. srpnja 1944. godine, nad Sredozemljem je nestao slavni francuski književnik i zrakoplovac, Antoine de SaintExupéry, za vrijeme leta svojim vojnim avionom na izviđačkoj misiji u Drugom svjetskom ratu. Poznati autor Malog princa za vrijeme rata bio je pilot ratnog zrakoplovstva Slobodnih francuskih snaga koje su se priklonile Charlesu de Gaulleu i odbile suradnju s nacističkom Njemačkom.

Rođen je u plemićkoj obitelji, otac mu je bio grof Jean-Marc de Saint-Exupéry. Nakon školovanja započeo je svoju vojnu karijeru, 1921. godine, prvo u francuskoj kopnenoj vojsci, a kasnije se učlanio u ratno zrakoplovstvo gdje je dočekao Drugi svjetski rat.

Poštanske letove obavljao je preko Sahare, od Francuske do Dakara, a kasnije i u Argentini. U to je vrijeme počeo pisati knjige. Pri pokušaju obaranja rekorda u brzini leta između Francuske i Vijetnama, srušio se u pustinju u Egiptu. Skoro je poginuo, a život mu je tada spasio jedan beduin na devi.

Unatoč svojim ozljedama za vrijeme Drugog svjetskog rata, htio je letjeti za Saveznike. Tada je već imao 43 godine, što je bilo osam godina više od maksimalne dozvoljene dobi za pilota. Ipak je uspio dobiti posebno odobrenje generala Dwighta D. Eisehowera, budućeg američkog predsjednika, i poletio je u vojne misije. Upravljao je američkim avionom Lockheed P-38 Lighting.

Na današnji datum 1944. godine poletio je s otoka Korzike u izviđačku misiju prema francuskoj obali koju je bila okupirala Njemačka. Nikada se više nije vratio. U zadnje vrijeme ulaže se mnogo napora kako bi se pronašla olupina njegova aviona negdje u moru. I danas ostaje misterij gdje se njegov avion srušio i zašto se srušio.

FOTO: LE POINT