Na današnji dan

Nekad okupiran zmijama, danas turistima – Nacionalni park Mljet

13

Zahvaljujući specifično razvedenoj obali, bujnom biljnom svijetu, jezerima bogatim školjkama, Mljet je danas iznimno posjećen, a već 57 godina nosi titulu nacionalnog parka.

Na današnji dan, 11. studenog 1960. godine, osnovan je Nacionalni park Mljet, pri čemu je veliku ulogu imao hrvatski znanstvenik Branimir Gusić. Povijest parka seže daleko u prošlost, a na njega su znatno utjecali Mlečani. Bili su prvi stanovnici parka, a nakon njih su na tom području živjeli Grci, Rimljani, Benediktinci, umiješana je bila i Mletačka Republika, pa čak i veliki Napoleon Bonaparte. 

Za vrijeme Napoleona dolazi do velikih pomaka u gradnji infrastrukture, a riješen je i problem zmija. Naime, područje Mljeta okupirale su zmije otrovnice koje su nestale zahvaljujući 12 mungosa koji su budući nacionalni park spasili od opasnosti.

Tada je postavljen i novi projekt zaštite mljetskih jezera, organizama i šume pod nazivom Naturschutzpark Meleda. U 20. stoljeću otok su naselili Talijani, zatim se on vraća pod vlast Kraljevine SHS. Vrlo kratko otok je bio i pod njemačkom vlasti, no ubrzo postaje dio Jugoslavije, da bi na koncu postao hrvatsko vlasništvo.


Nalaze se tu i hidroarheološki i arheološki spomenici, brojne utvrde te raznolika kulturna baština naselja Polače, otočića sv. Marije, Babine Kuće, Soline i okolice, Pomena te naselja Goveđari.

Nacionalni park ima specifično razvedenu obalu, bujan biljni svijet, slana jezera koja su bogata školjkama te veliku posjećenost iz svih krajeva svijeta. Bilježi mnogobrojne dolaske turista koji ostaju zadivljeni njegovom prirodnom ljepotom. Posjet je omogućen brodskom linijom iz Dubrovnika, Korčule, Hvara, Brača i Makarske koji pristaju u luci Pomena. 

Također, prostire se iznimno prekrasan pogled s vrha Montokuc s kojeg se točno vidi ovo raskošno bogatstvo.

Komentari na članak

Vezani članci

Dr. Suess

Na današnji dan

Rođen Dr. Seuss

Na današnji dan, 2. ožujka 1904. godine, rođen je Theodor Geisel, poznatiji pod peudonimom Dr. Seuss, autor mnogobrojnih popularnih dječjih knjiga i stripova.

1

Geografi i etnolozi vratili se s uspješne terenske nastave iz NP Mljet

FOTO: Zadarski studenti vratili se s terenske nastave na Mljetu

Na otoku Mljetu, odnosno na području Nacionalnog parka Mljet, od 26.04. do 30.04. održala se terenska nastava za studente Odjela za geografiju i Odjela za kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru.

Nina Simone

Na današnji dan

Rođena Nina Simone

 Na današnji dan, 21. veljače 1933. godine u Sjevernoj Karolini, rođena je poznata američka pjevačica, kantautorica i pijanistica Eunice Kathleen Waymon, poznatija pod pseudonimom Nina Simone.

samantha smith

Na današnji dan

10-godišnja aktivistica za mir dobila odgovor Yurija Andropova

Yuri Andropov pismenim putem odgovara učenici Samanthi Smith da neće biti rata.

Ivana Orleanska

Na današnji dan

Ivana Orleanska proglašena blaženom

I am not afraid...I was born to do this. Ivana Orleanska