Na današnji dan

Nekad okupiran zmijama, danas turistima – Nacionalni park Mljet

13

Zahvaljujući specifično razvedenoj obali, bujnom biljnom svijetu, jezerima bogatim školjkama, Mljet je danas iznimno posjećen, a već 57 godina nosi titulu nacionalnog parka.

Na današnji dan, 11. studenog 1960. godine, osnovan je Nacionalni park Mljet, pri čemu je veliku ulogu imao hrvatski znanstvenik Branimir Gusić. Povijest parka seže daleko u prošlost, a na njega su znatno utjecali Mlečani. Bili su prvi stanovnici parka, a nakon njih su na tom području živjeli Grci, Rimljani, Benediktinci, umiješana je bila i Mletačka Republika, pa čak i veliki Napoleon Bonaparte. 

Za vrijeme Napoleona dolazi do velikih pomaka u gradnji infrastrukture, a riješen je i problem zmija. Naime, područje Mljeta okupirale su zmije otrovnice koje su nestale zahvaljujući 12 mungosa koji su budući nacionalni park spasili od opasnosti.

Tada je postavljen i novi projekt zaštite mljetskih jezera, organizama i šume pod nazivom Naturschutzpark Meleda. U 20. stoljeću otok su naselili Talijani, zatim se on vraća pod vlast Kraljevine SHS. Vrlo kratko otok je bio i pod njemačkom vlasti, no ubrzo postaje dio Jugoslavije, da bi na koncu postao hrvatsko vlasništvo.


Nalaze se tu i hidroarheološki i arheološki spomenici, brojne utvrde te raznolika kulturna baština naselja Polače, otočića sv. Marije, Babine Kuće, Soline i okolice, Pomena te naselja Goveđari.

Nacionalni park ima specifično razvedenu obalu, bujan biljni svijet, slana jezera koja su bogata školjkama te veliku posjećenost iz svih krajeva svijeta. Bilježi mnogobrojne dolaske turista koji ostaju zadivljeni njegovom prirodnom ljepotom. Posjet je omogućen brodskom linijom iz Dubrovnika, Korčule, Hvara, Brača i Makarske koji pristaju u luci Pomena. 

Također, prostire se iznimno prekrasan pogled s vrha Montokuc s kojeg se točno vidi ovo raskošno bogatstvo.

Komentari na članak

Vezani članci

Tito

Na današnji dan

Josip Broz Tito - najpoznatija ličnost Jugoslavije

„Bratstvo i jedinstvo može postojati samo među onima koji su zbilja ravnopravni”, Josip Broz Tito.

Andy Warhol

Na današnji dan

Umro „otac pop-arta"

"An artist is somebody who produces things that people don't need to have." - Andy Warhol

Salar De Uyuni

SALAR DE UYUNI

Najveće prirodno ogledalo na svijetu

Nalazi se 3.656 metara iznad nadmorske visine i prostire se na čak 10.582 kilometara kvadratnih te je prekriveno korom soli debelom nekoliko metara. Kora je glatka i ravna pa se zbog toga ovo jezero često naziva i „bijelom pustinjom“.

Jesen u Mađarskoj

Uživajte u jesenskim notama prirode

Jesenske boje

Jesen donosi jedinstven spektar boja. Pregledajte našu galeriju jesenskih fotografija i uvjerite se sami.

Poštanska marka

Na današnji dan

U upotrebu uvedena poštanska marka

Poštanska marka prvi je put puštena u promet kao sredstvo plaćanja poštanskih usluga u Velikoj Britaniji 1840. godine.