Na današnji dan

Nekad okupiran zmijama, danas turistima – Nacionalni park Mljet

13

Zahvaljujući specifično razvedenoj obali, bujnom biljnom svijetu, jezerima bogatim školjkama, Mljet je danas iznimno posjećen, a već 57 godina nosi titulu nacionalnog parka.

Na današnji dan, 11. studenog 1960. godine, osnovan je Nacionalni park Mljet, pri čemu je veliku ulogu imao hrvatski znanstvenik Branimir Gusić. Povijest parka seže daleko u prošlost, a na njega su znatno utjecali Mlečani. Bili su prvi stanovnici parka, a nakon njih su na tom području živjeli Grci, Rimljani, Benediktinci, umiješana je bila i Mletačka Republika, pa čak i veliki Napoleon Bonaparte. 

Za vrijeme Napoleona dolazi do velikih pomaka u gradnji infrastrukture, a riješen je i problem zmija. Naime, područje Mljeta okupirale su zmije otrovnice koje su nestale zahvaljujući 12 mungosa koji su budući nacionalni park spasili od opasnosti.

Tada je postavljen i novi projekt zaštite mljetskih jezera, organizama i šume pod nazivom Naturschutzpark Meleda. U 20. stoljeću otok su naselili Talijani, zatim se on vraća pod vlast Kraljevine SHS. Vrlo kratko otok je bio i pod njemačkom vlasti, no ubrzo postaje dio Jugoslavije, da bi na koncu postao hrvatsko vlasništvo.


Nalaze se tu i hidroarheološki i arheološki spomenici, brojne utvrde te raznolika kulturna baština naselja Polače, otočića sv. Marije, Babine Kuće, Soline i okolice, Pomena te naselja Goveđari.

Nacionalni park ima specifično razvedenu obalu, bujan biljni svijet, slana jezera koja su bogata školjkama te veliku posjećenost iz svih krajeva svijeta. Bilježi mnogobrojne dolaske turista koji ostaju zadivljeni njegovom prirodnom ljepotom. Posjet je omogućen brodskom linijom iz Dubrovnika, Korčule, Hvara, Brača i Makarske koji pristaju u luci Pomena. 

Također, prostire se iznimno prekrasan pogled s vrha Montokuc s kojeg se točno vidi ovo raskošno bogatstvo.

Komentari na članak

Vezani članci

naslovna

Na današnji dan

Najvažniji detalji iz života žena koje su promijenile svijet

Gledajući svijet danas možemo primijetiti da su muškarci i dalje brojniji na vodećima pozicijama, a žene se probijaju teže, ali brojne od njih svakako dokazuju da je ipak moguće.

Radio Televizija Zagreb

Na današnji dan

HRT slavi dva rođendana

Današnji datum ima dvostruko značenje za HRT – Hrvatski radio slavi 89., a Hrvatska televizija 59. rođendan.

Marko Mamić

Na današnji dan

Marko Mamić – od nogometa do rukometaša „ubojita" šuta i studenta sportskog menadžmenta

Iako je svoj sportski put započeo na nogometnom terenu, Marko Mamić prepoznatljiv je kao rukometaš, a danas slavi svoj 24. rođendan. No valja podsjetiti da uz rukometne uspjehe niže i one na obrazovnom polju.

John Ford

Na današnji dan

Rođen John Ford

John Ford, poznati američki filmski redatelj, rođen je na današnji dan, 1. veljače 1894. godine u Cape Elisabethu, u državi Maine u SAD-u.

Zgrada

Tjedan botanike

Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma

U cijeloj Hrvatskoj sredinom svibnja održat će se Tjedan botanike i arboretuma, a svečano otvaranje planirano je na PMF-u koji će tijekom tog tjedna biti središte botaničkih zbivanja u Zagrebu