Na današnji dan

Nekad okupiran zmijama, danas turistima – Nacionalni park Mljet

13

Zahvaljujući specifično razvedenoj obali, bujnom biljnom svijetu, jezerima bogatim školjkama, Mljet je danas iznimno posjećen, a već 57 godina nosi titulu nacionalnog parka.

Na današnji dan, 11. studenog 1960. godine, osnovan je Nacionalni park Mljet, pri čemu je veliku ulogu imao hrvatski znanstvenik Branimir Gusić. Povijest parka seže daleko u prošlost, a na njega su znatno utjecali Mlečani. Bili su prvi stanovnici parka, a nakon njih su na tom području živjeli Grci, Rimljani, Benediktinci, umiješana je bila i Mletačka Republika, pa čak i veliki Napoleon Bonaparte. 

Za vrijeme Napoleona dolazi do velikih pomaka u gradnji infrastrukture, a riješen je i problem zmija. Naime, područje Mljeta okupirale su zmije otrovnice koje su nestale zahvaljujući 12 mungosa koji su budući nacionalni park spasili od opasnosti.

Tada je postavljen i novi projekt zaštite mljetskih jezera, organizama i šume pod nazivom Naturschutzpark Meleda. U 20. stoljeću otok su naselili Talijani, zatim se on vraća pod vlast Kraljevine SHS. Vrlo kratko otok je bio i pod njemačkom vlasti, no ubrzo postaje dio Jugoslavije, da bi na koncu postao hrvatsko vlasništvo.


Nalaze se tu i hidroarheološki i arheološki spomenici, brojne utvrde te raznolika kulturna baština naselja Polače, otočića sv. Marije, Babine Kuće, Soline i okolice, Pomena te naselja Goveđari.

Nacionalni park ima specifično razvedenu obalu, bujan biljni svijet, slana jezera koja su bogata školjkama te veliku posjećenost iz svih krajeva svijeta. Bilježi mnogobrojne dolaske turista koji ostaju zadivljeni njegovom prirodnom ljepotom. Posjet je omogućen brodskom linijom iz Dubrovnika, Korčule, Hvara, Brača i Makarske koji pristaju u luci Pomena. 

Također, prostire se iznimno prekrasan pogled s vrha Montokuc s kojeg se točno vidi ovo raskošno bogatstvo.

Komentari na članak

Vezani članci

Marjanski đir

"Marjanski đir – Stazom točnih odgovora"

U ugodnoj šetnji učite o marjanskim znamenitostima

Ususret Međunarodnom danu biološke raznolikosti i Danu zaštite prirode u Hrvatskoj, u Park šumi Marjan održat će se zabavno-edukativno događanje "Marjanski đir: Stazom točnih odgovora".

Uspinjača

Na današnji dan

Potres koji je izgradio Zagreb

Na današnji dan Zagreb je zadesio veliki potres koji mu je, unatoč velikim gubicima, donio i nešto dobro. U rekordnom se roku oporavio te je zablistao u najljepšem mogućem ruhu.

Poštanska marka

Na današnji dan

U upotrebu uvedena poštanska marka

Poštanska marka prvi je put puštena u promet kao sredstvo plaćanja poštanskih usluga u Velikoj Britaniji 1840. godine.

MOO

Na današnj dan

Osnovan Međunarodni olimpijski odbor

Svoj plan o obnavljanju antičkih olimpijskih igara Pierre de Coubertin ostvario je 23. lipnja 1894. kada je u Parizu osnovan Međunarodni olimpijski odbor.

Isto

Na današnji dan

„Priroda za vodu” – moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana voda

Na današnji se dan tradicionalno obilježava Svjetski dan voda kako bi se potaknula svijest o sve većem onečišćenju vode te njezinoj nedostupnosti svim ljudima, ali i o otklanjanju tih problema sadnjom šuma, obnavljanjem močvara te radom na zelenim infrastrukturama.