Na današnji dan

Nekad okupiran zmijama, danas turistima – Nacionalni park Mljet

13

Zahvaljujući specifično razvedenoj obali, bujnom biljnom svijetu, jezerima bogatim školjkama, Mljet je danas iznimno posjećen, a već 57 godina nosi titulu nacionalnog parka.

Na današnji dan, 11. studenog 1960. godine, osnovan je Nacionalni park Mljet, pri čemu je veliku ulogu imao hrvatski znanstvenik Branimir Gusić. Povijest parka seže daleko u prošlost, a na njega su znatno utjecali Mlečani. Bili su prvi stanovnici parka, a nakon njih su na tom području živjeli Grci, Rimljani, Benediktinci, umiješana je bila i Mletačka Republika, pa čak i veliki Napoleon Bonaparte. 

Za vrijeme Napoleona dolazi do velikih pomaka u gradnji infrastrukture, a riješen je i problem zmija. Naime, područje Mljeta okupirale su zmije otrovnice koje su nestale zahvaljujući 12 mungosa koji su budući nacionalni park spasili od opasnosti.

Tada je postavljen i novi projekt zaštite mljetskih jezera, organizama i šume pod nazivom Naturschutzpark Meleda. U 20. stoljeću otok su naselili Talijani, zatim se on vraća pod vlast Kraljevine SHS. Vrlo kratko otok je bio i pod njemačkom vlasti, no ubrzo postaje dio Jugoslavije, da bi na koncu postao hrvatsko vlasništvo.


Nalaze se tu i hidroarheološki i arheološki spomenici, brojne utvrde te raznolika kulturna baština naselja Polače, otočića sv. Marije, Babine Kuće, Soline i okolice, Pomena te naselja Goveđari.

Nacionalni park ima specifično razvedenu obalu, bujan biljni svijet, slana jezera koja su bogata školjkama te veliku posjećenost iz svih krajeva svijeta. Bilježi mnogobrojne dolaske turista koji ostaju zadivljeni njegovom prirodnom ljepotom. Posjet je omogućen brodskom linijom iz Dubrovnika, Korčule, Hvara, Brača i Makarske koji pristaju u luci Pomena. 

Također, prostire se iznimno prekrasan pogled s vrha Montokuc s kojeg se točno vidi ovo raskošno bogatstvo.

Komentari na članak

Vezani članci

Ekološka edukacija

Ekološka osviještenost

Ekološka edukacija

Priroda je najveća i najbolja učiteljica ako se potrudimo razumijeti ju, stoga se pridružite Ekološkoj edukaciji u Klubu Dubrovčana.

Zgrada

Tjedan botanike

Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma

U cijeloj Hrvatskoj sredinom svibnja održat će se Tjedan botanike i arboretuma, a svečano otvaranje planirano je na PMF-u koji će tijekom tog tjedna biti središte botaničkih zbivanja u Zagrebu

Obaveze

Na današnji dan

Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti UNESCO-va je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini.

Septimije Sever

Na današnji dan

Septimije Sever proglašen carem

Septimije Lucije Sever rođen je 11. travnja 146. godine u Leptis Magni, rimska provicija Afrika.

Winston Churchill slavi poraz Njemačke 1945.

Na današnji dan

Europa slavi Dan pobjede i kraj Drugog svjetskog rata

8. svibnja 1945. godine njemačka vojska priznala je poraz, što označava službeni kraj II. svjetskog rata.