LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Nakon odustajanja od fakulteta John Wayne postaje najpoznatiji kauboj 20. stoljeća

Veliki John Wayne svoj život posvetio je alkoholu, cigaretama i ženama. Ipak, njegova najveća ljubav bila je gluma koja je njegovo najveće životno postignuće.

Veliki John Wayne svoj život posvetio je alkoholu, cigaretama i ženama. Ipak, njegova najveća ljubav bila je gluma koja je njegovo najveće životno postignuće.

John Wayne, pravim imenom Marion Michael Morrison, umro je na današnji dan, 11. lipnja 1979. godine u Los Angelesu u Californiji. Nakon puno uloženog rada u financiranje svog školovanja, odustao je od fakulteta, a strastvenu ljubav prema američkom nogometu, zamjenjuje strašću prema filmu, osobito vesternu. Glumac svjetskog kalibra s glumom počinje 1928. godine kad prvi put upotrebljava i umjetničko ime. 

Uloga koja mijenja putanju njegove karijere i diže ga u filmske visine svakako je ona u filmu Poštanska kočija, a ime John Wayne se do dan danas veže uz žanr vesterna. Za film Čovjek zvan hrabrost 1969. godine dobiva Oscara za najbolju mušku ulogu.

Nakon tri propala braka i sedmero djece iza sebe, bio je poznat po svojoj stigmi velikog zavodnika koji voli mlade Latinoamerikanke, viski i cigarete za koje se misli da je pušio i po 5 kutija dnevno. Njegov se stil života odražavao i na održavanje brakova koji su zbog njegovih brojnih izvanbračnih afera, koje nije skrivao, bili osuđeni na propast, a poznata je informacija kako je jednu takvu aferu imao i s čuvenom filmskom ikonom Marlene Dietrich.

John Wayne svoj posljednji film snima 1976. godine, a u filmu pod nazivom Posljednji pucanj glumi revolveraša koji boluje od raka. On sam 1997. godine umire od raka pluća i raka gušterače koji mu se proširio na ostale organe. Umire kao veliki glumac i kao čovjek koji nije imao savršen moralni život, ali je prije svega vjerovao u pravdu.

FOTO: GETTY IMAGES