LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Najvažniji detalji iz života žena koje su promijenile svijet

Gledajući svijet danas možemo primijetiti da su muškarci i dalje brojniji na vodećima pozicijama, a žene se probijaju teže, ali brojne od njih svakako dokazuju da je ipak moguće.

Gledajući svijet danas možemo primijetiti da su muškarci i dalje brojniji na vodećima pozicijama, a žene se probijaju teže, ali brojne od njih svakako dokazuju da je ipak moguće.

Sigurni smo da gotovo svi znaju zašto se 8. ožujka diljem svijeta obilježava Međunarodni dan žena i koji događaji iz povijesti stoje iza svega. Oni koji poznaju povijest ili oni koji su čitali o počecima feminističkih pokreta dobro znaju u kakvoj su se situaciji žene prije nalazile. Kada se prisjetimo 1800. godine – koja nam sada već izgleda kao davna povijest – žene tada nisu mogle nositi hlače, nisu imale pravo glasa, nisu mogle raditi, morale su se udati za onoga koga bi odabrao njihov otac, a o svemu u njihovim životima odlučivao je njihov otac ili muž. 

Kada govorimo o pravu glasa, 1893. godine Novi Zeland postao je prva zemlja koja je omogućila ženama pravo glasa. U Hrvatskoj, za vrijeme Jugoslavije, žene su to pravo dobile 1945. godine  Zanimljivo je kako je Švicarska ženama dala glas tek 1971. godine na federalnoj razini, iako je u početku bilo problema s nekim kantonima – no kasnije se i to promijenilo. 

Gledajući svijet danas možemo primijetiti da su muškarci i dalje brojniji na vodećima pozicijama, a žene se probijaju teže, ali brojne od njih svakako dokazuju da je ipak moguće. Na političkim izborima u Republici Hrvatskoj postoji zakonska obveza političkih stranaka da osiguraju kvotu od 40% zastupljenosti žena na listama kandidata za izbore. Ono što već svi znaju jest da su stranke zbog neispunjenja kvote redovito sankcionirane, što za većinu stranaka očito i ne predstavlja neki veliki problem. U zadnje je vrijeme sve više rasprava o tome koliko su kvote zaista dobar mehanizam za poticanje ravnopravnosti i osiguranje ravnomjerne zastupljenosti žena, prvenstveno u politici. S obzirom na to da je mnogo argumenata za, ali i onih protiv, još ostaje vidjeti kako će dalje teći rasprave i hoće li se možda pronaći neki bolji mehanizam. 

Osim toga, u današnje vrijeme feminizam sve više poprima negativne konotacije – što sigurno ima mnogo uzroka – no ako uzmemo u obzir da je feminizam ideja o ravnopravnosti žena i muškaraca u političkom, ekonomskom, socijalnom i društvenom smislu i ako se on kao takav i prihvaća, sigurni smo da oni koji negativno gledaju na feminizam trebaju još jednom promisliti. S obzirom na to da je cijeli svijet dosegao jednu visoku razinu razvitka, možemo reći u svim pogledima, ravnopravnost žena i muškaraca više ne treba dovoditi u pitanje, već svakodnevno raditi na širenju svijesti o važnosti ravnopravnosti. 

U nastavku donosimo najvažnije informacije o nekoliko žena koje su svojim djelovanjem promijenile svijet. Iako nije lako izabrati samo nekoliko, vjerujemo kako ćete se složiti s našim popisom. 

Marie Curie bila je prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu i prva osoba koja je uspjela dobiti Nobelovu nagradu za dvije različite kategorije. Prvu nagradu dobila je 1903. godine za fiziku za radioaktivnost, a drugu 1911. godine za kemiju. Tijekom Prvog svjetskog rata razvila je praktičnu uporabu X-zraka, odnosno rendgenskih zraka, a otkrila je i dva nova elementa – radij i polonij. S obzirom na diskriminaciju koja je tada bila usmjerena prema ženama u znanosti, možemo reći da je razbila brojne predrasude i otvorila put svim ženama u znanosti.

FOTO: Wikipedia

Modna dizajnerica Coco Chanel rođena je 19. kolovoza 1883. godine u Francuskoj. Poznata je diljem svijeta po svojim specifičnim dizajnima, odijelima, ali i po maloj crnoj haljini koja je postala bezvremenski must-have komad odjeće za svaku djevojku. Odrasla je u sirotištu, a prije otvaranja svog prvog dućana odjeće 1910. godine kratko se bavila pjevanjem. Već 1920. godine predstavila je svoj prvi parfem, Chanel odijelo i već spomenutu svima poznatu malu crnu haljinu. Odjeću je dizajnirala tako da je posebno pazila na udobnost prilikom nošenja. Umrla je 10. siječnja 1971. godine

FOTO: Wikipedia

Rođena 1884. godine u New Yorku, Eleanor Roosevelt kao prva dama počela je mijenjati značenje uloge koju je dobila. Bila je nećakinja američkog predsjednika Theodorea Roosevelta, a udala se za Franklina D. Roosevelta koji je također bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Kroz ulogu prve dame zalagala se za ljudska i ženska prava. Nemoguće je govoriti o razvoju ljudskih prava bez da se spomene njeno ime i rad kojim je doprinijela razvitku cjelokupnih ljudskih prava. Nakon što je napustila Bijelu kuću 1945. godine, nastavila je s radom u Ujedinjenim narodima, a umrla je 1962. godine

FOTO: wikipedia
 
Poznata pod nadimkom Čelična lady, Margaret Thatcher rođena je 13. listopada 1925. godine u Engleskoj. Bila je prva britanska žena premijerka. Kada je došla na vlast, provela je reforme poput rezanja programa socijalne pomoći, smanjenja moći trgovačkih unija te privatizacije određenih industrija. Poznata po svojoj odlučnosti – koja nedostaje brojnim liderima današnjice – uspjela je riješiti problem huliganizma na nogometnim utakmicama. Umrla je 8. travnja 2013. godine u dobi od 87 godina.
 
FOTO: Wikipedia

Annelies Marie Anne Frank rođena je 12. lipnja 1929. godine Svjetski je poznata žrtva holokausta u Drugom svjetskom ratu čiji su svakodnevne zapise pročitali milijuni ljudi diljem svijet. Knjiga Dnevnik Anne Frank jedna je od najčitanijih knjiga na svijetu, a u njoj je pisala o svojim iskustvima i željama tijekom razdoblja progona Židova. Njena se obitelj uspješno skrivala dvije godine u Amsterdamu, no onda je poslana u koncentracijski logor, gdje je Anne i umrla. Svi oni koji su čitali njezine zapise emotivno proživljavaju svaku rečenicu koja je napisana dječje iskreno, a sve napisano govori o tome kroz što je prolazila tijekom rata i kakvi su se užasi događali u svijetu u to vrijeme.

FOTO: Wikipedia
 
Svojevremeno je poznata kao ikona stila, a to je ostala i do današnjeg dana – glumica Audrey Hepburn rođena je 4. svibnja 1929. godine u Belgiji. Sa samo dvadeset i dvije godine dobila je ulogu u broadwayskoj produkciji, a dvije godine kasnije i ulogu u filmu Roman Holiday. Najpoznatija je po ulozi u filmu Doručak kod Tiffanyja, gdje je glumila Holly Golightly. Njezina gluma i pokreti u filmu oduševili su brojne, a postala je i simbol ženstvenosti. Za svoj je rad dobila nagrade Emmy, Tony, Grammy i nagradu Akademije.

FOTO: Wikipedia
 
Billie Jean King rođena je 22. studenog 1943. godine u Kaliforniji. Profesionalno je igrala tenis od 1968. do 1983. godine, a smatra se jednom od najvećih tenisačica svih vremena. Osvojila je dvadeset Wimbledonskih naslova, osnivačica je brojnih sportskih organizacija od kojih je najvažnija Women's Tennis Association. Osim toga, poznata je i po svom feminističkom aktivizmu i po velikoj teniskoj pobjedi u meču protiv Bobbyja Riggsa.
 
FOTO: Pinterest
 
Amelia Earhart, poznata i kao Lady Lindy, američka je pilotkinja rođena 24. srpnja 1897. godine Ona je prva žena koja je još davne 1928. godine preletjela Atlantski ocean, a ujedno i prva osoba koja je letjela iznad Atlantskog i Tihog oceana. Također je bila šesnaesta žena u svijetu koja je imala dozvolu pilotkinje. Službeno je proglašena umrlom 1939. godine jer je misteriozno nestala 1937. godine prilikom leta.

FOTO: Wikipedia
 
Emmeline Pankhurst rođena je u Engleskoj 1858. godine, a poznata je kao jedna od začetnica feminizma. 1903. godine osnovala je Women's Social and Political Union te tako provodila različite akcije i skupove potpore za sufražetkinje. U zatvoru je bila nekoliko puta, većinom zbog pothvata koji nisu bili prihvaćeni u to vrijeme kojima se tražilo pravo glasa žena. Umrla je 1928. godine, malo prije negoli su žene dobile puno pravo glasa u Britaniji.

FOTO: Wikipedia
FOTO: PIXABAY