Na današnji dan

Na današnji dan šahist s hrvatskim državljanstvom postao je najmlađi svjetski prvak u šahu

Šahovske figure

Na današnji dan Gari Kasparov stekao je svoju slavu pobijedivši na Svjetskom šahovskom turniru.

Gari Kasparov ruski je šahovski velemajstor, a rođen je u Bakuu u Azerbejdžanu, u tadašnjem Sovjetskom Savezu 1963. godine  

Kasparov je postao šahovski prvak prvenstva SSSR-a za igrače do 18 godina s navršenih 12 godina, a prvak Svjetskog juniorskog prvenstva postao je sa 16 godina. Svjetski je šahovski prvak od 1985. godine do 2000. godine. To je razlog zbog kojeg ga mnogi smatraju najvećim šahistom svih vremena.

Od 2014. godine ima hrvatsko državljanstvo, a zahvaljujući Kasparovu u Zagrebu se nedavno održao najveći turnir u povijesti šaha – Croatian Grand Chess Tour. Autor je mnogih knjiga, a na hrvatskom jeziku objavljena je knjiga Kako život imitira šah: povlačenje pravih poteza 2009. godine.

Na današnji dan 1985. godine, Kasparov je stekao najveću slavu pobijedivši na Svjetskom šahovskom prvenstvu. Kasparov je u dobi od 22 godine postao trinaesti i najmlađi svjetski prvak.

Za kraj, pročitajte mudre citate jednog od najvećih šahista na svijetu:

– Bolje je imati loš plan, nego nemati nikakav plan.

– U konačnici, ono što odvaja pobjednika od gubitnika jest spremnost za učiniti nešto nezamislivo.

– Šah vam pomaže da se koncentrirate, poboljšate svoju logiku. Uči vas da igrate po pravilima, preuzimate odgovornost za svoje postupke i uči vas kako rješavati probleme u nesigurnom okruženju.

– Jedini način za napraviti pogrešku za mene jedino jest ne pokušavati.

– Rješavanje novih problema ono je što nas tjera da napredujemo kao pojedinci i kao društvo, zato nemojte odustajati.

Današnji dan posvećujemo najvećem šahistu svih vremena, ali i igri koja je raširena po cijelom svijetu. Vjerojatno je mali broj država u kojima se ne zna za šah ili ga se ne igra, ako takve i postoje.

Ako pogledamo Garryjev uspjeh, usredotočimo se na rezultate koje je postigao, shvatit ćemo da je ovaj velikan uložio mnogo truda, vremena, ljubavi i želje da bi postao ono što je danas – svjetska legenda i uzor novim naraštajima malih šahista.

Komentari na članak

Vezani članci

Saša Hortig – kolekcija „The New Revolutionaries“

Veliki uspjeh mladog hrvatskog dizajnera

FOTO: Saša Hortig među najboljim je mladim dizajnerima po izboru časopisa Vogue Italija

Mladi dizajner iz Đakova izdvojen je u selekciji najboljih novih talenata na stranicama talijanskog izdanja časopisa Vogue.

Međunarodna Waterbike Regata

Prestižna studentska regata

Riječki Waterbike Team ostvario povijesni rezultat u Beču

Svake godine studenti brodograđevnih fakulteta iz čitave Europe natječu se na Međunarodnoj Waterbike Regati. Na ovogodišnjoj Regati koja se održala u Beču zapažen uspjeh ostvarili su riječki studenti.

Zvonimir Iveković, šahist

Intervju sa šahistom Zvonimirom Ivekovićem

Zvonimir Iveković: „Šah mi predstavlja bijeg od stvarnosti. Kad uđeš u partiju, vanjski svijet kao da ne postoji“

Zvonimir Iveković šesterostruki je juniorski prvak Hrvatske u šahu i peterostruki viceprvak. Sudjelovao je na šest svjetskih i pet europskih prvenstava, a s juniorskom reprezentacijom Hrvatske osvojio je 3. mjesto na Europskom prvenstvu u Subotici. A ima samo 22 godine.

TVZ promocija

Istraživanje AZVO-a

Računarstvo na TVZ-u najpoželjniji je program ICT obrazovanja u Hrvatskoj

Na 80 upisnih mjesta na studiju Računarstva u ljetnom upisnom roku 2016. godine prijavilo se 229 kandidata kojima je to bio prvi izbor studija – što je gotovo tri puta više od slobodnih mjesta na studiju i daleko najveći pokazatelj interesa u usporedbi s ostalim ICT studijima.

Posjetitelji Maratona karijera na PMF-u

Završnica SIK-ovog projekta

Može li se u Hrvatskoj ostati nakon fakulteta i uspjeti, na Maratonu karijera raspravljaju stručnjaci hrvatske poslovne scene

Posljednji ovogodišnji „Maraton karijera" otvara aktualno i važno pitanje – mogu li mladi visokoobrazovani građani RH ostati u Hrvatskoj nakon školovanja i uspješno se zaposliti u svojoj struci. Nakon uspješno održanih susreta na FER-u, FPZG-u, FFZG-u i PMF-u novi će se susret održati u srijedu, 13. lipnja, s početkom u 16:00 na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.