LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Na današnji dan rođen je čarobnjak animiranoga filma – Walt Disney

Prisjetimo se genija crtanih filmova koji je iza sebe ostavio toliko veselja i lijepih sjećanja. Njegovi klasici šire ljepotu i univerzalnu poruku mira koja nas prisjeća na one bolje dane i trenutke iz djetinjstva.

Prisjetimo se genija crtanih filmova koji je iza sebe ostavio toliko veselja i lijepih sjećanja. Njegovi klasici šire ljepotu i univerzalnu poruku mira koja nas prisjeća na one bolje dane i trenutke iz djetinjstva.

Walt Disney bio je kreativni animator koji je odlučio slijediti snove i ostvariti svoje ciljeve bez obzira na sve. Trud mu se i isplatio, pa danas svakako možemo reći da je baš on najzaslužniji za popularizaciju crtanoga filma. karijera ovoga američkog crtača i producenta nije krenula tako glatko kako bismo pretpostavili. Njegovu prvu tvrtku od propasti nije uspio spasiti niti dječji hit-film Alisa u zemlji čudesa – nakon njegova prikazivanja pala je u bankrot. 

Hladne glave i pun ideja, Disney se odlučio na svjež početak pa je karijeru nastavio u zlatnome Hollywoodu.Tamo je napravio i svoj prvi dugometražni film Snjeguljica i sedam patuljaka koji je osvojilo publiku, ali i prestižnu nagradu Oscara, točnije sedam kipića Oscara, po jedan za svakoga patuljka.

Otada, Walt Disney pokrenuo je novi val u filmskoj industriji, ne samo u SAD-u, već u cijelome svijetu. Svi su gledali njegove klasike kao što su Pinokio, Dumbo, Pepeljuga, 101 Dalmatinac, Trnoružica, Bambi, Dama i skitnica i Knjiga o džungli. Popis ide unedogled, a od niza crtanih filmova još je teže odlučiti se za samo jedan najdraži, jer svaki je poseban te nam otvara novi svijet mašte i sanjarenja.

 FOTO: Pinterest

Ne smijemo zaboraviti ni njegova najpoznatijega animiranog lika, veseloga Mickeyja Mousea koji je po mnogima Disneyjev zaštitni znak. Nacrtao ga je jednoga dana vraćajući se kući vlakom, a prvi film u kojemu je Mickey ugledao svjetlo dana bio je Parobrod Wilie, premijerno prikazan daleke 1928. S vremenom su uz Mickeyja nastali i drugi likovi u poznatoj franšizi, a to su Donald Duck (Paško Patak), Pluton i Goofy (Šiljo), koji su vremenom i sami postali junaci vlastitih serija.

Za kraj, poručujemo vam da danas, unatoč natrpanome rasporedu, pronađete malo vremena za sebe i opustite se. Pogledajte još jednom i prisjetite se nekog od brojnih Disneyjevih klasika, a ako na trenutak pomislite da ste već prestari i da je to sve iza vas, zapamtite: Walt Disney čarobnjak je čija je animacija bezvremenska, ona je bila i uvijek će biti prikladna za sve generacije.
FOTO: PINTEREST