LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Na današnji dan rođen je Al Pacino, utjelovitelj mnogih ikoničnih fiktivnih gangstera

Na današnji je dan rođen glumac čija se duga karijera sastoji od niza cijenjenih i kultnih filmova. Al Pacino u njima se isticao po ulozi nemilosrdnika na krivoj strani zakona.

Na današnji je dan rođen glumac čija se duga karijera sastoji od niza cijenjenih i kultnih filmova. Al Pacino u njima se isticao po ulozi nemilosrdnika na krivoj strani zakona.

Al Pacino rođen je 25. travnja 1940. u New Yorku. Roditelji su mu bili Amerikanci talijanskog podrijetla što podsjeća na mnoge uloge koje je kasnije glumio. Njegov interes za glumu javio se u srednjoj školi kada je odlučio ispisati se iz svoje bivše škole i upisati se u školu scenske umjetnosti. U ovom tegobnom periodu života često je bio bez posla i bez krova nad glavom. Naime, pobjegao je od kuće jer majka nije podržavala njegovu odluku o promjeni škole.

U drugoj polovici 60-ih uspio se probiti u svijet kazališne glume. Dobio je ulogu u nekoliko cijenjenih drama poput Shakespeareovog Richarda III. i Wildove Salome. Usprkos pohvalama koje je zaprimio od kritičara, ovi nastupi mu nisu omogućili financijsku stabilnost, ponajviše zato što je bila riječ o nekomercijalnim kazališnim predstavama. Iz tog razloga zaputio se u filmsku industriju.

Njegova prva veća uloga u filmu bila je 1971. u The Panic in Needle Park u kojemu je glumio ovisnika o heroinu. Redatelj Francis Ford Coppola prepoznao je talent u mladome Pacinu, te ga je odabrao za svoje remek djelo The Godfather koji je izašao godinu kasnije. Nakon toga Pacinova slava strelovito raste. Utjelovljuje policajca u biografskom filmu Serpico 1973. Nadolazeće godine ponovno se ujedinjuje s Coppolom u nastavku mafijaške trilogije, točnije u The Godfather Part II. Uloga gangsterskog tajkuna Michaela Corleonea njegova je najprepoznatljivija i najslavnija uloga. godine 1975. glumi u još jednom klasiku, ovoga puta u Dog Day Afternoon, kriminalističkoj komediji koja prati istinitu priču neuspjele pljačke banke. Taj film donio mu je treću uzastopnu Oscarovu nominaciju za najbolju glavnu mušku ulogu godine, ali nijednom se nije proslavio kao pobjednik.

U 80-ima njegovo najslavnije djelo je definitivno film Scarface redatelja Briana de Palmae u kojem ponovno igra ulogu ozloglašenog mafijaša. Nakon malo tišeg glumačkog perioda u kasnim 80-ima, u 90-ima ponovno oživljava na malim ekranima u značajnim filmovima. Završava ranije započetu trilogiju s finalnim The Godfather Part III i pojavljuje se u krimićima poput Carlito's Way i Heat. Njegovo najveće postignuće je 1993. kada za ulogu suicidalnog slijepca u Scent of a Woman osvaja dugo iščekivani Oscar.

U 21. stoljeće ulazi kao stariji i iskusan glumac, pa nastupa u nešto manje filmova. Neki od poznatijih su Insomnia, The Merchant of Venice, Ocean's Thirteen i Danny Collins. Iako iza sebe ima karijeru dužu od pet desetljeća, popunjenu filmovima koji su obilježili svoje doba, ne daje nikakve znakove prestanaka. Samo u ovoj godini pojavit će se u još dva filma poznatih redatelja: Scorsesejevom The Irishman i Tarantinovom Once Upon a Time in Hollywood.

FOTO: FACEBOOK / ACTOR.ALPACINO