Na današnji dan

Monika Seleš osvajanjem Australian Opena pobijedila strah od izlaska na teren

Monika Seleš

U duhu priče sa sretnim završetkom naše Mirjane Lučić-Baroni donosimo vam još jednu sličnu. Ona nas vraća dvadesetak godina unatrag, također na australske teniske terene.

Jučer se Mirjana Lučić-Baroni porazom u polufinalu oprostila od Australian Opena. Najmlađa osvajačica nekog Grand Slama ipak iz turnira izlazi kao najveća pobjednica. Uz sve životne nedaće vratila se tenisu te se u 34. godini života uspjela plasirati među četiri najbolje na prestižnome teniskom turniru izjednačivši time svoj najbolji individualni rezultat iz 1999., kada je igrala u polufinalu Wimbledona. Svojim emotivnim nastupom nakon pobjede u četvrtfinalu dirnula je mnoge te najavila da će jednoga dana ispričati o svemu što joj se događalo.

Mirjanina priča rijetko koga ostavlja ravnodušnim, kao i ona Monike Seleš. Sa samo 16 godina u finalu Roland Garrosa pobijedila je Steffi Graf i najavila veliku karijeru. U razdoblju od siječnja 1991. do veljače 1993. igrala je na 34 turnira, a na samo jednome nije uspjela izboriti finale. Osvojila je tada 22, od kojih su 8 bili Grand Slamovi. Sa samo 19 godina učvrstila se na vrhu WTA liste, a osim Steffi Graf, koja je dominirala na travnatoj podlozi, teško da joj se tko mogao ozbiljnije suprotstaviti.

U travnju 1993., na turniru u Hamburgu, dogodio se incident koji je mladoj tenisačici lako mogao promijeniti karijeru i život. Gunter Parche, obožavatelj Steffi Graf, mladu Njemicu odlučio je vratiti na prvo mjesto WTA ljestvice, a njoj je na tome putu stajala samo nadarena Novosađanka. Do četvrtfinalne utakmice Citizen Cupa u Hamburgu Parche je uhodio Seleš te je za vrijeme stanke između gemova odlučio napasti. Uskočio je na teren dok je sjedila te joj pred oko 6000 ljudi zabio nož u leđa. Svladali su ga jedan od gledatelja te zaštitar, a mladoj je tenisačici pružena medicinska pomoć. Napadača su priveli, a kasnije je osuđen na uvjetnu kaznu te na tretman u ustanovama za psihički nestabilne.

Rana je zacijelila nakon nekoliko tjedana, no na mladu tenisačicu napad je ostavio duboke traume. Više od dvije godine nije igrala jer se bojala izići na teren. Ipak, skupila je snage, vratila se u ljeto 1995. te počela brusiti formu za nadolazeći Australian Open. Koliko je na njemu bila dominantna govori rezultat od 6-4 6-0 kojim je na današnji dan 1996. u finalu pobijedila Anke Huber. Tada 23-godišnjakinja pobijedila je tako i strah od izlaska na teren te na veselje mnogih uspješno nastavila svoju karijeru. Nastupala je sve do 2003., kada se zbog ozljede stopala oprostila od profesionalnoga bavljenja tenisom.

Komentari na članak

Vezani članci

Borna Marinić

Intervju: Borna Marinić

Saznajte sve o još jednoj Facebook hit stranici

Donosimo vam intervju s Bornom Marinićem, pokretačem Facebook stranice „Dogodilo se na današnji dan - Domovinski rat“. Saznajte otkud interes za tu tematiku i još puno detalja!

Hrvoje Ivančić Zaatar

Moji studentski dani – Hrvoje Ivančić

"Kočilo me je jedino to što se nikad nisam svrstavao u klanove i podilazio nadređenima"

Svi su jednom bili tu gdje smo mi sad. I preživjeli su, a kako im je bilo, što ih je brinulo, gdje se izlazilo i s kim se pilo otkrivamo u studentskim danima slavnih. Svoje studentske dane s nama je odlučio podijeliti hrvatski putopisac, povjesničar i novinar Hrvoje Ivančić.

Dječji vrtić

Na današnji dan

Dan života

„Život je prilika, iskoristi je. Život je sreća, zasluži je. Život je život, brani ga!” Majka Tereza

bb

Sportska tragedija

Tragedija Manchester Uniteda

Tragedija koja je pogodila nogometni svijet 1958. godine dogodila se na današnji dan.

Pisanje

Gradska knjižnica Kaštela

Raspisan natječaj za najbolji povijesni roman; nagrada iznosi 10 000 kuna

Do 5. srpnja zaprimaju se hrvatski povijesni romani pisani na hrvatskom jeziku. Stručno će povjerenstvo odabrati najbolji te ga objaviti, a autoru dodijeliti 10 000 kuna.