LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Michigan – konzumiranje alkohola tek s 21 godinom

Michigan je na današnji dan 1978. godine postala prva savezna država SAD-a koja je podigla zabranu kupovine alkohola s 18 na 21 godinu.

Michigan je na današnji dan 1978. godine postala prva savezna država SAD-a koja je podigla zabranu kupovine alkohola s 18 na 21 godinu.

Maloljetničko opijanje ozbiljan je društveni problem.

Prateći lokalne, ali i svjetske medije, sve smo više pod dojmom kako problem alkoholiziranja mladih postaje sve ozbiljniji i opasniji. Osim što alkohol uzrokuje brojne zdravstvene tegobe i prometne nesreće, opasnost nam dolazi i u drugom obliku, kroz reklamiranje i promoviranje alkohola kao društveno poželjnog proizvoda.  

Brojne virtualne i društvene igre u posljednje se vrijeme temelje upravo na principu – pobjednik je onaj koji se najbrže napije.

Iako zakon to zabranjuje, u Hrvatskoj je 90 posto maloljetnika barem jednom pokušalo kupiti alkohol u trgovini, dok u SAD-u svaki drugi srednjoškolac priznaje da je konzumirao alkoholno piće u proteklom periodu od mjesec dana.

Borba za sprječavanjem povećanog broja prometnih nesreća i ostalih nuspojava maloljetničkog opijanja započela je u SAD-u upravo na današnji dan 1978. godine

Naime, Michigan je na taj dan postala prva savezna država SAD-a koja je podigla zabranu kupovine alkohola s 18 na 21 godinu. Ubrzo nakon toga, i ostale savezne države prihvatile su ideju o povećanju dobne granice za konzumaciju alkoholnih pića. Danas u svim saveznim državama SAD-a vrijedi jednako pravilo koje kaže da ako nemate navršenih 21 godinu, ne smijete konzumirati alkohol.

Međutim, jedino je u pet saveznih država konzumiranje alkohola u potpunosti zabranjeno, dok druge savezne države na razne načine dopuštaju alkoholiziranje mlađima od 21 godine Ako vam je bračni partner stariji od 21 godine, ako pijete iz religijskih razloga ili ako vas roditelji nadziru u konzumiranju alkohola, u većini država SAD-a nitko vas u tome ne može spriječiti. S druge strane, postoje i drastični primjeri zabrane, u koji svakako spada i onaj iz savezne države Missouri.

Tamo će vas optužiti za ilegalno posjedovanje alkohola ako u vašem smeću pronađu praznu bocu ili limenku alkoholnog pića, naravno, ako ste mlađi od 21 godine

Dobna granica od 21 navršene godine došla je kao rezultat brojnih studija koje su pokrenute u SAD-u ranih 70-ih godina. U tom periodu alkoholiziranje maloljetnika dosegnulo je apsolutni vrhunac. Prometne nesreće i teška stradanja mladih postale su svakodnevna pojava, te je na veliki pritisak civilnih udruga i građana dobna granica s 18, 19 i 20 godina u raznim državama pomaknuta na navršenu 21 godinu života. Do 1988. sve savezne države slijedile su michiganski primjer i usvojile novu najnižu dobnu granicu za legalno konzumiranje alkohola.

Jasno je da navedene mjere nisu u potpunosti urodile plodom jer i danas vlada kult opijanja među mladom generacijom, kako u američkim srednjim škola i fakultetima, tako i u ostatku svijeta. Sve češće smo svjedoci katastrofalnih događaja u kojima je alkohol u prvom planu – od tragičnih slučajeva trovanja alkoholom, do prometnih nesreća i slučajeva silovanja, vrijeđanja i fizičkog obračunavanja.

Iz toga razloga u SAD-u su se pojavile ideje o pomicanju dobne granice na 25. godinu života kao idealnog vremena za početak konzumiranja alkohola. U budućnosti ćemo vidjeti kako će se ovo zahtjevno pitanje riješiti, pogotovo jer sve više mladih ulazi u svijet alkohola bez obzira imali oni 16, 18, 21 ili 25 godina.  

FOTO: PIXIBAY