LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti UNESCO-va je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini.

Međunarodni dan pismenosti UNESCO-va je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini.

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) UNESCO-va je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini.

Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u rujnu 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja, o temi iskorjenjivanja nepismenosti.

Kao dan obilježavanja odabran je 8. rujna, a UNESCO je s obilježavanjem Međunarodnog dana pismenosti počeo već sljedeće, 1966. godine

Pismenost je osnovno ljudsko pravo, implicitno sadržano u pravu na obrazovanje. Ono je prepoznato kao pravo u nizu međunarodnih konvencija te uključeno u tekstove ključnih međunarodnih deklaracija. Općom deklaracijom o ljudskim pravima iz 1948. godine priznato je pravo na obrazovanje, a time i pravo na pismenost.

Dvije su, međutim, deklaracije otišle još dalje tako je u Deklaraciji iz Persepolisa (1975.) rečeno: Pismenost nije sama sebi svrha. Ona je temeljno ljudsko pravo, a Hamburška deklaracija (1997.) naglašava kako je pismenost, koja u širem smislu obuhvaća znanje i vještine koje su potrebne svima u svijetu brzih promjena, osnovno (...) ljudsko pravo.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Sveučilišni računski centar (Srce) ove godine zajednički obilježavaju Međunarodni dan pismenosti organizacijom okruglog stola na temu „Cjeloživotno učenje u virtualnom okruženju“.

Okrugli stol će se održati u ponedjeljak, 8. rujna 2014. godine, s početkom u 11 sati, u Sveučilišnom računskom centru (Josipa Marohnića 5, Zagreb).

Okrugli stol moderirat će Sandra Kučina Softić, dipl. ing., pomoćnica ravnatelja za obrazovanje i podršku korisnicima Sveučilišnog računskog centra, a sudjelovat će predstavnici državnih tijela, korporativnog okruženja, akademske zajednice, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), Sveučilišnog računskog centra (Srce), te polaznici cjeloživotnog obrazovanja:

• Irena Bačelić, prof., načelnica Sektora analitike tržišta rada, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava
 prof. dr. sc. Mihaela Banek Zorica, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
• dr. sc. Vlasta Hudek, portal Moj razvoj
• Irena Jandrić, prof., voditeljica Tečajeva Srca, Sveučilišni računski centar
• Hana Miljanić, polaznica studija na daljinu, Sveučilišni računski centar
• Snježana Šlabek, voditeljica projekata za upravljanje znanjem, Podravka d.d.
• Ivan Šutalo, dipl. ing., ravnatelj, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Okvirni program

11:00 - 11:30 POZDRAVNA RIJEČ

• prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta (očekuje se potvrda)
• Ivan Šutalo, dipl. ing., ravnatelj, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih

• dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj, Sveučilišni računski centar

11:30 – 13:00 OKRUGLI STOL

FOTO: FLICKR