LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan piratskog govora

Danas se širom svijeta slavi jedan od najotkačenijih i najšašavijih izmišljenih praznika!

Danas se širom svijeta slavi jedan od najotkačenijih i najšašavijih izmišljenih praznika!

Međunarodni dan piratskog govora ili Međunarodni dan govorenja poput pirata (International Talk Like A Pirate Day) još je jedan u nizu zabavnih i otkačenih praznika, ali u potpunosti izmišljenih.

Osnovali su ga John Baur i Mark Summers 1995. godine u SAD-u. Ideja o utemeljenju ovog dana došla je sasvim spontano. Sve je započelo 6. lipnja iste godine Tog su se dana dvojica prijatelja počela iz sasvim nepoznatog razloga ohrabrivati u sportskoj igri koristeći piratske izraze i riječi koje su poznavali.

Budući da su se pritom odlično zabavljali, odlučili su svake godine jedan dan posvetiti piratskom govoru. Datum na koji je rođena ideja, 6. lipnja, poznat je u povijesti kao Dan D, zbog čega su odabrali drugi datum – 19. rujna, odnosno rođendan bivše supruge Marka Summersa. Na početku su praznik obilježavali u krugu prijatelja. 2002. godine pisac Dave Barry posvetio je svoju kolumnu upravo ovoj šašavoj ideji te se, zahvaljujući tome, slavljenje praznika proširilo SAD-om. Uskoro je preraslo u svjetski fenomen.

Ako se pitate koja je svrha stvaranja ovog praznika, odgovor je vrlo jednostavan. Svijetu u kojem nas svakodnevno preplavljuju depresivne vijesti potrebna je jedna šašava alternativa. Danas je glavni cilj barem se nakratko dobro zabaviti. Kako to postići? Za početak možete, umjesto uobičajenih pozdrava, koristiti piratski pozdrav „Ahoj!“ ili, ako se slažete s nekom tvrdnjom, srdačno uzviknuti „Arrr!“ Naravno, imate i savršen izgovor za to da popijete ogromne količine ruma. Danas je idealan dan da (ponovno) pogledate Pirate s Kariba ili, ako još niste, pročitate slavni pustolovni roman Otok s blagom Roberta Louisa Stevensona.

Upravo je glumac Robert Newton, koji je u filmskoj verziji Otoka s blagom iz 1950. godine utjelovio lik Dugog Johna Silvera, stvorio piratski govor koji danas poznajemo, zbog čega je proglašen zaštitnikom današnjeg dana.

Osnove piratskog govora možete naučiti na službenim stranicama praznika. Na interaktivnoj karti možete provjeriti gdje se u svijetu slavi. Pridružite se zabavi! Drink up, me hearties, yo ho!

FOTO: WIKIPEDIA