Na današnji dan

Međunarodni dan muzeja provedite na filmskoj čajanki u društvu pete mumije

Čaj

Kako izraditi vlastiti balzam i ukusni namaz od kikirikija, kako usporiti starenje te prepoznati šećernu bolest možete naučiti u „Muzejskoj ordinaciji“ Arheološkog muzeja u Zagrebu. Dan završite uz ukusan čaj i film u kojem glavnu ulogu ima mumija iz muzeja.

Arheološki muzej u Zagrebu u sklopu izložbe Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu priređuje proslavu Međunarodnog dana muzeja u četvrtak, 18. svibnja. U sklopu Muzejske ordinacije organiziran je raznolik program za sve uzraste od 11:00 do 20:00 sati, a ulaz u Muzej je besplatan.

U programu pod nazivom Biti zdrav nije tajna očekuje vas mnogo toga.

11:00  – Tajne našeg mozga – radionica za predškolski uzrast u kojoj možemo naučiti tko nam to kaže koje mišiće koristiti za skakanje, tko zna kad smo gladni, tko nam kaže kada smo umorni te da je vrijeme za spavanje, a da nije mama!

12:00 – Tajni balzami za mame i bebe – radionica za djecu i odrasle koju vodi Jelica Liščić, mag. pharm. iz Gradske ljekarne Zagreb. Shea maslac odlično štiti kožu od isušivanja, zbog čega su ga afričke žene tradicionalno koristile za osjetljivu kožu beba već od prvih dana rođenja. Noćurak se koristi za njegu suhe i atopične kože kod psorijaze, ali i općenito u njezi kože kada joj je potrebna intenzivna ishrana koja ne sadrži alergene. Kako izraditi svoj balzam saznajemo na ovoj zanimljivoj radionici za velike i male.

13:00 – Pristup pacijentu u antičkoj Grčkoj – predavanje koje će održati dr. sc. Martin Kuhar, dr. med. s Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU-a. Hipokratska je medicina prva prava racionalna revolucija medicinske misli. Medicina u Grka prije Hipokrata bila je slična svim ostalim pretpovijesnim religijsko-magijskim sustavima u kojima su dominantnu ulogu igrali svećenici, a bolest se objašnjavala pomoću utjecaja nadnaravnih sila.

U ovome će izlaganju dr. sc. Kuhar kontekstualizirati pojavu znanstvene hipokratske medicine i prezentirati njezine najznačajnije osobitosti. Objasnit će njezinu empirijsku komponentu i utjecaj na demistifikaciju bolesti na primjeru epilepsije. Također, prezentirat će osobitosti Hipokratove škole na Kosu u njezinom davanju prednosti individualnom pristupu bolesniku, holizmu te prognozi u odnosu na dijagnozu. Razložit će fiziološku humoralnu teoriju kao osnovu za terapiju bolesti te dati pregled najvažnijih spisa iz Corpusa Hippocraticuma uz poseban osvrt na Hipokratovu zakletvu iz koje se može rekonstruirati tadašnji odnos između bolesnika i liječnika.

FOTO: AMZ

14:00 – Tajne izrade kozmetičkih pripravaka – radionica za odrasle koju će održati Maja Vugrinec, mag. pharm. iz Gradske ljekarne Zagreb. Upoznat ćemo građu kože te što se na staničnoj razini događa starenjem kože. Saznat ćemo koje se aktivne tvari koriste u kremama i koja se ulja koriste u prirodnoj kozmetici. Starenje ne možemo zaustaviti, ali ga možemo usporiti. Saznajte kako na ovoj radionici za odrasle.

15:00 – Male tajne dobrog zdravlja – uz mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi Jasminka Vugec Mihok, mag. pharm. iz Gradske ljekarne Zagreb upoznat će nas s dijabetesom. Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj od šećerne bolesti boluje više od 400 000 osoba, a tip 2 najčešći je oblik dijabetesa. Velik broj oboljelih zapravo ne zna da ima šećernu bolest. Kako prepoznati bolest, kako je kontrolirati te kakav je vaš šećer u krvi saznajte na ovoj radionici za odrasle.

16:00 – Tajne farmacije od antike do danas – predavanje Emilije Horvat, mag. pharm. iz Gradske ljekarne Zagreb. Koje su ljekovite biljne tvari poznavali Hipokrat, Dioskorid i Galen? Koju su kozmetiku koristile žene u antici? Koje su bile težnje alkemičara? Znate li kako je otkriće prvog pravog antibiotika, penicilina, bilo slučajno?! Možemo biti ponosni na to da je i Hrvatska među rijetkim zemljama koja je razvila originalni antibiotik –  azitromicin, poznat kao Sumamed.  A imamo i jedne od najstarijih ljekarni u svijetu, smještene u Dubrovniku i Zagrebu, koje od 14. stoljeća obavljaju ljekarničku djelatnost. Nekad se u ljekarni u Kamenitoj ulici u Zagrebu moglo kupiti pijavice. A danas? Otkrijte na predavanju.

17:00 – Poznata biljka – tajni lijek – radionica za školski uzrast u kojoj učimo koje biljke poznajemo, a možda nismo upoznati koliko su ljekovite. Saznajte koje su mišljenje Rimljani imali o kupusu i što je ljekovito u našoj kuhinji. Vaši će kreativni radovi postati dio izložbe koju priprema Muzej u lipnju.

FOTO: Pixabay

17:00 – Tajna zdrave hrane – radionica za odrasle u organizaciji Zdravog Pinkleca. Ana Balić podsjetit će nas na zaboravljene namirnice kao što su konoplja, njezine sjemenke i ulje te kako ih sve danas možemo primjenjivati. Naučit će nas tajne izrade pročišćenog mliječnog masla (Ghee) te ćemo izraditi i kušati ukusan namaz od kikirikija.

18:00 – Tajna ljudskog mozga – predavanje doc. dr. sc. Gorana Sedmaka s Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Hrvatski institut za istraživanje mozga istražuje još neotkrivene mogućnosti koje naš mozak skriva. U razvoj mozga uputit će nas doc. dr. sc. Goran Sedmak iz Zavoda za neuroznanost te nam otkriti neke nove spoznaje o mozgu koje istražuju hrvatski znanstvenici.

19:00 – Tajna pete mumije – filmska čajanka – uz ukusan čaj posjetitelji mogu pogledati film u kojem glavnu ulogu ima mumija iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Program Biti zdrav nije tajna organizira se u sklopu 22. Edukativne muzejske akcije Tajne Hrvatskog muzejskog društva, a bit će realiziran uz podršku Gradske ljekarne Zagreb, Medicinskog fakulteta, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te brojnih drugih suradnika.

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti uživaju

Reci prehladi NE

10 načina kako se ne razboljeti ove zime

Osim predivnog božićnog ugođaja, snijega, kolača i kuhanog vina, sa zimom dolazi i jedan nepoželjan gost, svima dobro znana gripa i prehlada. Naporna i iscrpljujuća, jednostavno nas ne pušta na miru i onemogućava nam uživanje u pravom zimskom ugođaju.

Djevojka u teretani

Lagano i brzo do ljepšega tijela

VIDEO: Vježbe koje će transformirati vaše tijelo u četiri tjedna

Ako nemate vremena za odlazak u teretane, a želite lijepo i čvrsto tijelo, donosimo vam nekoliko vježbi koje ćete moći lagano izvoditi kod kuće, a donijet će vam velike rezultate.

Poslovni čovjek

Erasmus+ projekt SILICE

Na VERN'u počinju radionice socijalnog poduzetništva za izraelske i indijske menadžere

Od 13. do 15. studenog održat će se treninzi za menadžere budućih SinnoLab-ova. Polaznici će obrađivati teme poput uloge inkubatora u razvoju inovacija, razlika između društvenog aktivizma i socijalnog poduzetništva.

Jadno povrće

Student Vulgaris

Student, pa još i vegetarijanac

Hrvatska je zemlja u kojoj 78 posto ljudi smatra vegetarijanstvo početnim korakom priključivanja sekti. Naravno, dio nemesojeda trenutno studira (ne samo na Filozofskom), što znači kako se većinom hrane u okolnim menzama. No, jesu li hrvatske menze prilagođene studentima koji ne jedu meso?

FER pogled sa ulice

EESTEC LC Zagreb

Studenti FER-a inicirali radionice za stjecanje konkretnih znanja i vještina za rad u gospodarstvu

Ideja o nastanku radionice nastala je među članovima studentske udruge EESTEC s namjerom da svojim kolegama pruže mogućnost usvajanja novih znanja, izvan okvira fakultetskog obrazovanja.