Na današnji dan

Međunarodni dan muškaraca

Međunarodni dan muškaraca

Od 1999. godine diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan muškaraca. Cilj je podizanje svijesti o malignim bolestima koje sve češće pogađaju muškarce, ali i unaprjeđenje statusa muškaraca u društvu.

Međunarodni dan muškaraca (IMD-International Men's Day) osnovan je 1999. godine u Republici Trinidad i Tobago te se obilježava 19. studenog. Glavni cilj obilježavanja je skrenuti pozornost na muško zdravlje te na bolesti koje sve češće pogađaju muškarce. Također, nastoji se promovirati jednakost spolova, unaprijediti muško-ženski odnosi, ukazati na mušku diskriminaciju u svakodnevnom životu te pokazati da muškarci mogu biti pozitivan uzor mladima.

Više od 80 zemalja obilježava ovaj dan, no neke, poput Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, tek su nedavno počele aktivno promovirati ovaj događaj. U Hrvatskoj ne postoji praksa obilježavanja IMD-a, no prilično je popularan Movember.

Naime, Movember je spoj engleske umanjenice za riječ brkovi, tj. mo (dolazi od riječi moustache) i riječi November. Obilježava se cijeli mjesec te se potiče muškarce na puštanje brkova (i brade) u znak podizanja svijesti o malignim bolestima koje pogađaju muškarce kao što je rak prostate. Osim pod nazivom Movember, studeni je poznat i pod nazivom No-Shave November. Uz podizanje svijesti o malignim bolesti, njihovoj učestalosti i načinima liječenja i prevencije, Međunarodni dan muškaraca je i dan kada se treba sjetiti koliko muškarci doprinose obitelji i zajednici.

O tome što čini uspješnog muškarca koji ponosno može uživati u obilježavanju IMD-a svatko ima drukčije mišljenje, no engleski pjesnik Samuel Taylor Coleridge je u jednom stihu sažeo što svakog muškarca čini uspješnim:

 – Genius is the power of carryng the feeling of childhood into the powers of manhood. 

Komentari na članak

Vezani članci

Brucošijada FER-a

Brucošijada FER-a

Brucošijada FER-a najavila nova imena i privela kraju popis izvođača!

Saznajte tko će nastupati na najluđoj Brucošijadi u gradu!

Curica

Na današnji dan

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

Obilježavanjem današnjeg dana podiže se svijest o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade.

Naslovna: This is Feminism

Feminizam – više od natpisa na majici

Snažne aktivistice u borbi za jednakost

Feminizam nije samo natpis na majici koju želite obući da istaknete stav ili pružite podršku. Feminizam je vječni ideološki pokret koji je iznjedrio mnoga poznata ženska imena u obliku aktivistica za ravnopravnost žena i muškaraca. Ako želite znati tko su feminističke ikone i koja je svrha feminizma, donosimo neke od predstavnica pokreta i objašnjavamo njegovo značenje.

FER brucošijada - atmosfera

Atmosfera u KSET-u

FOTO: Pogledajte kako je izgledala FER-ova brucošijada

Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva i njihovi gosti mogli su sinoć uživati u vrhunskoj zabavi uz vrhunske izvođače. Pripremili smo i fotogaleriju.

solidarnost

Na današnji dan

Međunarodni dan ljudske solidarnosti

Danas se obilježava Međunarodni dan ljudske solidarnosti koji je ustanovila organizacija Ujedinjenih naroda