LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan mladih

Danas slavimo Međunarodni dan mladih! Saznajte kako je započelo njegovo obilježavanje i najbolje načine kako ga proslaviti u Hrvatskoj.

Danas slavimo Međunarodni dan mladih! Saznajte kako je započelo njegovo obilježavanje i najbolje načine kako ga proslaviti u Hrvatskoj.

Međunarodni dan mladih nastao je na inicijativu Ujedinjenih naroda. Predstavlja dan koji podiže svijest o značenju mladih za današnje društvo. Sama je svrha obilježavanja ovog dana usmjeriti pozornost na mlade koji se suočavaju s kulturološkim i pravnim problemima koji ih okružuju. Prvo službeno obilježavanje ovog dana zabilježeno je 2000. godine Nastao je godinu dana prije, 1999. godine, kada su Ujedinjeni narodi prihvatili Rezoluciju 54/120.

Svake se godine Međunarodni dan mladih obilježava drugačijom tematikom. godine 2014. slogan je glasio Mladi i mentalno zdravlje, dok je 2015. godina bila u znaku civilnog angažiranja mladih ljudi. Ovogodišnja je misao vodilja globalnog programa Put za 2030.: iskorijeniti siromaštvo i postići održivu konzumaciju i proizvodnju. Službena stranica Ujedinjenih naroda navodi da ovogodišnja tematika obuhvaća planiranje programa za 2030., koji treba fokus preusmjeriti na mlade.

FOTO: Frano Jerkan/Studentski.hr

Potrebno je iskorijeniti siromaštvo u smislu usmjeravanja mladih na postizanje uspješnih održivih razvoja pomoću jednake proizvodnje i potrošnje. Pojam spomenute održive proizvodnje obuhvaća sve proizvode i usluge koji pokrivaju osnovne potrebne društva. Poseban se naglasak stavlja na izgradnju sustava koji su ujedno i ekološki prihvatljivi. Potrebno je povećati eko-učinkovitost konzumacije i smanjiti količinu otpada s obzirom na to da globalno zagađenje više nije samo prijetnja. Generalni direktor Irina Bokova u ime organizacije UNESCO poručuje da je krajnje vrijeme za aktivnu promjenu:

– Optimizam i samopouzdanje koje imamo u ovaj dan ne umanjuje izazove s kojima ćemo se susresti. Najveći broj mladih ljudi danas živi u zemljama koje su nerazvijene. Upravo oni nose najveći teret svakodnevnih sukoba i neimaštine. Ovim putem apeliram svima da njima daju glas. Dopustite im da zajedno s nama oblikuju budućnost dostojanstva, koju gradimo već danas.

Međunarodni dan mladih obilježava se u mnogim svjetskim i hrvatskim gradovima. Grad Dubrovnik, kako prenosi portal Glas grada, i ove će godine nastaviti tradiciju. Dubrovačka Udruga za mlade Maro i Baro, uz podršku grada Dubrovnika, pripremilo je bogati program koji traje od četvrtka 11. kolovoza do subote 13. kolovoza. U petak će se tako moći sudjelovati na tribini Aktivizam mladih, gdje je glavni predavač Hrvoje Kovač, na lokaciji Kino Slavica u 17 sati. Slijedit će motivacijski govor Mihovila Španje u 20 sati, čime će se otvoriti koncertni program za ostatak večeri. U subotu na istom je mjestu predviđena filmska premijera uratka Banaon produkcije AVCD. Pored navedenih, sudjelovat će i brojni suradnici te udruge mladih, a ulaz je za sve dane besplatan.

FOTO: Flickr

Pored Dubrovnika, ovaj će dan obilježiti i grad Split. S njihove Facebook stranice doznajemo da program sastavlja Savjet mladih Grada Splita u suradnji s organizacijama civilnog društva – Erasmus Studentska Mreža, Klub mladih Split, Podvodni istraživački klub Sveučilišta u Splitu, UPA Rostrum Split, Dea Dia Dance Studio, Koalicija udruga mladih i ROMB. U razdoblju od 9. do 13. kolovoza moći ćete uživati u različitim aktivnostima navedenih udruga i brojnih drugih sudionika.

Tako se u petak održava koncert proslave Međunarodnog dana mladih u izvedbi izvođača Inconteur, Dead Bubble Thing te Kanda, Kodža i Nebojša. U subotu slijedi veliko okupljanje na sportskom pikniku te, kako navode, splitska verzija Olimpijade uz rat vodenim balonima. Ako ne volite gađanje balonima, posjetite svakako vinilni bazar gdje ćete moći razmjenjivati ploče, stripove i kazete dok slušate KLFM kolektiv. U slučaju da i sami želite izlagati na bazaru, prijavite se na savjetmladih@split.hr. Dodatne informacije o proslavi u Splitu možete saznati na poveznici.

FOTO: Flickr

Grad Zagreb s druge strane, obilježava Međunarodni dan mladih besplatnim kupanjem na bazenima na Šalati i drugim aktivnostima koje organizira Udruga ZAMISLI kroz Regionalni info – centar za mlade Zagreb u suradnji sa Športsko rekreacijskim centrom Šalata. O svemu više možete saznati na poveznici.

Mladi, uključite su u obilježavanje i zajedno proslavite svoj dan! Bacite pogled i na aktivnosti za nezaboravan provod s ekipom i uživajte u mladosti!

FOTO: PINTEREST