LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan interneta

Iako otkriće interneta ne bi bilo moguće bez prijašnjih značajnih otkrića, teško je naći bilo koji izum koji je imao ovakav utjecaj na čovječanstvo.

Iako otkriće interneta ne bi bilo moguće bez prijašnjih značajnih otkrića, teško je naći bilo koji izum koji je imao ovakav utjecaj na čovječanstvo.

Internet je prvi put uspostavljen na današnji dan 1969. godine u laboratoriju na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu.  Profesor informatike Leonard Kleinrock nadzirao je apsolventa Charleya Klinea, koji je poslao poruku preko računalne mreže programeru Billu Duvallu na Sveučilište Stanford.

Nije se radilo o kompliciranom prijenosu, poruka je trebala biti riječ LOGIN. Prije nego se sustav srušio Kline je uspio poslati samo prva dva slova iz riječi. Tako su slova L i O ostala zapamćena u povijesti kao prvi podatci poslani na udaljenu računalnu mrežu. Cjelokupna poruka uspješno je poslana nakon sat vremena.

Dogodilo se to samo nekoliko mjeseci nakon što je ljudska noga kročila na Mjesec. Iako nisu poznati kao Neil Armstrong i Buzz Aldren, Leonard Kleinrock, Charley Kline i Bill Duvall bili su ključni za uspostavljanje prve internetske veze. Radili su na ARPANET-u koji je osnovala američka vlada, preteči interneta kakvog danas poznajemo (prva četiri slova kratica su za Advanced Research Project Agency - Agencija za napredne istraživačke projekte, dok net označava računalnu mrežu).

Zato se od 29. listopada 2005. slavi obljetnica u spomen na dan kada je prva elektronička poruka poslana s jednog računala na drugo. Ovo otkriće zauvijek je promijenilo način na koji svijet komunicira, kupuje, putuje, uči i informira se o trenutnim događanjima. 

FOTO: MORGUE FILE