Na današnji dan

Međunarodni dan epilepsije

Djevojka u vlaku

Oko 65 milijuna ljudi u svijetu pati od epilepsije, a od ove godine, svakog drugog ponedjeljka u veljači obilježavat će se Međunarodni dan epilepsije.

Na inicijativu IBE (Međunarodnog biroa za epilepsiju) i ILAE (Međunarodne lige protiv epilepsije) 9. veljače prvi se put obilježava Međunarodni dan epilepsije (International Epilepsy Day). Od 2015. godine nadalje, ovaj dan obilježavat će se svakog drugog ponedjeljka u veljači. Obilježavanjem ovoga dana želi se povećati svijest o epilepsiji te upozoriti na probleme s kojima se svakodnevno suočavaju oboljeli od epilepsije, ali i njihove obitelji i prijatelji.

U ovaj međunarodni događaj uključilo se više od 120 zemalja širom svijeta. Organizatori naglašavaju da se ovim danom, osim upoznavanja šire javnosti s epilepsijom, također želi postići pokretanje ujedinjenja udruge za epilepsiju na lokalnoj i globalnoj razini te da se povećaju ulaganja u istraživanje epilepsije.

Epilepsija je bolest, odnosno poremećaj u neurologiji, koja se manifestira epileptičnim napadajima. Uzroci i simptomi epilepsije su raznoliki, a najčešće pogađa veoma mlade ili veoma stare osobe te u velikoj mjeri otežava njihov svakodnevni život.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 65 milijuna ljudi širom svijeta pati od ove bolesti. Na stranici International Epilepsy Day možete saznati više o epilepsiji, pročitati priče ljudi koji pate od nje i saznati kako se uključiti u obilježavanje ovoga dana.

U Hrvatskoj se u veljači, osim Međunarodnog dana epilepsije, obilježava i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije (14. veljače). Tim povodom Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za zdravstvo, u suradnji s Povjerenstvom za očuvanje i unapređenje kvalitete života osoba s epilepsijom provodi program „Živjeti s epilepsijom, izaći iz sjene“. Tim programom želi se educirati nastavnike i zdravstvene djelatnike o ovoj bolesti te poboljšati kvalitetu života osoba s epilepsijom.

Više o programu pročitajte na službenim stranicama Grada Zagreba. Osim ovog programa, u Hrvatskoj se provode i drugi projekti kojima se nastoji olakšati život osoba s epilepsijom, a o njima možete saznati na stranicama Hrvatske udruge za epilepsiju.

Brojne velike povijesne ličnosti patile su od epilepsije, ali su unatoč tome svojim djelima uspjele zadužiti svijet. Jedan od najvećih svjetskih književnika, Fjodor Mihajlovič Dostojevski, umro je upravo na današnji dan 1881. godine od posljedica krvarenja uzrokovanog epileptičnim napadom.

Komentari na članak

Vezani članci

Studenska prehrana

Studenti žive nezdravo

Prosječan student na prvoj godini fakulteta udeblja se 12 kilograma

Odlaskom na studij daleko od kuće mnogi studenti po prvi put u životu postaju odgovorni za vlastite prehrambene navike, a nemaju baš uvijek vještine i motivaciju za kuhanjem zdravih obroka u kojima su uživali kod kuće.

Čaj

Na današnji dan

Međunarodni dan muzeja provedite na filmskoj čajanki u društvu pete mumije

Kako izraditi vlastiti balzam i ukusni namaz od kikirikija, kako usporiti starenje te prepoznati šećernu bolest možete naučiti u „Muzejskoj ordinaciji“ Arheološkog muzeja u Zagrebu. Dan završite uz ukusan čaj i film u kojem glavnu ulogu ima mumija iz muzeja.

rakija

Utjehe nema u vodi

Gubiš vid? Stavi malo rakije na to, jer je zdrava!

Osim što je moćna kad je o opijanju riječ, rakija je moćna i u uništavanju bakterija, virusa te je korisna u prevenciji mnogih oboljenja. Umjerena konzumacija može uvelike pridonjeti zdravlju našeg organizma.

Ljepota lica

Zablude o njezi lica i tijela

Sedam "beauty" mitova koje trebate zaboraviti

Nemojte vjerovati svemu što čujete, posebno kada je u pitanju vaše tijelo. Iako su neki "beauty" savjeti koje ste pročitali na internetu, čuli od bake ili prijateljice postali ustaljeno pravilo, ne znači da su dobri za vaše zdravlje i ljepotu.

Začini

Korelacija hrane i sna

Deset namirnica koje vas čine pospanima

Razlog zijevanju nakon obroka nije samo prejedanje. Određene namirnice u nama stvaraju osjećaj pospanosti bez obzira na to u kojoj ih količini konzumiramo.