LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U čast Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, upalite narančasta svjetla, obucite se u narančasto te objesite narančaste zastave, plakate i trake gdje god je dopušteno.

U čast Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, upalite narančasta svjetla, obucite se u narančasto te objesite narančaste zastave, plakate i trake gdje god je dopušteno.

Odlukom Ujedinjenih naroda 25. dan u mjesecu studenom odabran je kao Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama.

Na taj dan 1960. godine u Dominikanskoj Republici, diktator Rafael Trujillo dao je brutalno ubiti sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal. Sestre su u tamošnjem diktatorskom sistemu djelovale kao političke aktivistice, a njihov otpor nije pogodovao režimu Trujilla. Pri povratku iz zatvora, gdje su tri od četiri sestre bile u posjeti svojim muževima (koji su bili aktivisti), pripadnici Trujillove tajne policije su ih zadavili. Njihov su automobil (zajedno s vozačem) bacili u provaliju kako bi sve izgledalo kao nesreća.

Nakon tog kobnog dana, na životu je ostala samo jedna od sestara koja se do nedavno zalagala za očuvanje uspomena na svoje ubijene sestre.

Stoga na današnji dan nastojimo podignuti svijest o činjenici da su žene diljem svijeta i dan danas predmet rodno zasnovanog nasilja – od premlaćivanja u obitelji, seksualnog i svakog drugog nasilja, do nasilja počinjenog od strane države. Kao što je to bilo i 1960., prava ozbiljnost i priroda nasilja nad ženama i dalje je često skrivena od očiju javnosti.

U Hrvatskoj je fizičko nasilje prema ženama najčešće u obiteljskoj zajednici; u mjestu na kojem bi se zapravo trebale osjećati najsigurnije.

Pojedina istraživanja pokazuju kako žene dugo trpe nasilje prije nego potraže pomoć. To se najčešće događa zbog nedostatka potpore rodbine i prijatelja te osuđivanja okoline. Kako bi svima pokazali da se nasilje nad ženama i djevojkama ne može i ne smije tolerirati, važno je pokazati odlučnost i dati potporu zlostavljanim ženama.

U povodu podizanja svijesti ovog problema, u svijetu se organizira UNITE kampanja – „16 dana aktivizma“.

Kampanja počinje na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i traje do Međunarodnog dana ljudskih prava (10. prosinca). Na ovaj se način želi naglasiti da uklanjanje svakog oblika nasilja nad ženama predstavlja osnovno pitanje zaštite ljudskih prava.

Tijekom 16 dana aktivizma protiv rodnog nasilja, UNITE kampanja potiče aktiviste da dopru do svojih prijatelja, obitelji, lokalnih i nacionalnih organizacija na način da oboje svoje susjedstvo u narančasto. To će simbolički osvijetliti sliku problema i dati nadu za sretniju budućnost.

Vlade, slavne osobe, mediji, organizacije civilnog društva i ponajprije Ujedinjeni narodi sudjeluju u nizu organiziranih aktivnosti koje uključuju organizirane povorke, maratone, panel diskusije, koncerte i festivale. Pretvaraju javne i cyber prostore u narančasto.

Zato i vi proširite vijest susjedima, školama, knjižnicama, bankama, virtualnim prijateljima...

Upalite narančasta svjetla; obucite se u narančasto; objesite narančaste zastave, plakate i trake gdje god je dopušteno. Zajedno podignimo svijest o nasilju nad ženama i razgovarajmo o rješenjima. Na taj ćemo način uspješno iskorijeniti ovaj gorući problemi.

FOTO: FLICKR