Na današnji dan

"Master of Puppets" slavi 30. rođendan

Master of Puppets

Jedan od najvećih trash metal albuma slavi svoj trideseti rođendan. Tim povodom Metallica je odlučila izdati knjigu "Metallica: Back to the Front".

Master of Puppets, jedan od najvećih metal albuma, izdan je na današnji dan, 3. ožujka, prije 30 godina. Na njemu je Metallica bila u sastavu: James Hetfield kao vokal i ritam gitara, Kirk Hammet na gitari, Lars Ulrich na bubnjevima i Cliff Burton na bas gitari. Burtonu je to bio posljednji album. Preminuo je u prometnoj nesreći u Švedskoj, dok su album promovirali na turneji.

Proslavljeni album svojevremeno je bio 29. na  Billboardovoj ljestivci, a ujedno je i prvi trash metal album koji je dosegao platinastu nakladu. Do danas je prodan u više od sedam milijuna primjeraka diljem svijeta, a čitatelji The Rolling Stonea proglasili su ga najboljim trash metal albumom ikada. Glavni singl i naslov albuma zapravo su reference na drogu.

– Master of Puppets bavi se više-manje drogom. Kako se stvari okrenu, umjesto da sami konrolirate što uzimate i radite, droga upravlja vama. – izjavio je Hetfield tek u jednom kasnijem intervjuu priznavši da je sve možda povezano s njegovim problemima s alkoholom.

Longplejka je sadržavala sljedeće pjesme:

Strana A Strana B
"Battery"   "Disposable Heroes"  
"Master of Puppets" "Leper Messiah"
"The Thing That Should Not Be"   "Orion"
"Welcome Home (Sanitarium)" "Damage, Inc."  

Metallica je skupila osam Grammyja i prvi je sastav koji je u godinu dana nastupio na svih sedam kontineta. Kao rođenasku proslavu sastav je odlučio na jesen izdati knjigu Matellica: Back to the Front, skup priča s promo-turneje uključujući priče fanova i onu o Hetfieldovu incidentu na skateu te priču o Johnu Marshallu koji je uskočio kao zamjena za njegovu gitaru.

Komentari na članak

Vezani članci

Samuel Beckett

Na današnji dan

Pesimizam i težnja za opsesivnom kontrolom u stvaralaštvu osebujnog Samuela Becketta

Unatoč pomalo teškom karakteru i želji za kontrolom, Beckett se pomnijem čitatelju otkriva kao duboko emotivan autor.

LeBron i Fallon

Košarka kakvu još niste vidjeli

VIDEO: LeBron James i Jimmy Fallon zaigrali Faceketball

Kad u istoj prostoriji imate jednog od najboljih košarkaša svih vremena i jednog od najpoznatijih voditelja današnjice, zabava je zagarantirana.

Jane Eyre

Na današnji dan

Stvoren književni lik koji je proslavio žensku emancipaciju

Roman „Jane Eyre“ na današnji je dan objavila Charlotte Brontë pod muškim pseudonimom Currer Bell. Snažna ljubavna priča iskazala se i na filmskim platnima.

Tko će privremeno zasjesti na TV prijestolje

U iščekivanju GOT-a

Serije koje privremeno mogu zauzeti omiljeno TV prijestolje

Nema te serije koja bi mogla zamijeniti "Igru prijestolja" iskrenim ljubiteljima, no ipak vam donosimo popis koji bi mogao barem privremeno okupirati vaša srca koja su već krenula s iščekivanjem serije koja se bliži kraju.

Jesca Hoop

Najava koncerta

VIDEO: Jesca Hoop, kantautorica upečatljivog vokala, stiže u Tvornicu kulture

Novi album „Memories Are Now“ otkriva i novo samopouzdanje, a originalne pjesme koje su minimalističke, ujedno bujaju energijom i životnim iskustvom, emocionalnom dubinom i pokazuju talent, upečatljivi vokal i teme koje variraju od mitskih do jako intimnih.