LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Magellan stiže do Pacifika i naziva ga „mirni” ocean

Nakon plovidbe opasnim prolazom Južne Amerike, koji se danas naziva Magellanov prolaz, portugalski navigator Ferdinand Magellan ulazi u Pacifički ocean. Time postaje prvi europski istraživač koji je došao do Pacifika preko Atlantika.

Nakon plovidbe opasnim prolazom Južne Amerike, koji se danas naziva Magellanov prolaz, portugalski navigator Ferdinand Magellan ulazi u Pacifički ocean. Time postaje prvi europski istraživač koji je došao do Pacifika preko Atlantika.

Ferdinand Magellan rođen je u Portugalu krajem 15. stoljeća. Oduvijek su ga zanimale karte i navigacija pa je već u svojim dvadesetima plovio u velikim flotama i sudjelovao u bitkama. godine 1519. uz potporu cara Svetog Rimskog Carstva odlučuje naći bolju rutu do Začinskih otoka u Indoneziji pa skuplja flotu i kreće na putovanje.

Magellan je isplovio iz Španjolske 20. rujna 1519. godine Zapovijedao je floti od pet brodova i 270 članova posade. Plovili su do Zapadne Afrike i zatim do Brazila te su pretraživali obalu Južne Amerike kako bi našli prolaz do Pacifika. Zbog dugog perioda neuspjeha, na Uskrs 1520. godine, španjolski kapetani su se pobunili protiv Magellana, no on uspijeva ugušiti pobunu te jednog kapetana pogubljuje, a drugog ostavlja na obali.

Prolaz su konačno otkrili 21. listopada 1520. godine Nalazi se blizu vrha Južne Amerike te razdvaja otočje Tierra del Fuego i kopno, a prolaz se otada naziva Magellanov prolaz. Samo su tri broda ušla u taj opasan prolaz jer je jedan bio potopljen, a drugi napušten, a za prelazak na drugu stranu im je trebalo 38 dana. Kad su konačno ugledali Pacifik, 28. studenog, Magellan je navodno počeo plakati od sreće.

Floti je trebalo 99 dana da, putujući prema zapadu, prijeđe preko oceana. S obzirom da je ocean u to vrijeme bio iznenađujuće miran, nazvali su ga Pacific što dolazi od latinske riječi pacificus koja znači miran.

Usidrivši se vrlo blizu Začinskih otoka, na otoku Cebu, Magellan je pristao pomoći otočanima da pokore pleme na susjednom otoku Mactan. Iste godine, 27. travnja, umire od otrovne strelice.

Nakon njegove smrti, preživjeli su stigli do Začinskih otoka, opskrbili brodove začinima te krenuli na put natrag. Jedan brod je neuspješno krenuo preko Pacifika dok je drugi, Vittoria, nastavila zapadno. Pod zapovjedništvom baskijskog navigatora Juana Sebastiana de Elcana plovili su preko Indijskog oceana, okružili Rt dobre nade te se usidrili u španjolskog luci Sancluar de Barrameda 6. rujna 1522. godine Na taj način je Vittoria postala prvi brod koji je oplovio Zemlju. 

Na slici možete pogledati put Magellanove flote. 

 

Foto: Wikipedia

 
FOTO: WIKIPEDIA