LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Legendarno književno ostvarenje o turbulentnoj romanci nagrađeno Pulitzerom

Građanski rat, ljubavna priča i povrh svega, put žene koja je znala što želi, najkraći su opis književnog klasika „Prohujalo s vihorom“ koji je na današnji dan 1937. godine nagrađen nagradom Pulitzer.

Građanski rat, ljubavna priča i povrh svega, put žene koja je znala što želi, najkraći su opis književnog klasika „Prohujalo s vihorom“ koji je na današnji dan 1937. godine nagrađen nagradom Pulitzer.

Margaret Mitchell je bila novinarka mjesnog tjednika The Atlanta Journal Sunday Magazine, u svom rodnom gradu. Nezgoda zbog koje je ozlijedila gležanj, primorala ju je na pauzu od novinarstva i smjestila ju u kuću. Jednog joj je dana bilo posebno dosadno pa je odlučila napisati roman. Desetljeće kasnije i tisuću stranica poslije, iz njezine se tinte razlilo jedno od najvećih književnih postignuća. Djelo je nazvala Prohujalo s vihorom, a knjiga se našla među legendarnim književnim ostvarenjima.

Godine 1937. godine, za to je djelo nagrađena i nagradom Pulitzer. Godinu dana ranije, za spomenuto je djelo dobila i Nacionalnu književnu nagradu za najistaknutiju knjigu godine Roman je postao književni klasik, a prava na film su otkupljena za 50000 dolara te su 1939. godine likovi postali besmrtni na ekranima.

Mitchell je u romanu pisala o vremenu kada žene još nisu imale pravo glasa. Protagonistica fabule, Scarlett O`Hara simbolizira suvremenu ženu u ne tako modernom svijetu. Scarlett je predstavljala ženu ispred svoga vremena što se u vrijeme građanskog rata u južnoj Americi nije često viđalo. Naporno je radila da zadrži obiteljsku farmu i pilanu. Kroz knjigu se proteže njezina priča uz humoristične dijelove, poput onoga da se muškarci i žene zgražaju nad njezinim poznavanjem matematike.

Mnogi su kritičari zamjerali autorici Mitchell na tome što je prikazala Scarlett kao sebičnu, razmaženu i besramnu nasljednicu. Uobičajeno je da su u to vrijeme ženski protagonisti u djelima bili u drugom planu, a njihove najčešće osobine predstavljale su mirnoću, suzdržanost i nevinost. Upravo je zato Scarlett osvojila srca mnogih mladih, ali i starijih žena. Njezina karakterizacija od prve do posljednje stranice romana, u najmanju je ruku odrađena fantastično. 

Građanski rat, ljubavna priča i povrh svega, put žene koja je znala što želi, najkraći su opis ovog književnog klasika. Ako slučajno niste čitali knjigu ili gledali film, vjerujemo da ste svejedno upoznati s najpoznatijim citatom iz ovog klasika. Frankly my dear, I don`t give a damn, citat je koji se često viđa na Facebooku ili Instagramu. Malo tko zna da je taj legendarni citat zapravo izvučen s jedne od tisuću stranica popularnog romana. 

FOTO: PIXABAY