Na današnji dan

Legendarni su „Simpsoni" prije dvanaest godina iza sebe imali četiri stotine epizoda

https://www.flickr.com/photos/rick-in-plattsburgh/34492478455/in/photolist-UxYY9p-ncrxwd-5hC2ku-qswbUS-b14RkP-8vWhT6-hYAmEF-8hPcMq-6v25Mh-4Y1PHH-fUYzFM-jynCAd-7C1GLZ-bDy4MQ-dbo5sA-oNo24g-4Tawbx-21snS72-7c7n4L-axRgRQ-2mGSU5-JZatw-c5qgRd-5dJ6wa-4zE5c2-ehqWvX-9qnBqE-paWJvF-gaJoLN-a82j9N-rtDCz3-9PB9h2-5f722P-riwzEJ-7ZrSjR-xJ1zb-quj76J-m4mmBt-4u5xdp-26ELrY-898RtG-74w1BS-4u5x9M-8VH3Ey-6FsLAs-dCuEZp-6ZggEz-kEKBy2-4wvE2g-BYwQq

Najdugovječniji crtani serijal „Simpsoni" na današnji je dan 2007. emitirao četiristotu epizodu. Tim smo povodom izdvojili nekoliko zanimljivosti o seriji.

Crtani su filmovi medij uglavnom namijenjen djeci. Dakako, odrasli često iz njih više nauče ili ih nasmiju više nego klince. No, ima jedan crtani film koji smo gledali kao djeca (jer nam je sve animirano na TV-u bilo zanimljivo), ali smo odrastajući shvaćali da ga i dalje možemo gledati. Riječ je o najdugovječnijoj i vjerojatno najpoznatijoj crtanoj seriji The Simpsons. Animirani je to američki sitcom koji se emitira od 1989. godine i za sada broji 663 epizode. 20. svibnja 2007. godine, u osamnaestoj sezoni, emitirana je jubilarna četiristota epizoda pod naslovom You Kent Always Say What You Want. Zato smo odlučili izdvojiti poneku zanimljivost o omiljenim žutim likovima.

Poznato nam je da serija prikazuje američku obitelj Simpson iz grada Springfielda u svakodnevnim situacijama koje se nerijetko pretvore u nesvakidašnje. Članovi su obitelji supružnici Homer i Marge te njihova djeca: Bart, Lisa i Maggie.

Posebnost serije leži u činjenici da likovi ne stare. Bartu je uvijek deset godina, Lisi osam, a Maggie je beba koja rijetko progovara. Zadržati likove u istom razdoblju života desetljećima moguće je, dakako, u animiranom formatu. Zanimljiva je činjenica da glasove glavnim likovima posuđuju isti glumci od prve sezone do danas. Tako su zadržali autentičnost u svakom smislu.

Među zanimljivosti o Simpsonima koje nas redovito intrigiraju ubrajaju se nevjerojatno precizna predviđanja. Naime, postoje događaji koji su se, prije nego u stvarnosti, odigrali upravo u poznatom animiranom svijetu. Vjerojatno najbizarnije predviđanje koje su imali (a koje je bilo toliko apsurdno da nitko nije slutio njegovo stvaranje) je da će Donald Trump postati predsjednik SAD-a. 

U predviđanjima su sudjelovale stvarne osobe, ali u seriji se nisu pojavljivale samo s tom svrhom. Velik je broj poznatih osoba prošao kroz živote Simpsonovih iz ovog ili onog razloga. Popis je uistinu šarolik, od ubijenog predsjednika Johna Kennedyja, preko voditelja Jaya Lena, autora stripova Stana Leeja, iluzionista Davida Copperfielda do repera Snoop Dogga i pjevačice Britney Spears. Ovo su tek neki od poznatih koji su u seriji glumili sami sebe, a popis poznatih gostujućih uloga koji su utjelovili druge likove daleko je duži.

Uz pojave poznatih (stvarnih) osoba, Simpsoni su i komentatori aktualnih globalnih zbivanja i univerzalnih pitanja. Nerijetko se referiraju na (ili čak parodiraju) poznata književna djela poput Drakule Brama Stockera, Isijavanje Stephena Kinga, Pustolovina Toma Sayera Marka Twaina, Grofa Monte Crista Alexandra Dummasa.

Činjenice (pogotovo one neobične) o Simpsonima mogli bismo nabrajati duže nego što se serija emitira te bi svatko odabrao drugu omiljenu scenu ili epizodu. Mi ćemo ostati na tragu književnosti te vam na kraju donosimo poznatu poemu Gavran Edgara Allana Poa u izvedbi Jamesa Earla Jonesa s Homerom Simpsonom u glavnoj ulozi.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Mr. Robot

Američka serija drugačijeg karaktera

VIDEO: Nekoliko najzanimljvijih scena iz serije „Mr. Robot”

Američka serija „Mr. Robot” u svoje je tri sezone donijela vrlo zanimljive zaplete i neočekivane scene, a mi vam predstavljamo nekoliko najboljih.

Kokice i gledanje serija

2019. u serijama

Tko će zavladati Westerosom, kako spasiti svijet od apokalipse – donosimo najiščekivanije serije 2019. godine

Zimski praznici idealni su za ,,bingeanje" epizoda serija koje ste propustili tijekom semestra. Kako vam ne bi ponestalo serija za gledanje, donosimo vam popis najiščekivanijih serija 2019. godine – osim poznatih serija čije nove sezone s nestrpljenjem očekujemo, nova nam godina donosi i svježe adaptacije kojima se veselimo.

Old Pirate Bay

Poznati servis na novoj domeni

IsoHunt „uskrsnuo” The Pirate Bay na djelomično promijenjenoj domeni

Servis za ilegalno skidanje serija, filmova i glazbe, popularni The Pirate Bay, oživio je u novom ruhu uz pomoć „piratskih” kolega.

Sam Simon, Simpsoni

Pokeraš, filantropist i crtač

Preminuo Sam Simon, osoba zaslužna za Simpsone kakve ih znamo danas

Simonu se pridružio Matt Groening, a segment je na kraju rezultirao stvaranjem kultnih Simpsona.

Glumci iz Suitsa

Dojmovi nastavka sedme sezone

Je li nova epizoda serije „Suits” ujedinila mišljenja gledatelja?

Donosimo vam osvrt na zadnju epizodu serije Suits. SPOILER ALERT!