Na današnji dan

Kurt Cobain: Dvadeseta godišnjica smrti

Kurt Cobain

Na današnji je dan prije dvadeset godina frotmen i gitarist grupe Nirvana, Kurt Cobain, počinio samoubojstvo u svojoj kući u Seattleu.

Kurt Cobain bio je još jedna zvijezda u nizu koja je prerano napustila ovaj svijet i koja je svoj život označila određenom dozom buntovništva. Bio je američki glazbenik, pjevač i tekstopisac, umjetnik te gitarist grunge sastava Nirvana.

Rođen je 20. veljače 1967. godine u Aberdeenu u Washingtonu. Od malih nogu pokazivao je veliko zanimanje za glazbu. Počeo je pjevati s dvije godine. Velika prekretnica u životu bio je razvod njegovih roditelja. Nakon što je godinu dana živio s majkom, preselio se ocu s kojim je imao mnoge razmirice te je ubrzo napustio oca i otišao živjeti kod prijatelja. Unatoč tome što su ga roditelji gurali u sport, Kurt nije pokazivao puno interesa. Umjesto sporta, Cobain se počeo interesirati za umjetnost. Na satovima u školi često je crtao, najčešće nešto iz ljudske anatomije. U školi je imao najboljeg prijatelja homoseksualca pa je često dobivao batine.

Nirvana

Za 14. rođendan ujak mu je poklonio gitaru. Počeo je svirati neke pjesme AC/DC-a, a kasnije je skladao vlastite pjesme. Dok je bio na probi njegovog omiljenog sastava T he Melvins, upoznao je Krista Novoselica, obožavatelja punk-rocka. Njih dvojica počeli su zajedno vježbati te odlučili osnovati vlastiti sastav. tako je nastala Nirvana. Sastav je u počecima probijanja na scenu bio dio Seattle rock scene, a svoj prvi album Bleach izdali su za nezavisnu diskografsku kuću Sub Pop 1989. godine.

Nakon potpisivanja za veliku diskografsku kuću, bend se uspio probiti na scenu izlaskom hita Smells Like Teen Spirit. Nirvana je u to vrijeme postala vodeći bend čuvene Generacije X, a Cobaina su svi doživljavali kao predvodnika nove buntovne generacije koja je svoje stavove izražavala pjesmama.

Važan glazbeni utjecaj na Cobaina imali su Beatlesi. Cobain se divio Johnu Lennonu kojeg je nazivao svojim idolom. Jednom je rekao kako je napisao pjesmu About a Girl nakon tri sata slušanja Beatlesa. Velik utjecaj na njega imali su punk-rock i hardcore punk sastavi i često je naglašavao kako su sastavi Black Flag i Sex Pistols zaslužni za njegov umjetnički stil.

Brak i ovisnost

Nažalost, kao zvijezda nije uspio odoljeti pritisku te reći ne brojnim porocima koji su bili sastavni dio života gotovo svih glazbenika čiji se život vrtio oko benda i neprekidnih turneja. Zadnjih godina svog života borio se s ovisnošću o heroinu i depresijom koja je nastala zbog neprekidnog pritiska javnosti na njega i njegovu ženu Courtney Love. Pritisak se povećao kada je Courtney 1992. zatrudnjela te u jednom intervjuu priznala da je uzimala heroin za vrijeme trudnoće za koju ona tada nije znala. Novinari su progonili par kako bi saznali hoće li mala Frances po rođenju biti ovisna o heroinu. Odjel policije iz Los Angelesa pozvao je Cobainove na sud pod optužbom kako je konzumiranje droge od njih napravilo neodgovorne roditelje. Dvomjesečna Frances oduzeta je Cobainovim na nekoliko tjedana dok se ne završi sudski proces. Po završetku sudskog procesa, par je morao redovito posjećivati socijalnog radnika i predavati uzorke urina za provjeru o konzumaciji droge.

Posljednji dani života

Godine 1994. Cobainu je dijagnosticiran bronhitis i laringitis zbog čega je Nirvana prekinula europsku turneju. Iz Njemačke je odletio u Rim na liječenje. Nakon dva dana Courtney je Kurta pronašla predoziranog zbog miješanja šampanjca i lijekova. Nakon pet dana u bolnici, Cobain je otpušten kući u Seattle. Love je izjavila da je taj incident u bolnici bio njegov prvi pokušaj samoubojstva.

18. ožujka iste godine Love je nazvala policiju i rekla im da je Cobain sklon samoubojstvu i da se zaključao u sobi s pištoljem. Policija je stigla i zaplijenila nekoliko pištolja i tablete. U iskazu je izjavio da nema nikakve samoubilačke sklonosti te da se zaključao da se sakrije od Courtney.

Nakon što je Courtney organizirala intervenciju, Cobain se složio da ponovno ode na rehabilitacijski program u Los Angelesu. Sljedeće večeri Cobain je izašao izvan ustanove da zapali cigaretu. Popeo se preko zida i pobjegao. Avionom je odletio natrag u Seattle. 2. i 3. travnja primijećen je na raznim lokacijama oko Seattlea, ali mnogi njegovi prijatelja i članovi obitelji nisu znali gdje se nalazi. Četiri dana kasnije počele su kružiti glasine da se Nirvana raspada.

8. travnja 1994. tijelo Kurta Cobaina pronađeno je u njegovu domu. Našao ga je električar koji je došao instalirati sigurnosni sustav. Osim manje količine krvi koja je curila iz Cobainova uha, na njegovu tijelu nije bilo nikakvih znakova fizičkog nasilja. Velika količina heroina, koja je bila dovoljna za više predoziranja, pronađena je u krvi zajedno s velikom količinom lijekova. Cobainovo tijelo ležalo je u kući danima, a prema stanju tijela ustanovljeno je da je Kurt Cobain umro na današnji dan, 5. travnja 1994. Pronađeno je i oproštajno pismo.

Cobainovo oproštajno pismo

  FOTO: Wikimedia

10. travnja održano je javno bdjenje za Cobaina u parku u Seattleu na koje je došlo otprilike sedam tisuća ožalošćenih. Na prisjećanju su puštene ranije snimljene poruke Courtney Love i Krista Novoselica. Love je pročitala dijelove iz Cobainovog oproštajnog pisma i doživjela psihički slom, plačući i prekoravajući Cobaina. Cobainovo tijelo je kremirano i prosuto po rijeci Wishkah.

Cobain je ostao zapamćen kao jedan od najznačajnijih i najvećih glazbenika u povijesti alternativne glazbe i glazbe uopće. 2005. u Aberdeenu postavljen je znak u čast Kurtu Cobainu.

Dobrodošli u Aberdeen
 FOTO: Tumblr
 

Na godišnjicu njegove smrti brojni obožavatelji okupljaju se u Viretta Parku u blizini njegova doma, gdje odaju počast njegovu životu i djelu.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Super Mario Bros 30 godina

Na današnji dan

Igrica Super Mario Bros danas slavi 30 godina

Brkati debeljko u plavomu radnom odijelu s crvenom kapicom na glavi pojavio se u više od 200 videoigrica, a također ima i vlastiti crtani film i strip.

android vs iphone

Svibanj

Najbolji pametni mobiteli po izboru Business Insidera

Ljestvica trenutno najboljih pametnih mobitela u svijetu.

Windows 8

Detaljna analiza aktualnog OS-a

Windows 8: nova revolucija ili Microsoftov ˝flop˝?

Nepisano je Microsoftovo pravilo da je svaka druga verzija Windowsa poprilično neuspješna: dok su Win98, 2000, XP te „sedmica“ odavno proglašeni najboljima u povijesti firme, Vista i Millenium Edition nisu bili te sreće. Po ovim predviđanjima, kao nasljednika fantastičnih Windowsa 7, ˝osmicu˝ se u startu okarakteriziralo kao promašaj, poglavito zbog potpuno drugačije funkcionalnosti i prilagođenosti ekranima osjetljivima na dodir.

3D printer za 500KM

Maturanti u akciji

Mladi iz Banja Luke osmislili jeftinu verziju 3D printera

Nikola Stupar i Neven Berendika napravili su 3D printer koji u svijetu košta desetak tisuća eura, za samo 500 KM (otprilike 1930 kn).

Oculus Rift

Virtualna stvarnost

Facebook kupuje Oculus Rift

Zuckerberg je odlučio kupiti Oculus Rift za nevjerojatnih dvije milijarde dolara.