Na današnji dan

Kuhajte sa Studentskim: Proslava međunarodnog dana „donutsa” njihovom jednostavnom pripremom

krafne

14. rujna obilježava se međunarodni dan američkih krafni, stoga isprobajte jednostavan recept za njihovu pripremu kako biste se zasladili s prijateljima, kolegama ili članovima obitelji.

Najranija verzija američkih krafni, mnogima omiljene slastice, datira u razdoblje postojanja New Amsterdama, odnosno današnjeg New Yorka kada su nizozemski doseljenici sa sobom donijeli tradiciju izrade slastice u obliku prstena. Tada se ona smatrala izuzetno neprivlačnom jer nije imala sva današnja punjenja i dodatke te se nazivala kolačem od ulja ili oil cake. Međutim, 1803. godine donutsi se prvi put spominju u jednoj kuharici te se danas, unatoč svom nizozemskom podrijetlu, smatraju isključivo američkim desertom.

Od 19. stoljeća donutsi su doživjeli totalnu ekspanziju, a danas postoje brojne verzije slastice. Kako biste danas, 14. rujna, na prikladan način obilježili njihov međunarodni dan, donosimo vam jednostavan recept za njihovu pripremu.

Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 42 grama svježeg kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 4 dl mlakog mlijeka
  • 1,5 dl ulja
  • malo limunove korice
  • 1 žlica ruma
  • 1 vanilijin šećer
  • 2 jaja
  • 500 grama glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 250 grama mliječne čokolade.

Upute za pripremu:

1. U posudu redom stavite kvasac, šećer i mlijeko, pomiješajte sastojke te ostavite da stoje pet minuta.

2. Nakon toga u smjesu dodajte ulje, naribanu limunovu koricu, rum, vanilijin šećer, jaja i brašno te sve miješajte otprilike pet minuta kako bi se sastojci sjedinili (ako vam smjesa nije dovoljno kompaktna, dodajte još brašna).

3. Dobiveno tijesto ostavite da stoji u posudi pokriveno krpom ili prozirnom folijom oko sat vremena (posudu stavite na neko toplo mjesto).

4. Nakon što je tijesto odstajalo i utrostručilo se, razvaljajte ga na površini koju ćete prethodno posipati brašnom (pazite da vam debljina razvaljanog tijesta bude oko 2 cm).

5. Čašom oblikujte krafne, a nekim manjim kalupom napravite oblik prstena te ih ostavite pokrivene krpom da odstoje oko 15 minuta.

6. Krafne kratko pržite u ulju.

7. Otopite čokoladu i uvaljajte donutse u dobiveni namaz.

Za kraj važno je spomenuti kako je recept zaista jednostavan, jedino što treba jest biti strpljiv s tijestom. Dobivene donutse možete uvaljati i u otopljenu bijelu čokoladu ili Nutellu, a možete ih posipati kokosom, komadima voća, čokoladicama. Izbor je zaista na vama, a ova slastica ostavlja vam i više nego dovoljno prostora za igru i kreativnost.

Želimo vam dobar tek!

Komentari na članak

Vezani članci

Alkohol

Harry Shotters

Novo ime čarolije

Prema komentarima kušača, šuteri i nisu baš pitki, niti su primamljivog okusa. No, prema receptima se čini da svakako ostvaruju svoju svrhu, koja nije „letenje“, već, prije svega „padanje na pod“.

lubenica

Mali ljetni trik

Održite ljepotu kože lica pomoću lubenice

Lubenica je omiljeno ljetno voće. No lubenica može poslužiti i kao fantastična ljetna maska i piling koji će kožu vašeg lica održati prekrasnom i svježom. 

Tjestenina

Kulinarski trikovi

VIDEO: Novi i brži način kuhanja tjestenine

Isprobajte novi način kuhanja tjestenine s kojim ćete ručak skuhati 5 minuta brže.

Alkoholne žele „bombice“

Sretna Nova godina!

Alkoholne žele „bombice“ za veseli doček Nove godine

Ledena votka i šampanjac najbolja su kombinacija za rashlađivanje u najluđoj noći u godini!

Zdravi doručak

Najvažniji obrok u danu

Brz i zdrav doručak za svaki dan u tjednu

Mnogi su rekli i dokazali da je doručak najbitniji obrok u danu. Mnogi kažu da se po jutru dan poznaje. Mi kažemo da se po doručku dan poznaje. Uz ove recepte, to će postati i vaša omiljena uzrečica.