Na današnji dan

Kuhajte sa Studentskim: Proslava međunarodnog dana „donutsa” njihovom jednostavnom pripremom

krafne

14. rujna obilježava se međunarodni dan američkih krafni, stoga isprobajte jednostavan recept za njihovu pripremu kako biste se zasladili s prijateljima, kolegama ili članovima obitelji.

Najranija verzija američkih krafni, mnogima omiljene slastice, datira u razdoblje postojanja New Amsterdama, odnosno današnjeg New Yorka kada su nizozemski doseljenici sa sobom donijeli tradiciju izrade slastice u obliku prstena. Tada se ona smatrala izuzetno neprivlačnom jer nije imala sva današnja punjenja i dodatke te se nazivala kolačem od ulja ili oil cake. Međutim, 1803. godine donutsi se prvi put spominju u jednoj kuharici te se danas, unatoč svom nizozemskom podrijetlu, smatraju isključivo američkim desertom.

Od 19. stoljeća donutsi su doživjeli totalnu ekspanziju, a danas postoje brojne verzije slastice. Kako biste danas, 14. rujna, na prikladan način obilježili njihov međunarodni dan, donosimo vam jednostavan recept za njihovu pripremu.

Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 42 grama svježeg kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 4 dl mlakog mlijeka
  • 1,5 dl ulja
  • malo limunove korice
  • 1 žlica ruma
  • 1 vanilijin šećer
  • 2 jaja
  • 500 grama glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 250 grama mliječne čokolade.

Upute za pripremu:

1. U posudu redom stavite kvasac, šećer i mlijeko, pomiješajte sastojke te ostavite da stoje pet minuta.

2. Nakon toga u smjesu dodajte ulje, naribanu limunovu koricu, rum, vanilijin šećer, jaja i brašno te sve miješajte otprilike pet minuta kako bi se sastojci sjedinili (ako vam smjesa nije dovoljno kompaktna, dodajte još brašna).

3. Dobiveno tijesto ostavite da stoji u posudi pokriveno krpom ili prozirnom folijom oko sat vremena (posudu stavite na neko toplo mjesto).

4. Nakon što je tijesto odstajalo i utrostručilo se, razvaljajte ga na površini koju ćete prethodno posipati brašnom (pazite da vam debljina razvaljanog tijesta bude oko 2 cm).

5. Čašom oblikujte krafne, a nekim manjim kalupom napravite oblik prstena te ih ostavite pokrivene krpom da odstoje oko 15 minuta.

6. Krafne kratko pržite u ulju.

7. Otopite čokoladu i uvaljajte donutse u dobiveni namaz.

Za kraj važno je spomenuti kako je recept zaista jednostavan, jedino što treba jest biti strpljiv s tijestom. Dobivene donutse možete uvaljati i u otopljenu bijelu čokoladu ili Nutellu, a možete ih posipati kokosom, komadima voća, čokoladicama. Izbor je zaista na vama, a ova slastica ostavlja vam i više nego dovoljno prostora za igru i kreativnost.

Želimo vam dobar tek!

Komentari na članak

Vezani članci

Čudo od čokolade: https://pixabay.com/en/chocolate-cake-brownie-ice-cream-677762/

Jednostavan recept

Kuhajte sa studentskim: čudo od čokolade

U blagdansko vrijeme donosimo recept za zasitan čokoladni kolač koji ćete obožavati i za čiju vam pripremu neće trebati više od pola sata.

Brownie sa šećerom u prahu

Na današnji dan

VIDEO: Jednostavan recept rajskog kolača za „Brownie“ dan

Samo dva dana nakon Svetog Nikole i svih pojedenih slastica vrijeme je da se počastite još jednom. Naime 8. prosinca slavi se „Brownie“ dan, a mi vam donosimo jednostavan recept za najbolji kolač u svemiru.

naslovna

Brzi recepti

Kuhajte sa Studentskim: tortelini za 34 kune na tanjuru!

Umorni ste od predavanja? Nemate volje otići u menzu? Znate da će vas cimer dočekati s praznim tanjurem? Donosimo recept za ukusne i jeftine torteline s vrhnjem i gorgonzolom koje ćete jednostavno obožavati!

lubenica

Mali ljetni trik

Održite ljepotu kože lica pomoću lubenice

Lubenica je omiljeno ljetno voće. No lubenica može poslužiti i kao fantastična ljetna maska i piling koji će kožu vašeg lica održati prekrasnom i svježom. 

Nutella festival

Nutella Palooza festival

Jedinstveni festival posvećen neodoljivoj čokoladnoj poslastici

Ovog travnja u Australiji se slavi sve povezano s Nutellom i čokoladom.