Na današnji dan

Kuhajte sa Studentskim: Proslava međunarodnog dana „donutsa” njihovom jednostavnom pripremom

krafne

14. rujna obilježava se međunarodni dan američkih krafni, stoga isprobajte jednostavan recept za njihovu pripremu kako biste se zasladili s prijateljima, kolegama ili članovima obitelji.

Najranija verzija američkih krafni, mnogima omiljene slastice, datira u razdoblje postojanja New Amsterdama, odnosno današnjeg New Yorka kada su nizozemski doseljenici sa sobom donijeli tradiciju izrade slastice u obliku prstena. Tada se ona smatrala izuzetno neprivlačnom jer nije imala sva današnja punjenja i dodatke te se nazivala kolačem od ulja ili oil cake. Međutim, 1803. godine donutsi se prvi put spominju u jednoj kuharici te se danas, unatoč svom nizozemskom podrijetlu, smatraju isključivo američkim desertom.

Od 19. stoljeća donutsi su doživjeli totalnu ekspanziju, a danas postoje brojne verzije slastice. Kako biste danas, 14. rujna, na prikladan način obilježili njihov međunarodni dan, donosimo vam jednostavan recept za njihovu pripremu.

Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 42 grama svježeg kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 4 dl mlakog mlijeka
  • 1,5 dl ulja
  • malo limunove korice
  • 1 žlica ruma
  • 1 vanilijin šećer
  • 2 jaja
  • 500 grama glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 250 grama mliječne čokolade.

Upute za pripremu:

1. U posudu redom stavite kvasac, šećer i mlijeko, pomiješajte sastojke te ostavite da stoje pet minuta.

2. Nakon toga u smjesu dodajte ulje, naribanu limunovu koricu, rum, vanilijin šećer, jaja i brašno te sve miješajte otprilike pet minuta kako bi se sastojci sjedinili (ako vam smjesa nije dovoljno kompaktna, dodajte još brašna).

3. Dobiveno tijesto ostavite da stoji u posudi pokriveno krpom ili prozirnom folijom oko sat vremena (posudu stavite na neko toplo mjesto).

4. Nakon što je tijesto odstajalo i utrostručilo se, razvaljajte ga na površini koju ćete prethodno posipati brašnom (pazite da vam debljina razvaljanog tijesta bude oko 2 cm).

5. Čašom oblikujte krafne, a nekim manjim kalupom napravite oblik prstena te ih ostavite pokrivene krpom da odstoje oko 15 minuta.

6. Krafne kratko pržite u ulju.

7. Otopite čokoladu i uvaljajte donutse u dobiveni namaz.

Za kraj važno je spomenuti kako je recept zaista jednostavan, jedino što treba jest biti strpljiv s tijestom. Dobivene donutse možete uvaljati i u otopljenu bijelu čokoladu ili Nutellu, a možete ih posipati kokosom, komadima voća, čokoladicama. Izbor je zaista na vama, a ova slastica ostavlja vam i više nego dovoljno prostora za igru i kreativnost.

Želimo vam dobar tek!

Komentari na članak

Vezani članci

4 jednostavna recepta koji su savršeni za jesen

Probudite kuhara u sebi

4 jednostavna recepta savršena za jesenske dane

Jednostavni i ukusni recepti kao stvoreni za jesen.

Vafli

Na današnji dan

Slatko-slani recepti za omiljene vafle koje možete isprobati u studentskoj kuhinji

Omiljena belgijska poslastica diljem svijeta danas slavi svoj dan. Donosimo vam, stoga, zanimljivosti i jednostavne recepte kojima se možete priključiti slavlju.

pita od jabuka

Slatki gušti

Kuhajte sa Studentskim: Pita od domaćih jabuka

Nadolazeća jesen vrijeme je jabuka, pa smo vam odlučili ponuditi zaista jednostavan i brz recept za izradu pite čija priprema ne zahtijeva nikakvo posebno kulinarsko umijeće.

Smoothie

Doručak koji daje energiju za cijelo jutro

Ukusni smoothie za zdravi početak dana

Doručak je, to već svi znaju, najvažniji obrok u danu! Još je važniji i bolji ako je zdrav i pun kvalitetnih namirnica, kako bi dan počeo na najbolji mogući način. Donosimo vam ukusni recept za smoothie koji će vas oduševiti, a vašem organizmu donijeti obilje vitamina i hranjivih tvari!

zastava

Isprobajte nešto novo

Upoznajte finsku kuhinju

Ako niste u mogućnosti priuštiti si put na neku destinaciju, priredite si kulinarski izlet. U daljnjem tekstu upoznajemo kuhinju i jela kojima se hrani i sam Djed Božićnjak.