LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kraljica talk showa Oprah Winfrey okupirala nacionalnu televiziju

Na današnji dan, prije 31 godinu, Oprah Winfrey krenula je putem koji ju je učinio jednim od najutjecajnijih televizijskih lica.

Na današnji dan, prije 31 godinu, Oprah Winfrey krenula je putem koji ju je učinio jednim od najutjecajnijih televizijskih lica.

Danas kad je Oprah već umirovljena poslovna žena koja ne staje sa svojim humanitarnim radom, teško je zamisliti da je jedna od najutjecajnijih žena današnjice ikad bila na početku te da se borila s neuspjehom. Osoba koja iza sebe trenutno drži više od tri milijarde američkih dolara počela je kao siromašna, ali obrazovana i odlučna novinarka, koja je na današnji dan 1986. godine postigla nešto u ono vrijeme gotovo nemoguće – njezina je emisija prikazana na američkoj nacionalnoj televiziji.

Nakon što je usavršila svoje novinarske vještine, Winfrey je počela voditi manji jutarnji program. Dotad beznačajnu emisiju uskoro je dovela do zavidne razine gledanosti te u tom poslu potukla muške kolege. Svojim je radom pokazala da je na samom početku te da je pred njom svijetla budućnost, zbog čega je uskoro dobila ugovor pomoću kojega je osvojila i nacionalnu televiziju te svoju emisiju učinila najpopularnijom u televizijskoj povijesti. To joj je omogućilo širenje i na druge sfere malih ekrana.

Iskazala se i kao glumica te je gotovo osvojila Oscara za ulogu u Spielbergovu filmu The Color Purple (1985.) s kolegama Whoopi Goldberg i Dannyjem Gloverom. Uz glumu u filmu Beloved iz 1998., okušala se i kao redateljica, a mnoštvo manjih uloga i raznolikih poslova učinili su je istinskom vladaricom televizijske scene koja je uspješno odrađivala sve čega bi se uhvatila. Pisanje knjiga, vođenje časopisa, radijskih emisija, internetskih portala – sve što bi dotaknula pretvaralo se u zlato.

Njezina se tjedna razina gledanosti u 2008. popela na 46 milijuna gledatelja u SAD-u, ali i u 134 druge zemlje diljem svijeta. Postala je influencerica u pravom smislu te riječi –  samo jedna rečenica koju bi posvetila nekoj knjizi, filmu ili bilo čemu drugome učinila bi taj proizvod najprodavanijim u trenu. Taj se fenomen često naziva Oprah efektom. Zauvijek je zatvorila vrata emisije u svibnju 2011., nekoliko mjeseci nakon lansiranja vlastitog televizijskog kanala, Oprah Winfrey Network (OWN).

Iako se tim činom maknula od očiju javnosti, Oprah je i dalje primjer mudrosti i obilja koje je dijelila s drugima u svojoj emisiji, a nove televizijske nade po uzoru na nju nastavljaju graditi svoje karijere. Svojim je emisijama skrenula pozornost javnosti na mnoge tabu teme, pomogla pojedincima, ali i velikim skupinama ljudi, otvoreno govorila o vlastitim izazovima te s razumijevanjem slušala o tuđima. Televizija bi danas vjerojatno izgledala drugačije da nas ona nije prije 31 godinu naučila kako se to radi.

FOTO: FLICKR