LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kontracepcijske pilule prvi put odobrene za korištenje

Pilula koja već dugi niz godina uzrokuje različita razilaženja u stavovima ljudi, liječnika i crkve prvi je put odobrena upravo na današnji dan.

Pilula koja već dugi niz godina uzrokuje različita razilaženja u stavovima ljudi, liječnika i crkve prvi je put odobrena upravo na današnji dan.

Na današnji dan, 9. svibnja 1960. godine, Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) prvi je put odobrila uporabu kontracepcijske pilule.

Prva pilula zvala se Enovid i proizvodila ju je farmaceutska tvrtka Searle. Sjedinjene Američke Države prve su odobrile ovu pilulu. Slijedile su ih Australija i Zapadna Njemačka, dok se svega godinu dana kasnije pilula mogla naći u većini ostalih država. 

Međutim, neke države nisu tako brzo prihvatile novi trend. Primjerice, Japan je odobrio pilule tek 40 godina kasnije, a ni danas kontracepcijske pilule nisu osobito popularne u toj državi.

Danas u Japanu takvu vrstu kontracepcije koristi samo 1% žena jer je stav Japana prema pilulama dosta strog. Naime, u Japanu se smatra da će pilula uzrokovati sve rjeđu uporabu kondoma i da će to dovesti do širenja spolnih bolesti. Zanimljivo je da je u Japanu izrazito niska stopa AIDS-a budući da partneri uglavnom koriste kondome, a ne pilule.

Već su u samom početku uporabe kontracepcijske pilule bile predmet razilaženja mišljenja. Dok su liječnici i famaceutke tvrtke isticali pozitivne strane ove vrste kontracepcije, crkva je naglašavala da takva umjetna kontracepcijska sredstva izobličuju prirodu i svrhu spolnih odnosa. Ubrzo crkva nije bila jedini kritičar pilula. Naime, razne bolesti od kojih su žene oboljele u to vrijeme pripisivale su se upravo uporabi kontracepijskih tableta.

Feministica Barbara Seaman bila je prva koja je odlučila javno progovoriti o negativnom utjecaju pilula. Slučaj je stavila pred američki Kongres, međutim, na saslušanje nije bila dovedena nijedna žena kako bi podjelila svoja iskustva. Umjesto toga, odluku su donijeli muškarci zaključivši da je pilula sigurna. B. Seaman pobunila se na takvu odluku ističući da bi se i za muškarce trebala napraviti slična pilula. Ona je naime smatrala da je nepošteno samo žene podvrgnuti takvom načinu hormonalnog pokusa. 1969. godine Barbara je čak objavila i knjigu „The Doctor's Case Against the Pill“ koja ukazuje na opasnosti uporabe pilula (srčani udar, depresija, nastanak krvnih ugrušaka, debljanje).

Iako je do danas medicina napredovala i kontracepcijske pilule su svakim danom sve kvalitenije te sadrže manje hormona (barem tako tvrde liječnici i farmaceuti), u svijetu se i dalje vode mnoge rasprave vezane za opasnosti kontracepcijske pilule. PBS navodi kako se 2010. godine u SAD-u vodilo preko 1100 tužbi protiv tvrtke Bayer Healthcare zbog popularnih pilula Yaz, Yazmin i Ocella, koje su navodno prouzročile zdravstvene probleme kod mnogih žena.

FOTO: FLICKR/SELBE <3