Na današnji dan

Kaotično okupljanje pola milijuna hipija na prvom Woodstock Music Festivalu

Woodstock

Na današnji dan, davne 1969. godine, započeo je festival američke mlade kontrakulture. Tijekom četiri dana, u Bethelu su karijeru započeli novi glazbenici poput Santane, Joe Cockera i Crosby, Stills, Nash & Young.

Na današnji dan, 1969. godine, započeo je Woodstock Music Festival na poljoprivrednom zemljištu u naselju White Lake, na sjeveru države New York, u mjestu Bethel.

Promotori John Roberts, Joel Rosenman, Artie Kornfield i Michael Lang izvorno su zamislili festival kao način za prikupljanje sredstava za izgradnju studija za snimanje u blizini grada Woodstock u New Yorku. Dugogodišnja kolonija umjetnika već je bila baza za Boba Dylana i druge poznate glazbenike. Unatoč relativnom neiskustvu, mladi promotori uspjeli su dogovoriti nastupe s tadašnjim najpoznatijim umjetnicima, uključujući tako Jefferson Airplane, The Who, Grateful Dead, Sly i Family Stone, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival i još mnogih drugih.

Nakon što su Woodstock i obližnji grad Wallkill odbili dati dopuštenje za održavanje festivala, mliječni farmer Max Yasgur spasio je sve u posljednji trenutak. Naime, dao je promotorima pristup na svojih 600 jutara zemlje u Bethelu, 80-ak kilometara udaljenom od Woodstocka.

Procjene o sudjelovanju povećane su s 50 000 na oko 200 000, ali kad su u petak, 15. kolovoza otvorena vrata festivala, više od 400 000 ljudi guralo se kako bi ušlo na farmu. Oni bez ulaznica, prošli su kroz rupe u ogradi, a organizatori su na kraju bili prisiljeni napraviti događaj besplatno. Kaotično okupljanje pola milijuna mladih hipija pretvorilo se u Tri dana mira i glazbe. Bilo je iznenađujuće malo incidenata nasilja na očito pretrpanom imanju, a brojni glazbenici izvodili su pjesme i izražavali svoje protivljenje ratu u Vijetnamu.

Među brojnim velikim trenucima na Woodstock Music Festivalu, karijeru su započeli tada novi glazbenici poput Santane, Joe Cockera i Crosby, Stills, Nash & Young. Posljednji je na binu izišao Jimi Hendrix. Bio je to četvrti dan slavlja, 18. kolovoza u 8 i 30 ujutro. Dva sata kasnije nadahnuto je odsvirao američku himnu pred poslijednjih 40 000 najizdržljivijih.

Iako je Woodstock ostavio svoje promotore na rubu bankrota, njihovo vlasništvo na film i pravo snimanja nadoknadilo je gubitke nakon objavljivanja hit dokumentarnog filma Woodstock godine 1970. Kasniji glazbeni festivali inspirirani ovim, nisu imali jednaki uspjeh, a festival i danas za mnoge predstavlja primjer američke mlade kontrakulture 1960-ih u svom naboljem izdanju.

Neka poznata imena odbila su sudjelovati na Festivalu. Među njima su Bob Dylan, Led Zeppelin i Frank Zappa.

Komentari na članak

Vezani članci

Pula arena

Predavanje na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli

Predavanje: Citizenship after Yugoslavia

Predavanje pod naslovom Citizenship after Yugoslavia: conflicts, controversies and struggles održat će se 11. ožujka 2014. godine u 17 sati u dvorani 17 na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

88. Oscari

Tko će pokupiti najprestižniju filmsku nagradu?

Oscarovske nominacije: Lady Gaga i Sam Smith prvi puta nominirani za prestižnu nagradu

Objavljene su nominacije za ovu najprestižniju filmsku nagradu koju dodjeljuje Akademija. Pristojno su ih objavili mjesec dana unaprijed kako bismo stigli pogledati filmove koje još nismo! Neka uživanje započne!

Krankšvester na MMF-u

Motovun Film Festival

Krankšvester, TBF i Ian Pooley ‒ zvijezde glazbenog programa Motovuna

Jedinstveni srednjovjekovni ambijent motovunskog trga i ove se godine pretvara u glazbenu pozornicu; provokativni Krankšvester i TBF počastit će nas razornom kritikom hrvatske zbilje, a duh glasovitih berlinskih klubova na brdo donose DJ-evi na čelu s planetarnom house zvijezdom Ianom Pooleyem.

Elemental

Promocija albuma i veliki koncert grupe Elemental

Novi album Elementala u prodaji, na redu je Dom sportova

Elemental će 5. ožujka 2016. označiti kao Dan E, najvažniji dan u svojoj karijeri. Na krilima novog albuma i uz potporu najvećih hitova u 18 godina karijere bend će prvi put samostalno nastupiti u Domu sportova.

Cirkus

Na današnji dan

VIDEO: Nevjerojatni podvizi i spektakularne akrobacije u prvom modernom cirkusu

Na današnji je dan 1768. godine Philip Astley na jednom mjestu okupio talentirane izvođače i publiku oduševio spektaklom.