Na današnji dan

Kaotično okupljanje pola milijuna hipija na prvom Woodstock Music Festivalu

Woodstock

Na današnji dan, davne 1969. godine, započeo je festival američke mlade kontrakulture. Tijekom četiri dana, u Bethelu su karijeru započeli novi glazbenici poput Santane, Joe Cockera i Crosby, Stills, Nash & Young.

Na današnji dan, 1969. godine, započeo je Woodstock Music Festival na poljoprivrednom zemljištu u naselju White Lake, na sjeveru države New York, u mjestu Bethel.

Promotori John Roberts, Joel Rosenman, Artie Kornfield i Michael Lang izvorno su zamislili festival kao način za prikupljanje sredstava za izgradnju studija za snimanje u blizini grada Woodstock u New Yorku. Dugogodišnja kolonija umjetnika već je bila baza za Boba Dylana i druge poznate glazbenike. Unatoč relativnom neiskustvu, mladi promotori uspjeli su dogovoriti nastupe s tadašnjim najpoznatijim umjetnicima, uključujući tako Jefferson Airplane, The Who, Grateful Dead, Sly i Family Stone, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival i još mnogih drugih.

Nakon što su Woodstock i obližnji grad Wallkill odbili dati dopuštenje za održavanje festivala, mliječni farmer Max Yasgur spasio je sve u posljednji trenutak. Naime, dao je promotorima pristup na svojih 600 jutara zemlje u Bethelu, 80-ak kilometara udaljenom od Woodstocka.

Procjene o sudjelovanju povećane su s 50 000 na oko 200 000, ali kad su u petak, 15. kolovoza otvorena vrata festivala, više od 400 000 ljudi guralo se kako bi ušlo na farmu. Oni bez ulaznica, prošli su kroz rupe u ogradi, a organizatori su na kraju bili prisiljeni napraviti događaj besplatno. Kaotično okupljanje pola milijuna mladih hipija pretvorilo se u Tri dana mira i glazbe. Bilo je iznenađujuće malo incidenata nasilja na očito pretrpanom imanju, a brojni glazbenici izvodili su pjesme i izražavali svoje protivljenje ratu u Vijetnamu.

Među brojnim velikim trenucima na Woodstock Music Festivalu, karijeru su započeli tada novi glazbenici poput Santane, Joe Cockera i Crosby, Stills, Nash & Young. Posljednji je na binu izišao Jimi Hendrix. Bio je to četvrti dan slavlja, 18. kolovoza u 8 i 30 ujutro. Dva sata kasnije nadahnuto je odsvirao američku himnu pred poslijednjih 40 000 najizdržljivijih.

Iako je Woodstock ostavio svoje promotore na rubu bankrota, njihovo vlasništvo na film i pravo snimanja nadoknadilo je gubitke nakon objavljivanja hit dokumentarnog filma Woodstock godine 1970. Kasniji glazbeni festivali inspirirani ovim, nisu imali jednaki uspjeh, a festival i danas za mnoge predstavlja primjer američke mlade kontrakulture 1960-ih u svom naboljem izdanju.

Neka poznata imena odbila su sudjelovati na Festivalu. Među njima su Bob Dylan, Led Zeppelin i Frank Zappa.

Komentari na članak

Vezani članci

Prijavite se na splitsku predselekciju IMAGINE festivala

Natječaj za glazbenike

Prijavite se na splitsku predselekciju IMAGINE festivala

Prijavite se na 11. IMAGINE festival na kojem ćete se okušati u live izvedbama i na kojem ćete imati priliku čuti sve glazbene stilove.

muzičke note

Poziv Zagrebačke filharmonije

Traju prijave za prestižnu nagradu „Mladi glazbenik godine“

Na natječaj se mogu prijaviti mladi instrumentalisti, pjevači, dirigenti i skladatelji. Ako mislite da upravo vi možete konkurirati za priliku koja se događa samo jednom u životu, trk do Zagrebačke filharmonije.

Laka kset 2016

40. rođendan KSET-a

Laka i Lela se vraćaju u KSET

Zadnji put kad se Laka susreo sa zagrebačkom publikom bilo je jasno da su si međusobno nedostajali. Fanovi ponovno mogu 20. svibnja iskusiti njihovu neponovljivu energiju, dobar smisao za humor te prepoznatljiv plesni zvuk popraćen živopisnim scenskim nastupom.

Note

Natječaj „International“

HDS dodjeljuje potporu za produkciju hrvatske glazbe u inozemstvu

Hrvatsko društvo skladatelja raspisalo je natječaj „International“ za potporu produkcije hrvatske glazbe u inozemstvu. Natječaj traje do 20. siječnja 2017. godine.

Radio Aktiv 2016

Novi spot Pulsko-zagrebačkog banda

VIDEO: Pogledajte novi spot Radio Aktiva i Geby „Ovo nije san“

U gotovo pet godina postojanja Radio Aktiv je skrenuo pažnju na sebe kvalitetnom svirkom koja uvijek izaziva ples i pozitivne vibracije kod publike, ali i osvajanjem Fender Mega muzika nagrade za najbolji mladi bend u 2013. te nominacijom za Porin u kategoriji „Najbolji novi izvođač“ u istoj godini.