LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Krvavi Uskrs

Josip Jović – prva žrtva domovinskog rata

Idilu Uskrsa, 31. ožujka 1991., prekinula je vijest o divljanju Martićevih milicajaca na Plitvičkim jezerima koji su smrtno ranili hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

Idilu Uskrsa, 31. ožujka 1991., prekinula je vijest o divljanju Martićevih milicajaca na Plitvičkim jezerima koji su smrtno ranili hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

Potkraj ožujka, odred odmetnika koji je povela predsjednica Srpske demokratske stranke, Ljubica Šolaja, provalio je automatskim oružjem u upravu Nacionalnog parka Plitvička jezera. Službenici parka koji nisu bili srpske nacionalnosti su otpušteni, a Šolaja je proglasila pripajanje parka SAO Krajini.

Skupina milicajaca Milana Martića zatim je zauzela područje Plitvičkih jezera s ciljem onemogućavanja prosvjeda djelatnika poduzeća „Plitvice“ protiv pripajanja tog područja Krajini. Nekolicina od 2000 zaposlenih, kao i dio gostiju koji su se opirali nasilju, zatočeni su u hotelu. Na to je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske najprije reagiralo samo upozorenjem.

Nakon što je skupina odmetnika počela maltretirati zatočene i pljačkati imovinu nacionalnog parka, MUP je 31. ožujka na Plitvice poslao policiju iz Gospića, Karlovca i Zagreba. Hrvatske redarstvene snage dočekane su barikadama i pucnjavom. Nekoliko redarstvenika je ranjeno, a samo je sreća spasila živote policajaca čiji je autobus pogođen tromblonskom minom. Iako je akcija u potpunosti uspjela i na Plitvicama je uspostavljen red, nažalost, poginuo je 22-godišnji Josip Jović unatoč tome što je na sebi imao pancirku. Iako su kola Hitne pomoći stigla u trenu, hrvatski redarstvenik preminuo je na putu do bolnice.

U akciji MUP-a uhićeno je 29 terorista među kojima su bili Goran Hadžić i Borivoje Savić. Istoga dana kada je MUP povukao prve poteze, nekoliko kolona vozila i transportera Jugoslavenske narodne armije pristiglo je iz Knina i Slunja te su zauzeli sve prilaze Plitvičkim jezerima. Armija, koja je do tada slovila kao narodna i legitimna, prvi je put stala na stranu pobunjenih Srba.

U ratu koji je uslijedio, Josip Jović smatran je prvom žrtvom. Jović je tako postao simbolom svih branitelja, poznatih i nepoznatih, koji su dali svoj život za slobodu domovine. 

FOTO: WIKIMEDIA.ORG