LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Izljev nafte u zaljevu Princ William

Na današnji dan, 1989., južni dio Aljaske postao je u nekoliko sati najzagađeniji dio svijeta.

Na današnji dan, 1989., južni dio Aljaske postao je u nekoliko sati najzagađeniji dio svijeta.

Jedna od najvećih svjetskih ekoloških nesreća dogodila se na današnji dan, 24. ožujka 1989., kada se tristometarski supertanker Exxon Valdez nasukao na podmorni kameni sprud u zaljevu Princ William na Aljasci.

U nekoliko sati, 11 galona sirove nafte koja je bila prevožena s Aljaske u Kaliforniju, procurilo je u more šireći za sobom debeli, ljepljivi naftni mulj uzduž jedne od najočuvanijih obala svijeta. Šteta učinjena životinjskom i ljudskom habitatu bila je golema.

Na tisuće životinja odmah je uginulo – oko pola milijuna morskih ptica, tisuće morskih vidri, tristotinjak tuljana i bjeloglavih orlova, a lokalno je stanovništvo pretrpjelo velike posljedice zbog nemogućnosti obavljanja gospodarskih djelatnosti.

Prema kasnijim saznanjima utvrđen  je uzrok nesreće. Pokušavajući izbjeći ledene sante, Exxon Valdez je zakasnio u manevru i nasukao se na kameni sprud. Glavnim krivcem smatra se kapetan broda, Joseph Hazelwood, koji se u trenutku nesreće nalazio u svojoj kabini u pijanom stanju prepuštajući kormilo mladom i neiskusnom zamjeniku Gregoryju Cousinsu.

Međutim, ono što je najviše zaprepastilo javnost bila je nespremnost kompanije da limitira ekološku katastrofu. Iako ovo nije bio najveći izljev nafte u povijesti, nemogućnost sprječavanja širenja naftne mrlje doveo je do toga da uzrokuje najveće zagađenje naftom u povijesti koje se u jednom trenutku protezalo na 160 kvadratnih kilometara.

Posljedice ove ekološke katastrofe osjećaju se i danas. Iako je tvrtka Exxon potrošila oko 2 milijarde dolara za čiščenje obale i mora, mnoge biljne i životinjske vrste nepovratno su nestale iz zaljeva Cook i morskog prolaza Prince William.

FOTO: FLICKR