LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Izašao film „Moje pjesme, moji snovi"

2. ožujka 1965. godine u američkim kinima premijerno je prikazan film „The Sound of Music".

2. ožujka 1965. godine u američkim kinima premijerno je prikazan film „The Sound of Music".

Na današnji dan, 2. ožujka 1965. godine, u američka kina izašao je kultni film „Moje pjesme, moji snovi", originalnog naziva „The Sound of Music"

Film je adaptacija brodvejskog mjuzikla iz 1959. godine koji je napravljen po memoarima barunice Marije von Trapp, „The Story of the Trapp Family Singers".

Prije mjuzikla i američke ekranizacije filma, 1956. snimljena je i njemačka adaptacije knjige „Die Trapp-Familie".

„The Sound of Music" priča je o mladoj redovnici Mariji koja napušta samostan kako bi postala dadilja sedmero djece umirovljenog mornaričkog časnika. Kapetan von Trapp, kojeg glumi Christopher Plummer, udovac je koji pokušava potisnuti svoju tugu pomoću vojne discipline i strogog odgoja svoje djece. Maria u njegov i život njegove djece ponovno uvodi sreću i glazbu. 

Redatelj i producent filma jest Robert Wise, za glazbu su zaslužni Richard Rodgers i Oscar Hammerstein II. Film je sniman u Salzburgu u Austriji i u studiju 20th Century Fox u Kaliforniji. 

Film je popularizirao pjesme iz mjuzikla, uključujući „Edelweiss", „My Favorite Things", „Climb Ev'ry Mountain", „Do-Re-Mi", „Sixteen Going on Seventeen", „The Lonely Goatherd" i naslovnu pjesmu „The Sound of Music". glazba je naprepoznatiljivi dio filma, sve zahvaljujući glasu Julie Andrews koja je glumila Mariju. 
Kao mlada djevojka, Andrews je bila sopranistica s velikim glasovnim mogućnostima, čak do četiri oktave. No kako je starila, stario je i njezin glas zbog čega se prirodno produbio. Zbog operacije grla, njezine glasovne mogućnosti smanjene su na krhki alto.

Film je osvojio pet Oscara na 38. nagradama Akademija 1966. godine, uključujući onaj za najbolji film te je prestigao „Prohujalo s vihorom" kao najuspješniji film svih vremena. Na nedavnim 87. nagradama Akademije, obilježeno je 50 godina od izlaska filma. Lady Gaga otpjevala je „My Favorite Things," „Edelweiss," „The Sound of Music" i „Climb Ev'ry Mountain" te oduševila prisutne, a među kojima je bila i Julie Andrews.

FOTO: PLAYBUZZ.COM