Na današnji dan

Hrvatska glazbena diva Doris Dragović slavi 57. rođendan

Isto

Davnih 80-ih i 90-ih godina uživala je status miljenice hrvatske javnosti. I dan-danas vrlo često nastupa, ali rijetko daje intervjue. Govorimo o Doris Dragović, rođenoj na današnji dan.

Na današnji dan 1961. godine rođena je Doris Dragović, jedna od najpopularnijih i najuspješnijih hrvatskih pjevačica. Unatoč gotovo 40-godišnjem glazbenom djelovanju na sceni, publika je vjerojatno najbolje pamti po dva sudjelovanja na Euroviziji 1986. i 1999. godine, gdje je nastupila kao predstavnica Jugoslavije.

Doris je, pravim imenom Dorotea, rođena u Splitu kao kći jedinica poštanskog službenika Jakova (Brace) Dragovića i knjigovotkinje Alice u Dalmi. Ljubav prema glazbi naslijedila je od svog ujaka Edija Radosavljevića, trubača i jednog od osnivača Splitskog festivala. Iako je u djetinjstvu bila dosta povučena i maštala o tomu kako će kad odraste biti učiteljica ili balerina, kod kuće je uvijek glasno pjevala. Glazbeni su joj uzori bili Tereza Kesovija, Arsen Dedić i Gabi Novak, a voljela je i prikupljati autograme.

FOTO: Doris Dragović/Facebook

Njezino djetinje maštanje o popularnosti ostvarilo se i u stvarnom životu kada je 80-ih i 90-ih godina uživala status miljenice hrvatske javnosti. Osim dugogodišnjih odlazaka na utakmice Hajduka, bila je članica političke stranke HDZ te je Franji Tuđmanu, nakon što je umro, držala počasnu stražu uz njegov odar. Međutim, 2000. godine situacija se drastično promijenila nakon što su je članovi Torcide optužili za licemjerje. Naime, Dragović je novogodišnjim nastupom za veliku svotu novca u hotelu u kojemu je bio crnogorski predsjednik Sima Milošević izgubila tron kraljice Torcide s obzirom na to da je nastupila u poratnim godinama. Zbog toga je publika čak nekoliko mjeseci nije imala priliku vidjeti u javnosti, a i danas, unatoč brojnim nastupima te suradnji s hrvatskim glazbenicima, vrlo rijetko i nerado daje intervjue.

Mir je, kaže, pronašla u braku i religiji. Nedjeljom odlazi na misu u crkvu Gospe od Zdravlja u Splitu, a od 1990. godine u sretnom je braku s vaterpolistom Marijom Budimirom. S njim ima i sina Bornu Budimira, rođenog iste godine. U intervjuu 2016. godine izjavila je kako ne voli dijeliti svoj privatni život s javnošću jer joj se ne sviđa drski pristup novinara i njihovo zadiranje u živote javnih osoba.

FOTO: Doris Dragović/Facebook

Glazbena karijera

U ranim je osamdesetim godinama, osim navedenih aktivnosti, postala članica glazbenog sastava More. Jedna od najpopularnijih pjesama s njihovog studijskog albuma Tigrica, pri čijoj im je izradi suradnik bio Zrinko Tutić, bila je Hajde da se mazimo.

Dragović 1986. godine započinje samostalnu karijeru. Iste godine nastupa na Jugoviziji s pjesmom Željo moja te pobjeđuje, a na Euroviziji u Norveškoj s njom biva plasirana na jedanaesto mjesto. Po tom je singlu dobio naziv i njezin prvi platinasti album. Nakon toga slijede albumi Tužna je noć s platinastom nakladom, Tvoja u duši s dijamantnom nakladom te albumi Pjevaj srce moje i Budi se dan, oba s platinastom nakladom. 1990. godine izdana joj je kompilacija Najveći hitovi sa svim njezinim pjesmama izdanima u razdoblju od 1986. do 1990. godine.

Doris ovdje ne staje te izdaje još pet studijskih albuma od kojih je najveći uspjeh doživio album Baklje Ivanjske, nastao u suradnji s Mladenom Bodalecom, pjevačem grupe Prljavo Kazalište. Osvojila je i prva mjesta na brojnim glazbenim festivalima kao što su Zadarfest s pjesmama Ti i Nespokoj te Melodije Hrvatskog Jadrana s pjesmama Ovo je naša krvJediniVrati se i Kao ti.

1999. godine osvaja prvo mjesto na Dori s pjesmom Marija Magdalena, s kojom je iste godine osvojila visoko četvrto mjesto na Euroviziji u Izraelu. 2000. godine izdaje album Lice kojim pokušava vratiti ugled nakon nastupa u crnogorskom hotelu. Međutim, publika album nije dobro prihvatila, proglasivši istoimenu pjesmu plagijatom singla dance grupe Luna iz Beograda. 2001. godine izdaje kompilaciju najpoznatijih balada naziva 20 godina s ljubavlju.

Idućih godina Dragović nastupa na različitim festivalima i ponovno osvaja prva mjesta. 2002. godine na Zadarfestu osvaja publiku pjesmom Nije mi vrime, a iste godine nastupa na Melodijama Hrvatskog Jadrana sa singlom Malo mi za sriću triba, pjesmom s istoimenog albuma. Sljedeće je godine prva na Splitskom festivalu s pjesmom Teret ljubavi.

Nakon pet godina studijske pauze izdaje kompilaciju The Platinum Collection. 2009. godine izbacuje album Ja vjerujem, a nakon njega slijede kompilacije Love collection Best of. 2016. godine izlazi singl Ima nešto u tome kao najava za mjuzikl Pacijenti, koji je otpjevala s Jacquesom Houdekom.

Komentari na članak

Vezani članci

Ill

Illectricity festival

Odličan „lineup” u klubu Boogaloo označio kraj 11. Illectricity Festivala

Hrvatski festival u hladnijem dijelu godine predstavio je sjajan program. Nakon odličnog Sound Clasha u Sirupu, radionice Illektroničke glazbe, kao i one Bring Your Own Beamer, Nucomers večeri koja je okrunila Anu Antonovu kao mladu nadu „clubbinga” , te Videoskop Guerrile koja je pokazala VJ umjetnost, kao vrhunac festival je zatvoren glavnom večeri uz sjajan „lineup” koji je napunio klub Boogaloo .

Slika 5

Proslavili smo rođendan

FOTO: Kako Studentski.hr tulumari

Rođendan smo proslavili 10. listopada u Maraschino baru, a slavlju su nam se pridružili i mnogi prijatelji te suradnici iz studentskih udruga.

Ulaz

JOŠ JEDNO SLAVLJE ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA

Ekonomski fakultet u Zagrebu slavi 93. rođendan

Ekonomski fakultet u Zagrebu sutra će proslaviti svoj 93. rođendan, a mnogi ne znaju da je na samom početku nosio naziv Visoke škole za trgovinu i promet...

L. van Beethoven

Na današnji dan

Premijerna izvedba Beethovenove „9. simfonije“ oduševila publiku

„9. simfonija“ premijerno je izvedena na današnji dan 1824 godine u Beču, a izvedbom je dirigirao sam Ludwig van Beethoven.

Motovun Film Festival

Motovun Film Festival

Svjetska premijera dokumentarca o hrvatskoj glazbi devedesetih

Novi dokumentarni film nagrađivanog autora Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata „Glasnije od oružja“ premijerno će se prikazati na Motovun Film Festivalu.