Na današnji dan

Hollywood izgubio jednog od najperspektivnijih mladih glumaca

Joker

Na današnji je dan u 28. godini života preminuo Heath Ledger, glumac s nevjerojatnom moći transformacije u likove koje je portretirao.

Bez obzira na to koje filmske žanrove preferirate te je li vam draži u filmu 10 Things I Hate About You ili kao Joker u filmu The Dark Knight, ni u kojem slučaju ne može se poreći da je Heath Ledger bio glumac čiji se talent rasplamsavao u svakoj novoj ulozi koju je odigrao. Njegovom preranom smrću u 28. godini života ugasila se jedna od sjajnih holivudskih zvijezda koja je bila na samom početku svog uspinjanja, a Hollywood je na današnji dan 2008. godine ostao zavijen crnilom.

Nakon ranih glumačkih uspjeha u rodnoj Australiji, Ledger je u 19. godini odlučio sreću okušati u Americi, gdje se odlično snašao u ulozi Patricka u filmu 10 Things I Hate About You (1999) te postao miljenikom publike. Kasnije se okušao u još nekoliko tinejdžerskih komedija, a zatim je konačno prešao na ozbiljnije uloge – koje su mu mnogo bolje pristajale – među kojima se posebno ističe ona u drami The Patriot (2000). Odigrao je i glavnu ulogu u filmu Casanova (2005), ali najupečatljivija je bila uloga Ennisa del Mara u filmu Brokeback Mountain (2005) koja mu je donijela i nominaciju za Oscar, ali i pravi zvjezdani status te usporedbe s velikim glumcima poput Marlona Branda.

Iako nije osvojio Oscar, svima je bilo jasno da je predodređen za brojne velike uloge zbog fascinantne mogućnosti uživljavanja u složeni karakter lika Ennisa, čemu je pridonijela i veza s glumicom Michelle Williams koju je upoznao na snimanju filma. Iako je idila na privatnom planu razorena najavom rastave nakon dvije godine, karijera mu je nastavila ići uzlaznom putanjom. Krajem 2007. godine snimao je film The Imaginarium of Doctor Parnassus, odigrao je alter ego Boba Dylana u filmu I’m Not There, a završio je i sa snimanjem filma The Dark Knight u kojemu je portretirao mlađu verziju Jokera, Batmanova protivnika.

Uloga koja mu je posthumno donijela zlatni kipić i za koju mnogi smatraju da ju nitko ne bi mogao nadmašiti, glumcu nije bila nimalo laka. U intervjuima koji su se kasnije detaljno proučavali glumac je priznao da je zbog pripremanja za Jokera koristio lijekove kojima si je nastojao olakšati posljedice konstantnog stresa i nesanice. U dokumentarnom filmu Too Young To Die njegov je otac, među ostalim privatnim trenucima iz života svoga sina, progovorio o Heathovu uživljavanju u lik te priznao da je intenzitet možda bio prevelik za njegov duh koji se uskoro slomio.

U siječnju 2008. godine, nedugo nakon završetka snimanja posljednje uloge, pronađeno je njegovo tijelo. Iako se i danas nagađa o uzrocima njegove smrti, rezultati autopsije pokazali su da se radi o slučajnom predoziranju propisanim lijekovima. Pokopan je u rodnoj Australiji, a iza sebe je ostavio vojsku zgroženih obožavatelja kojima jedino preostaje ponovno gledati scene koje je odglumio i pitati se kada će se pojaviti nova glumačka veličina koja će toliko obećavati.

Komentari na članak

Vezani članci

Kokice

Sedma umjetnost

„Ideš? Idem!” – prvi domaći igrani film koji okuplja najveće YouTube i Instagram zvijezde regije

Film donosi nesvakidašnje filmsko proputovanje od Zagreba do Istanbula u izvedbi najutjecajnijih influencera regije u kojem svatko od njih predstavlja – samog sebe!

Film

Natječaj Europske komisije

Najboljim mladim filmašima 7500 eura i prilika za rad s priznatim europskim redateljima

Natječaj za mlade filmaše omogućit će pet mladih osoba izradu vlastitog kratkometražnog filma uz mentorstvo priznatih filmskih redatelja. Za sudjelovanje u natjecanju potrebno je osmisliti ideju za kratki film o mogućnostima koje EU pruža mladima.

Film "Ja sam svoj život posložila"

Filmski program u MM centru

Na idućoj Rundi kratkog uvid u precizno razloženu žensku intimu

Redateljica Sonja Tarokić i glumica Marina Redžepović surađuju već cijelo jedno desetljeće, a njihovo je profesionalno prijateljstvo iznjedrilo kratke igrane filmove u kojima se filigranski precizno razlaže ženska intima. Tri će se prikazati u MM centru ovog četvrtka.

Emotikoni

Na današnji dan

Ikonice bez kojih bi svaka rečenica bila nepotpuna danas slave punoljetnost

Čini se da više ne znamo razgovarati bez emotikona, a njihov nedostatak u poruci često shvaćamo kao ljutnju ili izostanak pristojnosti. Zato danas slavimo njihov dan.

Noć zagroskih studenata Roko 2016.

Noć zagorskih studenata

VIDEO: Kada Zagorci tulumare

Autentična glazba, obilje plesa i pjesme te dobra atmosfera obilježavaju svaku zabavu, a nedavno je nastao i video koji je pokazao sve čari prošle zagorske večeri koja se održala ove jeseni u klubu Roko.