Na današnji dan

FOTO: Završen jedan od najpoznatijih elemenata njujorškog krajobraza

New York - Chrysler Tower
Pogledaj fotogaleriju
arhitekt William Van Alen zamaskiran u svoju zgradu
Vrh Chryslerove zgrade
Unutrašnjost zgrade - predvorje
Showroom u lobiju 1930.
Gradnja Empire State Buildinga, u pozadini Chrysler Tower

+9

Svaki grad ima svoje simbole, a za Veliku jabuku to su definitvno redovi ekstremno viskokih nebodera. Tako visoko stoji i jedan od najsvjetlijih primjera Art decoa – Chrysler Building.

Na današnji dan 1930. godine New York je dobio tada najviši vrh svojeg nebeskog obrisa. 27. svibnja završena je gradnja impoznatnog Chrysler Towera. Visok 319 metara samo godinu dana kasnije izgubio je titulu od Empire State Buildinga. Zapravo, ta dva gorostasa podizala su se istovremeno i oba arhitekta natjecala su se čija će zgrada biti viša. Visina Chryslera držala se tajnom sve do samoga kraja kada je arhitekt Wiliam Van Alen izvukao asa iz krova. Bio je to Chryslerov 27 tona težak vrh, tada najbliži Suncu, koji je podignut za svega 90 minuta. 

Ne samo da se s ulica New Yorka može promatrati ovaj ogledni primjerak Art decoa u koje je ugrađeno preko 4 milijuna cigli, naravno ručno, već se iz njega kroz 3862 prozora pruža divan pogled na njegove ulice. U lobiju zgrade nekada je bio showroom chrysler automobila, a manje je poznato kako se unutra nalazilo i par stanova. Kako izgleda dio unutrašnjosti i lift koji vozi do 77 kata pogledajte u galeriji, a kako kroz povijest i danas izgleda visinski poredak zgrada u svijetu pogledajte na poveznici

Komentari na članak

Vezani članci

Američka sveučilišta na FOI-ju

Edukativni susret

U partnerstvu s odabranim američkim sveučilištima održan 8. studentski simpozij na FOI-ju, idući u SAD-u

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike bio je domaćin odabranim američkim sveučilištima, studentima, nastavnicima i drugim zainteresiranima koji su pristigli na studentski simpozij. Njegov je drugi dio planiran najesen, a održat će se u SAD-u.

Velebit

Na današnji dan

FOTO: Lokacije u blizini koje nam oduzimaju dah – nacionalni park Sjeverni Velebit

Sjeverni Velebit jedno je od najljepših područja naše zemlje, a obiluje raznolikošću krških fenomena, bogatim živim svijetom i iznimnim prirodnim ljepotama na relativno malom prostoru. Pogledajte!

Yoga

Fleksibilnost i snaga žena

FOTO: Snaga i moć ženskog oblika kroz seriju crno-bijelih fotografija

Serija fotografija nagih žena u nevjerojatnim pozama joge.

FIFA 2015

Slabe isplate na Svjetskom prvenstvu za žene

Nogometašice zarađuju neusporedivo manje od nogometaša

Nogmetašice SAD-a neće puno napuniti svoje bankovne račune osvajanjem Svjetskog prvenstva. Između sebe će podijeliti tek dva milijuna dolara.

Korištenje mobitela u društvu

Socijalizirajte se

Zašto stalno gledaš u svoj mobitel?!

Čine li nas pametni telefoni manje pametnima kada su u pitanju međuljudski odnosi?