Na današnji dan

FOTO: Završen jedan od najpoznatijih elemenata njujorškog krajobraza

New York - Chrysler Tower
Pogledaj fotogaleriju
arhitekt William Van Alen zamaskiran u svoju zgradu
Vrh Chryslerove zgrade
Unutrašnjost zgrade - predvorje
Showroom u lobiju 1930.
Gradnja Empire State Buildinga, u pozadini Chrysler Tower

+9

Svaki grad ima svoje simbole, a za Veliku jabuku to su definitvno redovi ekstremno viskokih nebodera. Tako visoko stoji i jedan od najsvjetlijih primjera Art decoa – Chrysler Building.

Na današnji dan 1930. godine New York je dobio tada najviši vrh svojeg nebeskog obrisa. 27. svibnja završena je gradnja impoznatnog Chrysler Towera. Visok 319 metara samo godinu dana kasnije izgubio je titulu od Empire State Buildinga. Zapravo, ta dva gorostasa podizala su se istovremeno i oba arhitekta natjecala su se čija će zgrada biti viša. Visina Chryslera držala se tajnom sve do samoga kraja kada je arhitekt Wiliam Van Alen izvukao asa iz krova. Bio je to Chryslerov 27 tona težak vrh, tada najbliži Suncu, koji je podignut za svega 90 minuta. 

Ne samo da se s ulica New Yorka može promatrati ovaj ogledni primjerak Art decoa u koje je ugrađeno preko 4 milijuna cigli, naravno ručno, već se iz njega kroz 3862 prozora pruža divan pogled na njegove ulice. U lobiju zgrade nekada je bio showroom chrysler automobila, a manje je poznato kako se unutra nalazilo i par stanova. Kako izgleda dio unutrašnjosti i lift koji vozi do 77 kata pogledajte u galeriji, a kako kroz povijest i danas izgleda visinski poredak zgrada u svijetu pogledajte na poveznici

Komentari na članak

Vezani članci

Dubrovnik

Sveučilište u Dubrovniku

Dubrovnik: predstavljanje poslijediplomskog doktorskog studija Povijest stanovništva

O svojim iskustvima studiranja govorit će polaznice prve generacije ovog studija i doktorice znanosti Irena Ipšić, Ivana Lazarević i Rina Kralj-Brassard.

Cook na Havajima

Na današnji dan

James Cook otkrio Havaje

James Cook prvi je poznati Europljanin koji je stigao na Havaje.

Jake Gyllenhaal

Za ženske oči

FOTO: Slavni momci koje u školi nisu voljeli

Kad ih danas vidimo, ne možemo vjerovati da ih netko nije volio. Svojim su uspjehom pokazali kolegama iz školskih klupa da su bili u krivu.

SAD

Fondacija John S. Knight

Traju prijave za novinarske stipendije na Sveučilištu Stanford u SAD-u

Fondacija JSK omogućuje studentima novinarstva da provedu devet mjeseci na Sveučilištu Stanford u SAD-u. Prijave traju do 1. prosinca.

Ekspedicija Lewis i Clark

Na današnji dan

212 godina od početka ekspedicije "Lewis i Clark"

Prije 212 godina u istraživanje sjeverozapada Amerike krenula je ekspedicija "Lewis i Clark". Po završetku istraživačkog pohoda postali su prvi Europljani koji su kopnenim putem s istoka došli do Pacifičkog oceana.