NA DANAŠNJI DAN

FOTO: Svjetski je dan nosoroga, štite ih i hollywoodske zvijezde

Nosorozi u divljini
Pogledaj fotogaleriju
Bijeli nosorog
Crni nosorog
Javanski nosorog
Veliki indijski nosorog
Sumatranski nosorog

Svake godine 22. rujna određen je za podizanje svijesti o ugroženosti jedne od najvećih životinja na svijetu – nosoroga. Nažalost, jedna podvrsta nosoroga već je izumrla, a samo je pitanje dana kada će na red doći cijela vrsta ako se nešto ne poduzme.

Svjetski dan nosoroga obilježava se 22. rujna od 2010. na inicijativu Južnoafričke zaklade za divlje životinje. Odmah sljedeće godine događaj je prerastao na svjetsku razinu zahvaljujući trudu i radu dviju žena, Lise Jane i Rhishje, koje su udružile svoje snage u promociji kako bi podigle svijest o sve većoj ugroženosti tih inteligentnih životinja. Ovaj globalni fenomen udružio je i zoološke vrtove diljem svijeta te razne organizacije kojima je cilj zaštita planeta.

U današnje vrijeme čak pet vrsta nosoroga, koliko ih postoji, razvrstava se u tri grupe. Prva grupa označava one koji su jako ugroženi, a to su sumatranski nosorog, koji živi na kontinentalnom području Malezije kao i na otocima Sumatri i Borneu, te javanski nosorog, koji je rasprostranjen na području nacionalnog parka Ujung Kulon na Javi. Zatim, ugrožena je vrsta također veliki indijski nosorog koji vlada područjem južnog Nepala, sjevernog Bengala te dolini Brahmaputre i u Nacionalnom parku Manas. Crni nosorog prepoznatljiv je simbol istočne i središnje Afrike. Također, kada su u pitanju bijeli nosorozi, njegovu podvrstu – sjevernog bijelog nosoroga – u divljini više ne možete pronaći, dok se južnog bijelog nosoroga još uvijek može naći u divljini na području Južnoafričke Republike.

Općepoznat podatak je da su se u zaštitu nosoroga uključile čak i hollywoodske zvijezde poput Leonarda DiCaprija, Nikite Kahn, Adama Levinea, Behati Prinsloo, Edwarda Nortona te mnogih drugih.

Komentari na članak

Vezani članci

Jelenko

Na današnji dan

„Jelenko medenko, a tko će čistiti štalu?”

Na današnji dan 1981. počela se prikazivati jedna od kultnih dječjih serija koju smo svi kao mali gledali. Trideset sedam godina kasnije podsjećamo vas na Jelenka i ekipu koja ga je spašavala.

https://www.facebook.com/renebitorajac/photos/p.1816062871748715/1816062871748715/?type=1&theater

NA DANAŠNJI DAN

Rođendan Renea Bitorajca, koji je glumio i u Oscarom nagrađenom filmu

2. ožujka rođendan slavi jedan od rijetkih hrvatskih glumaca koji se mogu pohvaliti glumom u Oscarom nagrađenom filmu. Krpa, Robi, dr. Kunić samo su neke od uloga koje je utjelovio u svojoj karijeri.

sudnica

Na današnji dan

Ustanovljeno sudsko Mirandino pravilo

Prošlo je gotovo pola stoljeća od kada policijski službenici diljem svijeta pri svakom uhićenju izgovaraju dobro poznatu frazu u sudskom rječniku poznatu kao Mirandino pravilo.

Charles Darwin

Na današnji dan

Život i smrt Charlesa Darwina

Na današnji dan, preminuo je Charles Darwin, poznati enegleski znanstvenik i prirodoslovac.

foto

Na današnji dan

Obilježava se dan omiljenog jesenskog jela – pečenih kestena

Kada kestenje zamiriše, rijetko mu tko može odoljeti. Ova omiljena jesenska poslastica peče se na ulicama već stoljećima, a 14. prosinca obilježava se njezin dan. Može se pripremati na razne načine i dio je tradicije mnogih zemalja.