Na današnji dan

FOTO: Prije 107 godina Riječanin spašavao posadu Titanica

Titanic
Pogledaj fotogaleriju
Titanic
Titanic
Titanic
Titanic
Titanic

+10

Titanic je 14. travnja 1912. godine udario u santu leda kod obale Newfoundlanda u sjevernom Atlantskom oceanu. Dva sata i četrdeset minuta nakon tog događaja brod je potonuo, a više od 1500 ljudi izgubilo je život u hladnom oceanu. U riječkom muzeju čuva se jedan od pet preostalih prsluka za spašavanje donesenih s mjesta nesreće.

Na današnji dan prije 107 godina Titanic se približavao svojoj nesretnoj sudbini i događaju koji će se pamtiti tijekom cijelog burnog 20. stoljeća, pa sve do danas. Naime, Titanic je predstavljao inženjersko čudo onog doba. Pripadao je Olympic klasi prekooceanskih linijaša u to doba neviđenih dimenzija. Osim toga brod je bio vrhunac luksuza i dizajna. U javnosti je brod opisan kao nepotopljiv, što će se kasnije pokazati vrlo netočnim. Postao je dio mitologije i prije nego što je isplovio na svoje prvo i posljednje putovanje.

Nesreća se dogodila na putu od Southamptona do New Yorka, kada je 14. travnja 1912. godine kasno uvečer, negdje oko 23:40, Titanic udario u santu leda u blizini Newfoundlanda, otprilike 630 kilometara od kopna (sjeverni Atlantik). Unatoč svim pozivima upomoć koji su odaslani nakon nesreće pomoć nije stizala. U blizini nije bilo niti jednog broda koji bi mogao stići na mjesto nesreće prije nego što Titanic nestane ispod površine ledenog oceana. Brod je potonuo izrazito nasilno, puknuvši na dva dijela nakon strahovitog propinjanja u zrak. Nedostajalo je čamaca za spašavanje, a i klasni odnosi tog vremena utjecali su na to da život izgubi više od 1500 osoba. Nitko tko je ostao te noći u moru nije imao šansu. Temperatura mora te je noći iznosila -2 stupnja.

Tijekom jutra na poprište nesreće konačno je stigla RMS Carpathia i ukrcala oko 700 preživjelih. Zanimljiva je činjenica da je Carpathia redovito prevozila putnike na liniji Rijeka – New York. Tako je član posade, Riječanin Josip Car, zadržao jedan od prsluka za spašavanje s Titanica. Prsluk se i dan danas može pogledati u Povijesnom pomorskom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u Guvernerovoj palači i jedini je takav primjerak u Europi.

Danas, 107 godina poslije, olupina Titanica i dalje leži na dubini od oko 3700 metara i pod zaštitom je UNESCO-a kao kulturna baština posebne povijesne važnosti i sjećanja na ljudsku tragediju, ali i mjesto koje je označeno kao posljednje počivalište poginulih. Osim toga, olupina je od znanstvene važnosti, stoga ju je potrebno očuvati koliko se može i zaštititi je od pljačkaša i velikog broja posjetitelja. Propadanje olupine može se samo usporiti, ali ono je neizbježno. Jednog dana svi metalni dijelovi pretvorit će se u prašinu zahvaljujući bakterijama koje izjedaju ionako oštećen metal. Međutim sve je vrlo dobro fotografirano i snimljeno, pa u nastavku članka možete pogledati fotogaleriju povijesnih slika Titanica, same olupine, ali i Carpathije u Riječkoj luci.

Komentari na članak

Vezani članci

as karta karte klađenje poker

lucija adžić

Ima li sreće u igrama na sreću ili kako na brzaka pronaći nove najbolje prijatelje

Bezazlena razbibriga ili teret koji vučeš za sobom? Igre na sreću češće se okrenu na nesreću. Dok podijeliš svima, ne ostane ništa.

Petak 13

Na današnji dan

Ususret naj(ne)sretnijem danu u godini

Paraskavedekatriafobičari, oprez! Simptomi straha od petka 13. mogu varirati od blage anksioznosti do ozbiljnih paničnih napadaja. Praznovjerni bi mogli promijeniti svoj dnevni raspored ili čak cijeli dan izostati s posla. Zamislite da vam baš danas crna mačka prijeđe preko puta.

https://pixabay.com/en/technology-information-digital-2082642/

Svjetski dan znanosti za mir i razvoj

„Hrvatski studenti i znanstvenici moći će studirati i raditi u Ujedinjenom Kraljevstvu i nakon Brexita"

– Hrvatska ima iznimno veliki ljudski kapital i educiranu radnu snagu koja zbog loših uvjeta i mogućnosti odlazi u inozemstvo uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo. – navodi Dalgleish. Jedan su od razloga velika ulaganja, posebice u STEM područje.

Monster Truck

Velika nesreća

Monster truckom ubio osmero i ranio 79 ljudi

Pretpostavlja se da je uzrok nesreće tehnički kvar na vozilu

Stari tramvaj

Sve zanimljivosti tramvajskog prometa

Od konjskog tramvaja, preko „Stojadina”, do mirogojske nesreće i ukinuća linija 10 i 16

Imamo jedan od najljepših svjetskih tramvaja, popularnu stojedinicu, kod nas se dogodila i jedna od najvećih tramvajskih nesreća u povijesti. O svemu tome možete pročitati u članku, a saznali smo i gdje su nestali tramvaji s brojevima 10 i 16.