Na današnji dan

FOTO: Najpoznatije slike najpoznatijeg ekscentričnog brka koji nas je napustio prije 30 godina

https://pixabay.com/en/salvador-dal%C3%AD-surrealism-1948-67661/
Pogledaj fotogaleriju
https://www.pinterest.com/pin/474496510712674229/
https://www.pinterest.com/pin/180003316345873369/
https://www.pinterest.com/pin/110830840810426310/
https://www.pinterest.com/pin/79024168438823263/
https://www.pinterest.com/pin/547891110901428185/

+2

Veliki španjolski umjetnik zadužio je umjetnički svijet svojim stvaralaštvom. Na obljetnicu njegove smrti donosimo vam fotogaleriju najpoznatijih slika Salvadora Dalíja.

Jedan od najpoznatijih slikara nadrealizma, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí poznatiji pod imenom Salvador Dalí rođen je 11. svibnja 1904. godine, a umro je na današnji dan prije točno trideset godina. Španjolski umjetnik rođen je u Figuerasu, a u Španjolskoj je ostao zapamćen po bizarnim i snažnim slikama koje su išle ruku pod ruku s njegovim ekscentričnim karakterom i ekstravagantnim načinom života. 

Stvaralaštvo Salvadora Dalija nije bilo usredotočeno i izraženo samo u jednom umjetničkom pravcu već se okušao u nekoliko njih. Naime, njegovo stvaralaštvo obilježio je i pokret pod nazivom dadaizam, dok su sva njegova djela oslikana pod utjecajem simbolizma. Gotovo sva djela imaju određeno simbolično značenje ili simbolički element u njima pa su tako najčešći simboli upravo otopljeni satovi, jaje, slonovi i slično. 

Godine 1929. upoznaje svoju buduću suprugu, rusku imigranticu Elenu Ivanovnu Dijakovnu poznatiju pod imenom Gala, koja je bila jedanaest godina starija od njega. Dali je od samoga početka bio očaran svojom budućom muzom jer je izgledala kao utjelovljenje njegovih dječačkih snova i ženskog lika koji je prikazivao na svojim slikama. Zajedno su proveli pedeset i tri godine tijekom kojih je Gala bila vječna inspiracija ovog španjolskog umjetnika. Sedam godina nakon njezine smrti, umire i Salvador Dali u svojem rodnom gradu. Svoja djela i bogatstvo oporučno ostavlja Španjolskoj. 

U fotogaleriji vam donosimo nekoliko najpoznatijih umjetničkih djela od ukupnog opusa koji premašuje brojku od 286 slika. Prema navedenome, Dalijeva supruga Gala bila mu je velika muza i inspiracija te ukoliko detaljnije pogledate dvije posljednje slike – slike koje naizgled prikazuju američkog predsjednika i političara Abrahama Lincolna vidjet ćete i njegovu muzu kao dio slike. Na slici koja predstavlja preteču optičke iluzije pokušajte istovremeno vidjeti i Galu, ali i Abrahama Lincolna. 

Komentari na članak

Vezani članci

Slikarstvo

Serija strukovnih radionica

Kreativci postaju profesionalni umjetnici zahvaljujući HDLU-u Zagreb

HDLU Zagreb organizira seriju besplatnih strukovnih radionica vizualnih komunikacija i kulturnog marketinga namijenjenih zainteresiranim likovnim umjetnicima. Prijave za sudjelovanje traju do 5. rujna.

Rođendan umjetnosti

"Sketchbook Station"

Započni kreativno putovanje s brojnim europskim umjetnicima

Udruga Prizma otvorila je natječaj za sudjelovanje u projektu "Sketchbook Station". Poziva sve umjetnike i one koji se tako osjećaju da se prijave do 25. svibnja.

ISTO

Financijska podrška

SKC Rijeka financira kulturne i umjetničke studentske projekte

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci financirat će kulturne i umjetničke aktivnosti studenata i studentskih udruga Sveučilišta u Rijeci. Rok za prijavu na Natječaj je 31. siječnja.

Pisanje projekta

Zaklada Kultura nova

Radionica pisanja projekata i izrade proračuna

Polaznici radionice steći će znanja i vještine vezane uz osnove pisanja projekta te izrade proračuna, što će uključivati različite teorijsko-praktične individualne i grupne metode – od izlaganja, preko simulacija, pa čak i igre.

Humphrey Bogart Festival

19. izdanje Humphrey Bogart festivala

Humphrey Bogart predstavlja niz goričkih mladih umjetnika

I ove godine udruga G.A.S. (Gorička alternativna scena) organizira Humphrey Bogart festival koji donosi bogat umjetnički program. Od 4. do 9. prosinca 2017. godine na 19. izdanju festivala predstavit će se mladi velikogorički glazbenici, pjevači, plesači, fotografi, pjesnici i svi drugi mladi umjetnici. Zadnji dan festivala zatvorit će zagrebački bend Gretta koji iza sebe ima nagradu Porin, pobjedu na Karlovačko RockOff-u, a ovih dana objavili su i novi singl „Mali svijet“ kojim već osvajaju domaće top-ljestvice.