Na današnji dan

FOTO i VIDEO: Posljednji ples Isadore Duncan koju je ugušio simbol komunizma

Isadora Duncan
Pogledaj fotogaleriju
Isadora
Isadora Duncan
Isadora Duncan
Isadora Duncan
Isadora Duncan

+3

Poznata kao žena ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina, američka plesačica Isadora Duncan odbacila je sve plesne norme ondašnjega vremena i usmjerila se na potragu za izvornim pokretom i osjećajem. Svoj posljednji ples otplesala je na današnji dan 1927. godine.

Isadora Angela Duncan rođena je 26. ili 27. svibnja 1877. godine u San Franciscu. Odrastala je bez oca, u siromaštvu, a napustila je školu smatrajući je ograničavajućom. Može se reći kako je Isadora svoju karijeru započela još kao dijete kada je djecu iz susjedstva podučavala plesu. Osjećajući se nesretnom i necijenjenom u Americi, 1898. godine seli se u London gdje je imala priliku upoznati se s postavom British Museuma koji čuva brojne grčke vaze koje pričaju mitologiju, ali i vizualnu ikonografiju.

Drevni rituali plesa, prirode i tijela s vremenom su postali središnji motivi u Isadorinoj plesnoj performansi. Bosonoga i odjevena u plahte, inspirirana grčkim likovima i slikama talijanske renesanse, plesala je vlastitu koreografiju u domovima bogate elite prije nego što je postigla ogroman uspjeh u Budimpešti kada je rasprodala svoju točku 1902. godine. Putujući Europom, osmislila je nove načine i nove, inovativne tehnike koje su stavljale naglasak na prirodni pokret, za razliku od strogih i rigidnih tehnika baleta.

Postala je europska senzacija očaravši ne samo ushićenu publiku, već i kolege umjetnike koju su zarobili njen lik u slici, skulpturi i poeziji. Također, Isadora je prkosila mnogim društvenim običajima onoga vremena zbog čega ju se danas smatra prvom feministkinjom. Rekla je kako se neće udavati iako je imala dvoje izvanbračne djece. Osnivala je plesne škole u Americi, Njemačkoj i Rusiji, a za potonju se zemlju osobito vezala radi revolucionarnih pokreta pa je tako početkom dvadesetih godina 20. stoljeća primila pokroviteljstvo od Vladimira Lenjina.

– You were once wild here. Don't let them tame you.  –

No, Isadora se suočila i sa životnim tragedijama u privatnome životu. 1913. godine njezina su se djeca i dadilja utopili kada je automobil upao u rijeku Seinu. Ona se udala za pjesnika Sergeja Jesenjina 1922. godine. Brak nije potrajao jer je on, kako se pretpostavlja, 1925. godine počinio samoubojstvo. Njena je sjajna karijera lagano počela blijediti, postajala je poznata po svojim financijskim problemima, skandaloznom ljubavnom životu, ali i čestim pojavljivanjima u javnosti pod utjecajem alkohola. 


IZVOR: Wikimedia

Te kobne večeri 14. rujna 1927. godine u Nici bila je putnica u sasvim novom sportskom automobilu koji je tek učila voziti. Naslonivši se na sjedalo kako bi uživala u svježem zraku, njezin je dugi crveni šal, simbol komunizma, kojeg je tako često nosila, završio među kotačima i ugušio Isadoru.

No što nam je ostavila za sobom? Njen je stil u ono vrijeme bio kontroverzan jer je prkosio svemu onome što je ona vidjela kao sužene skupove baleta, pritom stavljajući naglasak na žensku formu i slobodu pokreta, ali i tražeći poveznicu između pokreta i osjećaja. Sva njena filozofija i ideje, ali i potraga za onim izvornim, popraćena s njenim enormnim uspjehom i umjetničkom vizijom s pravom su je doveli do naziva Majke modernoga plesa.

Komentari na članak

Vezani članci

stresonja6

Savjeti za poboljšanje kvalitete života za vrijeme studiranja

FOTO: Kako preživjeti studentske dane?

Donosimo 8 korisnih savjeta za samopomoć u stresnim situacijama u kojima ćeš se sasvim sigurno naći tokom svoga studentskoga života.

Valkire

Na današnji dan

VIDEO: Premijerno izvedena Wagnerova Valkira

„Die Walküre“, djelo njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, jedna je od najpoznatijih melodija klasične glazbe. Dio je opere „Prsten Nibelunga“, inspirirane germanskim i vikinškim sagama, a govori o bogovima, junacima, mitskim bićima i njihovom potragom za čarobnim prstenom.

Cafe de Flore (2011.) citat

Romantika za Valentinovo

FOTO: Najljepši filmski ljubavni citati

Za sve nepopravljive romantike, donosimo fotogaleriju ljubavnih citata iz filmova.

Kuglica na boru

Božićne pjesme hrvatskih izvođača

VIDEO: Veselo kićenje bora uz nove domaće božićne hitove

Pavel, Psihomodo Pop, Auguste i brojni drugi donose drugačije ritmove za ovogodišnji ples oko božićnog drvca.

Fran

Hit video

VIDEO: Francuzi snimili najbolji promotivni video za Hrvatsku

Riječ je o skupini prijatelja koji su odlučili svoj odmor u Hrvatskoj zabilježiti pomoću videokamere i selfie štapa.