Na današnji dan

FOTO: 21 godina od smrti omiljenog „zatočenika Azkabana“

Sirius Black
Pogledaj fotogaleriju
Sirius Black
Sirius Black
Sirius Black
Sirius Black
Sirius Black

+4

Na današnji dan 1996. godine Sirius Black pao je kroz Veo tajni Ministarstva magije, što je pogodilo brojne obožavatelje velikog čarobnjaka diljem svijeta. Prisjetili smo ga se uz fotogaleriju najljepših citata koje vežemo uz njegovo ime.

Napisavši serijal o Harryju Potteru, J. K. Rowling upoznala je svijet s paletom likova koji su u mnogim obožavateljima budili različite emocije – od simpatije i suosjećanja do gađenja, straha, mržnje. Iako je fantastični trio s glavnim ulogama zarobio srca svih koji su ikad u rukama imali ijednu knjigu ili su grizli nokte pred televizijskim ekranima, postoji još mnogo čarobnjaka koji su nas bezjake osvajali svojom hrabrošću, emaptijom, ljudskošću, spremnošću na žrtvu. Jedan je od njih i Sirius Black, Harryjev kum koji nas uči pravom značenju riječi ljubav i čija su djela mnogima inspiracija, a riječi utjeha i motivacija u teškim danima. Ako ste se pri prvom susretu s njim zaljubili u zatočenika Azkabana, onda vam je trenutak njegove smrti u petom dijelu vjerojatno bio jedan od najtužnijih. Kobni se pad kroz Veo tajni dogodio upravo 18. lipnja 1996., zbog čega se danas i prisjećamo jednog od omiljenih čarobnjaka svih vremena.

Kad krenemo razmišljati o Siriusu, vjerojatno je većini uopće teško povjerovati da je čovjek čiji je život bio tamniji i mračniji od njegova prezimena bio sposoban za količinu žrtve i ljubavi koju je Rowling u njega upisala. Odrastajući u jednoj od čistokrvnih čarobnjačkih obitelji čiji su članovi bili mračni čarobnjaci i vještice, Sirius je snagom volje uspio ostati izvan toga zla, postati suosjećajna i prijateljski raspoložena osoba spremna na žrtvu za bližnje, makar s posljedicom udaljavanja od obitelji. Iako su svi članovi njegove obitelji bili ponosni Slytherini, on je, baš kao da potvrđuje vlastite riječi da sami biramo kakvi ćemo biti, postao Gryffidor, sprijateljivši se s Jamesom Potterom, Peterom Pettigrewom i Remusom Lupinom.

Četvorica Harača, poznati u Hogwartsu i popularni među djevojkama, uskoro su postali nerazdvojni i Siriusu su predstavljali obitelj koju nikad zapravo nije imao. Saznavši da je Remus vukodlak, pretvarali su se u animaguse kako bi mogli najteže trenutke provoditi s njim. Uskoro su se, po završetku školovanja u Hogwartsu, pridružili Redu feniksa u borbi protiv Lorda Voldemorta. Kad je Pettigrew, čuvar tajne Pottera, izdao Siriusova najboljeg prijatelja, za Harryjeva su kuma počeli – ili se nastavili – mračni dani progonstva i zatočeništva u Azkabanu.

Tijekom svih godina provedenih u Azkabanu Sirius je pokazao vlastitu veličinu i vlastitu ljubav. Motiviran željom da osveti prijatelja i da se izvuče iz nepravedne osvete, uspio je preživjeti napade dementora i pobjeći u svom životinjskom liku – kao veliki crni pas. Dokazavši Harryju kako nije on kriv za smrt njegovih roditelja i pokazavši mu odanost te brižnost, upisao je knjigu Harry Potter i Zatočenik Azkabana kao omiljeni dio serijala u srca brojnih obožavatelja, a njegova je smrt u Bitki u Odjelu tajni Ministarstva magije za mnoge bila jedan od najtužnijih trenutaka cijelog serijala.

S jednim od najtragičnijih likova serijala o najpoznatijem čarobnjaku na svijetu prošli smo emocionalnu amplitudu – od straha koji smo prema njemu osjećali na početku, preko razumijevanja i shvaćanja, do potpunog divljenja i neizmjerne tuge zbog kratkog druženja s njim. Iako i sam slomljen, bio je dovoljno hrabar da ohrabri svoje kumče, dovoljno strastven da pobjegne iz Azkabana i dovoljno odan da pokuša osvetiti svojeg najboljeg prijatelja gotovo dva desetljeća nakon njegove smrti. Sirius Black, uz Severusa Snapea, jedan je od najbolje osmišljenih likova J. K. Rowling, lik kojeg nam je preteško zamisliti kao stvarnu osobu jer je teško povjerovati da tolika dobrota može postojati na svijetu. Upravo u tome i leži njegov čar – kao nitko prije pokazao nam je bezuvjetnost ljubavi i pravog prijateljstva.

Vjerujemo da je sve napisano izazvalo poriv čitanja ili barem gledanja Zatočenika Azkabana kako bismo se na pravi način podsjetili svih lijepih trenutaka proživljenih sa Siriusom i kako bismo zaboravili zašto ga se uopće danas prisjećamo. No, budući da umjesto čitanja Harryja Pottera svi čitamo različitu literaturu i skripte, pripremili smo fotogaleriju najljepših citata koje vežemo uz ime Siriusa Blacka, jer slike govore tisuću riječi. Za kraj donosimo i nekoliko zanimljivosti o ovom velikom čarobnjaku.

 • Kad je primio pismo iz Hogwartsa, Sirius je bio potišten jer je mislio da će završiti u Slytherinskom domu i da će cijelo školovanje provesti s ljudima poput svoje obitelji, što ga je užasavalo.
   
 • U dobi od 7 godina Sirius je dao riječ da se nikad neće ženiti te ju je i održao. Iako su se on i Marlene jako voljeli i živjeli su skupa, nikad ju nije oženio jer je smatrao da će tako baciti ljagu na taj odnos.
   
 • U Azkabanu je pokušao izvršiti samoubojstvo nakon što su ga dementori natjerali da ponovo proživi smrt najboljeg prijatelja.
   
 • Iako su bili nerazdvojni prijatelji, Sirius je sumnjao da je Lupin Voldemortov špijun. Peteru je, s druge strane, bezuvjetno vjerovao.
   
 • On je jedina osoba za koju se zna da je uspjela pobjeći iz Azkabana.

 • Dementore je pobijedio motivacijom. Cijelo je vrijeme bio opsjednut time kako će dokazati nevinost i pobjeći iz Azkabana te je to onemogućilo dementore da se hrane njegovim osjećajima. Tako je njegova opsesija postala njegov spas.
   
 • Kad je završio Hogwarts, ponuđeno mu je da se priključi Redu feniksa, što je isprva odbio.
   
 • Sirius se ozbiljno naljutio na Remusa kad je saznao da je vukodlak, samo zato što je to značilo da je skrivao tajnu od njega. Smatrao je svoje prijatelje svojom obitelji i želio je s njima biti u boljim odnosima nego s pravom obitelji.
   
 • Tihotap je nadimak koji je Sirius nosio kao jedan od četvorice Harača koji su osmislili i Mapu za haranje.
   
 • Posljednja stvar koju je ugledao prije smrti bili su izrazi užasa na Remusovu i Harryjevu licu.

Komentari na članak

Vezani članci

POPUP

Produkt suradnje Studija dizajna i Hrvatske obrtničke komore

POPUP - Popuna u provi

Studenti uz volju, kreativnost i ljubav prema poslu itekako mogu uspjeti, a to dokazuju i dizajnerski radovi POPUP, punog naziva Popuna na provi.

Radovi na Savi - pogled na paviljon

Obnova studentskih domova

FOTO: Radovi na Savi u objektivu čitateljice

Javi nam se i ti!

Mitologija i legende vezane uz Kelte

Mitologija i legende

Keltska mitologija kao inspiracija za suvremene fantastične junake

Keltske legende pisane su u razdoblju od 8. do 12. stoljeća, no prije toga su prenošene usmenim putem pa smatramo kako datiraju još od antičkog razdoblja. Iako stare, dale su inspiraciju za stvaranje nekih od najpoznatijih suvremenih klasika fantastičnoga karaktera. U članku donosimo pet zanimljivih keltskih mitova i legendi.

Sastanak direktora SC-a i direktorice prehrane SD Stjepan Radić

Studentski prosvjedi

Sastanak studenata sa sanacijskim upraviteljem prehrane SC-a

Zajednički prosvjed studenata održat će se 10. listopada 2013. u 10 sati na Trgu bana Jelačića te ovim putem pozivamo sve studente da nam se pridruže kako bismo zajedno u mirnom prosvjedu otišli do Markovog trga te tamo tražili povrat svojih studentskih prava.

Botticelli, Rođenje Venere (c. 1485)

Na današnji dan

Umro Sandro Botticelli, talijanski slikar

Prošlo je točno 505 godina od smrti jednog od najvećih talijanskih renesansnih slikara.