Na današnji dan

Fascinantna životna priča braće Changa i Enga, najpoznatijih sijamskih blizanaca na svijetu

Chang i Eng

Riječ „sijam“ odnosi se na staro ime za Tajland, a ime je preuzeto od najpopularnijeg para blizanaca na svijetu. 

Tijekom svog života sigurno ste puno puta čuli kako netko govori o sijamskim blizancima, a o njima ste učili u osnovnoj i srednjoj školi. Prema definiciji, sijamski su bliizanci blizanci čija su tijela spojena in utero, odnosno blizanci kod kojih nije došlo do potpunog razdvajanja zametaka za vrijeme trudnoće. Riječ sijam odnosi se na staro ime za Tajland, a ime je preuzeto od najpopularnijeg para blizanaca na svijetu. 

Braća Chang i Eng rođena su 11. svibnja 1811. godine, a umrli su istoga dana, 17. siječnja 1874 godine Bili su spojeni zajedničkom jetrom te dijelom prsne kosti, no to ih nije spriječilo da vode sasvim normalan život, da uživaju i nastupaju u predstavama i cirkusima. 1829. godine stigli su u SAD gdje su zarađivali nastupajući sljedećih 25 godina, a nastupi su im donosili veliku zaradu uz pomoć koje su, uz svoju obitelji, postali i veliki proizvođači duhana. Nastupali su pod nazivom Siamese Twins (Sijamski blizanci).

FOTO: Flickr

Ono što je zanimljivo jest činjenica da su oženili sestre Adelaide i Sarah Ann s kojima su imali 21 dijete. Dok neki  sumnjaju u tu brojku, većina izvora govori kako se radi o brojci od desetero do dvadeset dvoje djece, što je uistinu velika brojka kada se uzme u obzir njihova situacija. Možemo samo zamišljati kako su vodili obiteljski život, a prema navodima on je izgledao tako da je svaki od njih tjedno imao tri dana koje bi mogao provesti sa svojom obitelji. O tome koliko su bili zadovoljni moglo bi se razgovarati, ali možemo reći da su se oni pobrinuli da svoj život učine što boljim. Obitelji su živjele u odvojenim kućama, ali su one bile sagrađene jedna do druge. Njihove su se supruge tijekom vremena posvađale te nisu razgovarale. 

Prvo je umro Chang, a nekoliko sati kasnije i Eng. Prema izvorima, Engova je obitelj odmah zvala liječnika kako bi napravio odvajanje, ali Eng to nije dopustio. Njihova zajednička jetra danas je izložena u Mütter Museumu u Philadelphiji. Da su postali popularni i da bismo ih svakako trebali zapamtiti, govori i činjenica da je o njima pisao Mark Twain u priči Sijamski blizanci

Komentari na članak

Vezani članci

Tjestenina u umaku

Brzo, jednostavno i ukusno

VIDEO: Recept za umak s votkom podići će vaše kuhanje na novu razinu

Pokazat ćemo vam kako uklopiti ostatke jeftine votke u nevjerojatno ukusan umak za tjesteninu.

Filmski klasici Halloweena!

Zabava za najstrašniju noć u godini

Nasmijte se od straha uz filmske klasike Noći vještica

Noć vještica kuca, vi nemate kostim i iskreno vam se ne ide na neki tulum na kojem ćete vidjeti desetero identično maskiranih. Predlažemo vam da ostanete doma i pogledate jedan od mnogobrojnih klasika koje smo vam pronašli.

One Tree Hill 1

Zanimljivi detalji o seriji i glumcima

15 detalja koje niste znali o „One Tree Hillu"

Sjećate li se Lucasa, Nathana, Haley, Peyton i Brooke? Ako je odgovor potvrdan, pogledajte listu stvari koje možda niste znali o njima i o popularnoj seriji.

Naslovna 2

Savjeti za optimizam

Deset koraka do pozitivnog raspoloženja

Jesenji blues se prikrao i ranije nego što smo očekivali. Donosimo deset koraka kako postati i ostati sretan.

Neno Belan

Intervju s Nenom Belanom

„Uvijek slušajte glas svoga srca, ali ne srljajte, morate ga naučiti prepoznati“

Neno Belan otkrio nam je kako su izgledali njegovi studentski dani i što misli o astrologiji, a dobili smo i potvrdu da nas na nadolazećem valentinovskom koncertu „čekaju najmanje 3 i po sata raspjevanih refrena, odlične atmosfere, puno pozitive i ljubavi u zraku“.