Na današnji dan

Fascinantna životna priča braće Changa i Enga, najpoznatijih sijamskih blizanaca na svijetu

Chang i Eng

Riječ „sijam“ odnosi se na staro ime za Tajland, a ime je preuzeto od najpopularnijeg para blizanaca na svijetu. 

Tijekom svog života sigurno ste puno puta čuli kako netko govori o sijamskim blizancima, a o njima ste učili u osnovnoj i srednjoj školi. Prema definiciji, sijamski su bliizanci blizanci čija su tijela spojena in utero, odnosno blizanci kod kojih nije došlo do potpunog razdvajanja zametaka za vrijeme trudnoće. Riječ sijam odnosi se na staro ime za Tajland, a ime je preuzeto od najpopularnijeg para blizanaca na svijetu. 

Braća Chang i Eng rođena su 11. svibnja 1811. godine, a umrli su istoga dana, 17. siječnja 1874 godine Bili su spojeni zajedničkom jetrom te dijelom prsne kosti, no to ih nije spriječilo da vode sasvim normalan život, da uživaju i nastupaju u predstavama i cirkusima. 1829. godine stigli su u SAD gdje su zarađivali nastupajući sljedećih 25 godina, a nastupi su im donosili veliku zaradu uz pomoć koje su, uz svoju obitelji, postali i veliki proizvođači duhana. Nastupali su pod nazivom Siamese Twins (Sijamski blizanci).

FOTO: Flickr

Ono što je zanimljivo jest činjenica da su oženili sestre Adelaide i Sarah Ann s kojima su imali 21 dijete. Dok neki  sumnjaju u tu brojku, većina izvora govori kako se radi o brojci od desetero do dvadeset dvoje djece, što je uistinu velika brojka kada se uzme u obzir njihova situacija. Možemo samo zamišljati kako su vodili obiteljski život, a prema navodima on je izgledao tako da je svaki od njih tjedno imao tri dana koje bi mogao provesti sa svojom obitelji. O tome koliko su bili zadovoljni moglo bi se razgovarati, ali možemo reći da su se oni pobrinuli da svoj život učine što boljim. Obitelji su živjele u odvojenim kućama, ali su one bile sagrađene jedna do druge. Njihove su se supruge tijekom vremena posvađale te nisu razgovarale. 

Prvo je umro Chang, a nekoliko sati kasnije i Eng. Prema izvorima, Engova je obitelj odmah zvala liječnika kako bi napravio odvajanje, ali Eng to nije dopustio. Njihova zajednička jetra danas je izložena u Mütter Museumu u Philadelphiji. Da su postali popularni i da bismo ih svakako trebali zapamtiti, govori i činjenica da je o njima pisao Mark Twain u priči Sijamski blizanci

Komentari na članak

Vezani članci

Teretana

Vježbanje bez nepotrebnog troška

Zašto ne biste trebali ići u teretanu i koja je alternativa

Na veoma jednostavan način uštedite vrijeme, novac i živce.

Gaga

Intrigantne ideje

Najzanimljivije teorije zavjera

Teoretičare zavjera ljudi često opisuju kao „totalne luđake“ koji vjerojatno iz osobne dosade izmišljaju stvari te izvlače situacije iz konteksta. Možda je lakše optužiti nekoga da je lud nego se pozabaviti mračnim tajnama svijeta, stoga vam donosimo nekoliko zanimljivih teorija koje su podigle veliku prašinu u svijetu

Lubenicee

Na današnji dan

Rashladite se omiljenim ljetnim voćem

Današnji dan posvećen je kraljici ljetnog voća – lubenici! Proslavite ga osvježavajućim napitkom ili kriškama ovog vodenastog voća.

Prijave za volontere na Europskim sveučilišnim igrama Zagreb-Rijeka 2016.

Krenule prijave za volontere na Europskim sveučilišnim igrama Zagreb-Rijeka 2016.

Traži se 2000 volontera koji će postati dijelom najvećeg sportskog događaja u povijesti Hrvatske

Svi koji se već danas priključe volonterskom timu imat će priliku sudjelovati u nizu pripremnih aktivnosti i zabavnih događaja koji će biti organizirani tijekom godine prije samih Igara te će na taj način prikupiti vrijedno iskustvo i dobro se zabaviti uoči samih Igara.

Samovozivi auto

Samovozivi automobil

Predstavljamo vam Googleov automobil koji vozi sȃm!

Tehnološki pothvat koji nam daje uvid u buduće izume.