LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Fantastični svijet Diska iz pera Terryja Pratchetta

Terry Pratchett jedan je od omiljenih autora fantastike. Najpoznatiji je po otkvačenim, satiričnim romanima smještenim u svijet Diska kojima je osvojio srca i kritike i publike.

Terry Pratchett jedan je od omiljenih autora fantastike. Najpoznatiji je po otkvačenim, satiričnim romanima smještenim u svijet Diska kojima je osvojio srca i kritike i publike.

Omiljeni pisac fantasy žanra i znanstvene fantastike Terry Pratchett, punim imenom Sir Terence David John Pratchett, rođen je 28. travnja 1948. u Engleskoj. Već kao dijete zaljubio se u fantastiku pa je s fascinantnih 13 godina objavio svoju prvu priču The Hades Business. Pratchett je odustao od obrazovanja sa 17 godina kako bi se bavio novinarstvom, a tada započinje i rad na svom prvom romanu The Carpet People u kojem se dva brata koji žive u tepihu bore protiv zlog Fraya koji se može interpretirati kao metenje, usisavanje ili kao ljudski koraci.

Autor je nastavio raditi u novinarstvu i odnosima s javnošću u 70-ima i 80-ima te za to vrijeme objavljuje još dva romana, The Dark Side of the Sun i Strata. godine 1983. izlazi prvi dio serijala o svijetu Diska u kojem je najpoznatiji roman Boja magije. Izravno se na njega nastavlja Čudesno svjetlo koji nastavlja pratiti avanture ciničnog čarobnjaka Rincewalda i turista Dvocvijeta, slijedi ga Jednakost rituala koji predstavlja presedan – prvu čarobnicu u svijetu Diska, a zatim Mort, djelo nakon kojeg je pisac mogao napustiti novinarstvo i postati profesionalni pisac.

FOTO: Pinterest

Saga o svijetu Diska niz je satiričnih fantastičnih romana smještenih u svijetu u obliku diska koji se nalazi na leđima četiriju slonova koji stoje na golemoj kornjači. Dosegla je izuzetnu popularnost u cijelom svijetu, no iako je namijenjena odraslima, odlično je prihvaćena i od djece pa je Pratchett napisao i nekoliko romana o svijetu Diska namijenjenih upravo mlađoj publici poput Čudesni Maurice i njegovi učeni glodavci u kojem se poigrava s poznatom pričom o dječaku koji sviranjem frule oslobađa grad od štakora. U Pratchettovu romanu svirač je lukavi mačak čiji štakori namjerno zaposjednu grad kako bi mačak od stanovnika dobio novac. Sve funkcionira savršeno dok ne dospiju u grad pun neobičnih štakora.
 
Iz serijala su nastale i mnogobrojne videoigrice, drame, televizijske adaptacije, kao i dodatna izdanja, poput knjiga karata svijeta Diska. Pratchett je objavio još djela za djecu od kojih je poznat Bromeliad serijal o izvanzemaljcima velikim 4 inča koji žive na Zemlji i Johnny Maxwell trilogija o mladom zaljubljeniku u videoigrice koji upada u fantastične situacije. Dodger pripovijeda o pustolovinama mladića u viktorijanskom Londonu gdje susreće niz dikenzijanskih likova, pa i samog Charlesa Dickensa. Pratchett je napisao i nekoliko djela u suradnji s drugim autorima fantastike – roman Dobri predznaci s Neilom Gaimanom te serijal The Long Earth sa Stephenom Baxterom koji govori o posljedicama otkrića da ljudi mogu ući u više paralelnih Zemalja.

Pratchettu je 2007. dijagnosticirana Alzheimerova bolest, zbog čega je posvetio mnogo energije promicanju i financiranju istraživanja te bolesti. Umro je 12. ožujka 2015. godine Iako mu je bolest otežavala čitanje i pisanje, nastavio je objavljivati knjige redovito, a, kako mu puno ime sugerira, proglašen je vitezom 2009.

FOTO: PINTEREST