Na današnji dan

Evo kakve veze ima obitelj sa sviješću o klimatskim promjenama

https://www.goodfreephotos.com/albums/cyprus/family-on-the-beach-in-paphos-cyprus.jpg

Međunarodni dan obitelji svake se godine fokusira na neku bitnu temu u današnjem svijetu, a 2019. to su klimatske promjene.

Ujedinjeni su narodi 1994. odredili da će se 15. svibnja slaviti Međunarodni dan obitelji s ciljem shvaćanja važnosti povezanosti obitelji te njene uloge u današnjem društvu. Svake je godine na ovaj dan aktualna druga tema, a ovogodišnja je Obitelj i akcije u klimatskim promjenama.

Ova je tema odabrana za 2019. godinu jer UN želi pokazati da obitelj kao kolektiv može imati veliki utjecaj na okolinu. Tako je sada cilj podizanje svijesti o važnosti edukacije o klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju. Ako takav način razmišljanja bolje dopre do ljudi, generalno bi se olakšao posao onima koji su zaduženi za planiranje sprječavanja negativnih klimatskih promjena.

U sklopu Međunarodnog dana obitelji obrađuje se uvijek važna tema, a neke od njih u prethodnim su godinama vezane za smještanje obitelji u kontekst društva, obrazovanja i rodne ravnopravnosti. Govorenje o ovakvim problemima može promijeniti mišljenje o socijalnim, ekonomskim i demografskim učincima koji mogu znatno potresti svaku od njih.

A kako biste vi mogli proslaviti današnji dan? Ponajprije, trebalo bi ga provesti u društvu obitelji kako biste se podsjetili koliko je ona značajna za svakog pojedinca. Zajedno sa svojim najdražima organizirajte zabavne aktivnosti kao što je, primjerice, igranje društvenih igara. Ovakvi bi dani trebali ohrabriti ljude da obnove kontakte sa svojom obitelji ako su ih zanemarili, ali i potaknuti ih da svaki dan provode kao Međunarodni dan obitelji – s puno smijeha i ljubavi.

Komentari na članak

Vezani članci

Putovanje vlakom

Tamara Kordovan

Ideš doma ili ideš kući?

Znaš kako se zove mjesto gdje te čeka mamina kuhinja, najdraži pas i najneudobniji krevet? Mjesto na kojem znaš zašto tuš ne radi kad ne radi, i pod kojim kutem trebaš udariti tv da bi počeo prikazivati normalnu sliku i zvuk u isto vrijeme? Mjesto gdje te ljudi pozdravljaju na ulici i gdje je rakija piće naroda? Točan odgovor je: kod kuće.

Carter i Tutankhamnova grobnica

Na današnji dan

Howard Carter ušao u Tutankhamonovu grobnicu

Howard Carter, engleski egiptolog i arheolog, na današnji dan 1922. godine prvi je put otvorio Tutankhamonovu grobnicu.

Charlie and the Chocolate Factory

Na današnji dan

Rođen tvorac Gobblefunk jezika

Često za književnike i pjesnike kažu da su puki sanjari koji žive unutar svoga svijeta, ponekad i buntovnici, uvijek kreativni i spremni za pisanje. Za Dahla se, s obzirom na njegova djela i izmišljene riječi, to sa sigurnošću može tvrditi.

Iranski ministar vanjskih poslova, Mohammad Zarif, u UN-u

Mohammad Zarif u UN-u

Iran počinje pregovore oko nuklearnog programa

Bit će ovo prvi veliki susret Irana i UN-a otkad je u lipnju za novog iranskog predsjednika izabran Hassan Rouhani, umjereni konzervativac.

figure orašara

Na današnji dan

Prisjećamo se izvedbe Orašara od prije 126 godina

18. prosinca 1892. balet Orašar doživio je svoju prvu izvedbu te je u međuvremenu, zahvaljujući mnogim generacijama koje su odrasle uz njega, izrastao u danas najizvođeniji balet diljem svijeta.