Na današnji dan

Evo kakve veze ima obitelj sa sviješću o klimatskim promjenama

https://www.goodfreephotos.com/albums/cyprus/family-on-the-beach-in-paphos-cyprus.jpg

Međunarodni dan obitelji svake se godine fokusira na neku bitnu temu u današnjem svijetu, a 2019. to su klimatske promjene.

Ujedinjeni su narodi 1994. odredili da će se 15. svibnja slaviti Međunarodni dan obitelji s ciljem shvaćanja važnosti povezanosti obitelji te njene uloge u današnjem društvu. Svake je godine na ovaj dan aktualna druga tema, a ovogodišnja je Obitelj i akcije u klimatskim promjenama.

Ova je tema odabrana za 2019. godinu jer UN želi pokazati da obitelj kao kolektiv može imati veliki utjecaj na okolinu. Tako je sada cilj podizanje svijesti o važnosti edukacije o klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju. Ako takav način razmišljanja bolje dopre do ljudi, generalno bi se olakšao posao onima koji su zaduženi za planiranje sprječavanja negativnih klimatskih promjena.

U sklopu Međunarodnog dana obitelji obrađuje se uvijek važna tema, a neke od njih u prethodnim su godinama vezane za smještanje obitelji u kontekst društva, obrazovanja i rodne ravnopravnosti. Govorenje o ovakvim problemima može promijeniti mišljenje o socijalnim, ekonomskim i demografskim učincima koji mogu znatno potresti svaku od njih.

A kako biste vi mogli proslaviti današnji dan? Ponajprije, trebalo bi ga provesti u društvu obitelji kako biste se podsjetili koliko je ona značajna za svakog pojedinca. Zajedno sa svojim najdražima organizirajte zabavne aktivnosti kao što je, primjerice, igranje društvenih igara. Ovakvi bi dani trebali ohrabriti ljude da obnove kontakte sa svojom obitelji ako su ih zanemarili, ali i potaknuti ih da svaki dan provode kao Međunarodni dan obitelji – s puno smijeha i ljubavi.

Komentari na članak

Vezani članci

Josef Mengele

Na današnji dan

Josef Mengele - doktor smrti

"Postoje dva nadarena naroda na svijetu: Nijemci i Židovi. Jedan od ta dva naroda mora vladati svijetom."- Josef Mengele

https://www.pexels.com/photo/nature-water-drops-of-water-liquid-40784/

Na današnji dan

Pitka voda osnovno je ljudsko pravo, no svaka je četvrta osoba na svijetu nema

S ciljem osiguranja pitke vode za sve do 2030. godine UN obilježava još jedan Svjetski dan voda. Budući da se više od dvije milijarde ljudi suočava s njenim nedostatkom, ovogodišnji je moto „Nikoga ne ostavljamo iza.”

Dr. Suess

Na današnji dan

Rođen Dr. Seuss

Na današnji dan, 2. ožujka 1904. godine, rođen je Theodor Geisel, poznatiji pod peudonimom Dr. Seuss, autor mnogobrojnih popularnih dječjih knjiga i stripova.

Anton Pavlovič Čehov

Na današnji dan

Rođen Anton Pavlovič Čehov

Anton Pavlovič Čehov, ruski književnik rođen je na današnji dan, 29. siječnja 1860. u Tanganrogu. Jeste li znali da je do danas snimljeno preko 285 filmova nastalih prema njegovim djelima?

Gornjogradska gimnazija

Na današnji dan

Otvorena prva gimnazija u Hrvatskoj

Prvu hrvatsku gimnaziju pokrenuli su isusovci, a nalazila se na današnjem Trgu Katarine Zrinske na Gornjem gradu.