Na današnji dan

Erupcija Vezuva jedna je od najvećih u povijesti, odnijela 10-ak tisuća ljudi

https://pixabay.com/photos/volcanoes-magma-lava-mountains-691939/

– Ne mogu vjernije opisati to što se dogodilo, nego da vam kažem da je nalikovalo na bor; prema vrhu je bio sve tanji, a iz dna su se širile grane na sve strane. Bio je čas svijetao, čas taman i cijelo vrijeme ispunjen zemljom i prašinom. – pisao je Plinije Mlađi.

Vulkan Vezuv nekoliko je puta eruptirao, a njegova najveća erupcija dogodila se 24. kolovoza 79. godine, u doba antičkog Rima. Katastrofi su prethodili snažni potresi.

Nakon što je ugledao gust oblak koji se uzdizao prema nebu, očevidac Plinije Mlađi pisao je tadašnjem poznatom povjesničaru Tacitu, prenosi Laudato.hr:

– Ne mogu vjernije opisati to što se dogodilo, nego da vam kažem da je nalikovalo na bor; prema vrhu je bio sve tanji, a iz dna su se širile grane na sve strane. Bio je čas svijetao, čas taman i cijelo vrijeme ispunjen zemljom i prašinom.

Povjesničari pretpostavljaju da je erupcija trajala 19 sati za kojih je Vezuv izbacio 4 kubična kilometra pepela i kamenja u širokom području oko kratera. Pompeji, Herkulaneum i drugi gradovi oko vulkana potpuno su uništeni i zatrpani debelim slojem pepela. Zbog malog broja ljudskih ostataka, stoljećima se mislilo da su stanovnici uspjeli pobjeći, no u iskapanjima 80-ih godina prošloga stoljeća otkriveno je stotinu kostura. Većina tijela bila je potpuno spržena temperaturama iznad visokih 750 Celzijevih stupnjeva. U Herculaneumu su mnoge žrtve pronađene bez gornjeg dijela lubanje, jer je mozak od velike vrućine jednostavno eksplodirao. Ukupan je broj žrtava fatalne erupcije danas još nepoznanica. No pretpostavlja se da je poginulo oko 10 tisuća ljudi. Ta dva grada nikad više nisu obnovljena niti naseljena. Bila bi i potpuno zaboravljena da ih nisu slučajno u 18. stoljeću otkrili arheolozi i povjesničari.

Od daleke 79. godine do danas Vezuv je izbacivao lavu 40-ak puta. Posljednji je put vulkan bio aktivan 1944. pri čemu su uništena tri sela. Od tada podmuklo šuti. Prema tvrdnjama stručnjaka mirovanje bi moglo potrajati, iako, upozoravaju, nagle su erupcije uvijek moguće.

Komentari na članak

Vezani članci

Mick Jagger, naslovna, šarena

NA DANAŠNJI DAN

Rođendan jednog od najutjecajnijih frontmena u povijesti rock & rolla koji je napustio studij ekonomije kako bi osnovao The Rolling Stonese

Na današnji dan rođen je jedan od najpoznatijih pjevača na svijetu te jedan od ikona rock and roll scene – Mick Jagger. Prije nego je osnovao The Rolling Stonese studirao je ekonomiju na London School of Economics.

Jež

Na današnji dan

La Fontaine: Najpoznatiji europski basnopisac

Na današnji dan, umro je Jean de la Fontaine, najpoznatiji europski basnopisac.

Solidarity day

Na današnji dan

FOTO: Studenti opisali što je za njih solidarnost povodom Međunarodnog dana ljudske solidarnosti

Svakog 20. prosinca podsjećamo se što znači biti solidaran, biti blizak s nekime te kako poticati jedinstvo zajednice uz svaku njezinu raznolikost. Što studenti kažu o solidanosti, kako se ona očituje?

Patentiran bicikl

Na današnji dan

1819. godine patentiran je prvi bicikl

Na današnji dan 1819. godine patentiran je bicikl, prijevozno sredstvo koje danas gotovo svi posjeduju.

https://pixabay.com/en/warm-and-cozy-popcorn-coffee-1975215/

Na današnji dan

Tri razloga zašto obožavamo kokice

Dan kokica najbolje je proslaviti uz veliku porciju ove voljene grickalice i odličan film. Donosimo razloge zbog kojih ćete ih zavoljeti još više.