Na današnji dan

Diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan mladih

Međunarodni dan

Svake godine mijenja se tema za obilježavanje ovoga dana koji u fokus stavlja mlade, njihove potrebe, probleme i mogućnosti. Ovogodišnja je tema Youth Building Peace - Mladi grade mir.

Često smo čitali da su mladi kroz povijest bili pokretači promjena, oni koji su mijenjali tijekove događaja i ponekad bili čak i buntovni kako bi se izborili za svoja prava. Danas možemo reći da broj mladih koji sudjeluje u društvenom i političkom životu nije tako velik, ali postoji mali dio koji je uvijek spreman za promjene na bolje i rad na poboljšanju položaja svih mladih u društvu.

Ne tako davne 1999. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da se 12. kolovoz proglasi Međunarodnim danom mladih. Svake godine mijenja se tema za obilježavanje ovoga dana koji u fokus stavlja mlade, njihove potrebe, probleme i mogućnosti. Ovogodišnja je tema Youth Building Peace - Mladi grade mir.

Da mladi mogu doprinijeti gradnji mira u svijetu naglašavaju i Ujedinjeni narodi:

― Međunarodni dan mladih 2017. posvećen je obilježavanju doprinosa mladih u sprečavanju i transformaciji sukoba, kao i uključivanju, društvenoj pravdi i održivom miru.

Više informacija o tome gdje se sve u svijetu obilježava Međunarodni dan mladih možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Kako u svijetu, taj se dan obilježava i u Hrvatskoj te su tim povodom pripremljene različite aktivnosti.

Ove godine u Splitu je pripremljen bogat program za sve mlade. Savjet mladih Grada Splita u suradnji s udrugama F&ST, Info zona, iTHEom, KAM HRAM, Klub mladih Split i Koalicija udruga mladih pripremio je različite aktivnosti, a sve to uz financijsku podršku grada Splita. Program traje od četvrtka do nedjelje, a neke su od aktivnosti Street Art i Street Music, dan društvenih igara, biciklopopravljaonica i cirkusiranje. Detaljan opis događanja uz plan održavanja možete pronaći na Facebook stranici događaja.

FOTO: Pixabay
 
U Zagrebu mladi i ove godine mogu na besplatno kupanje u bazenima na Šalati. Udruga ZAMISLI, koja je nositelj programa Regionalnog info-centra za mlade Zagreb, i ove je godine pripremila zanimljiv program za mlade koji mogu provjeriti svoje znanje u pub kvizu, baviti se sportom i odmoriti se. Uz osobnu iskaznicu svim mladima od 15 do 30 godina omogućen je besplatan ulaz na bazen. Sigurni smo se da će se i ove godine, kao i prijašnjih, okupiti veliki broj mladih i da će proslaviti svoj dan onako kako i zaslužuju. Za sve ostale informacije posjetite službeni događaj.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih udruga Impress iz Daruvara provodi projekt pod nazivom Međunarodni tjedan mladih na sklopu kojeg se održavaju različite radionice, edukacije i zabavni programi. O tome kako su se snašli u svojim ulogama i kako ispunjavaju vrijeme možete vidjeti na Facebook stranici udruge.

Osim toga, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na svojoj internet stranici svim mladima čestita Međuanrodni dan mladih uz poruku:

― Iskrena nam je želja da mladi i dalje aktivno doprinose boljem razumijevanju i unaprjeđenju svog položaja u društvu. Poštujući angažman i rad mladih, te aktivnosti i trud pojedinaca na stvaranju uvjeta za osobni razvoj i razvoj društva u cjelini, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku svim mladima čestita Međunarodni dan mladih.

Komentari na članak

Vezani članci

Uspinjača 1

Na današnji dan

Zagrebačka „stara dama“ neumorno vozi već 124 godine

Na današnji je dan 1893. godine s radom trajno krenula zagrebačka uspinjača, spomenik kulture i jedna od atrakcija koje čine glavni grad prepoznatljivim.

Motovun Film Festival

Motovunski filmovi u Laubi

Najbolji filmovi 20. Motovun Film Festivala u Zagrebu

Motovun u Zagreb donosi najvažnije ovogodišnje naslove kako s motovunskog, tako i s dječjeg, buzetskog brda.

Prosvjedi u Chicagu 1886. godine

Na današnji dan

1. maj ili dan nerada!

Današnji je dan u povijesti poznat po obilježavanju velikih radničkih prosvjeda u Chicagu. Kako smo došli od povorke radnika koji zahtijevaju svoja ljudska prava do roštiljanja?

Ležaljke na plaži

CISOK Varaždin

Saznajte sve o poslu turističkog animatora

Ako želite ovo ljeto provesti na Jadranu radeći kao turistički animator, svakako dođite na besplatnu prezentaciju u CISOK Varaždin i saznajte sve što vas zanima o tom poslu.

HRT

Hrvatska - zemlja znanja?

Obrazovni program nestaje s HRT-a

HRT je ukinuo neke od svojih najdugovječnijih i najpopularnijih emisija namijenjenih školarcima.