LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dennis Tito - prvi turist u svemiru

Na današnji dan, 28. travnja 2001. godine, američki multimilijunaš Dennis Tito krenuo je na putovanje u svemir, gdje je proveo 7 dana, 22 sata i 4 minute.

Na današnji dan, 28. travnja 2001. godine, američki multimilijunaš Dennis Tito krenuo je na putovanje u svemir, gdje je proveo 7 dana, 22 sata i 4 minute.

Dennis Tito, tada 61-godišnji multimilijunaš i bivši NASA-in inženjer, bio je prva osoba koja je posjetila svemir turistički.

28. travnja 2001. godine, zajedno s posadom koja se sastojala od dva ruska astronauta, lansiran je iz kazahstanskog kozmodroma u svemir.

Unatoč zabrinutosti da nije dovoljno kvalificiran da bi se pridružio profesionalnim astronautima u svemiru, odobren mu je posjet svemiru. Naime, nakon što je uplatio 20 milijuna dolara Ruskoj svemirskoj agenciji, Rusija je inzistirala da se pridruži misiji.

Misija u svemir nije smjela biti odgođena jer je do kraja mjeseca trebalo zamijeniti plovni objekt za izlaz u svemirskoj stanici s obzirom na to da mu je isticao rok trajanja. Kapsulu Soyuz, koja se smatrala čamcem za spašavanje svemirske stanice, trebalo je promijeniti svakih šest mjeseci.

Dennis Tito i posada
 
FOTO: visualphotos.com
 

Za vrijeme misije koja je trajala 7 dana, 22 sata i 4 minute, posada je kružila oko zemlje 128 puta, a Tito je proveo nekoliko znanstvenih eksperimenata za koje je smatrao da će biti korisni njegovoj kompaniji za daljnje poslovanje. 

Misija Mars

25. siječnja 2013. godine Tito je osnovao neprofitnu udrugu Inspiration Mars Foundation, čiji je glavni cilj misija na Mars s ljudskom posadom, koja bi se odvila u siječnju 2018. ili najkasnije do 2021. godine
 
Osnivanjem ove zaklade Tito je htio naglasiti važnost istraživanja svemira koje osigurava katalizator za rast, nacionalno blagostanje, znanje i globalno vodstvo. Tom bi se misijom otvorile mnoge mogućnosti, dok bi se paralelno povećao interes za znanost, tehnologiju i inženjerstvo. 
 
 
 
FOTO: WIKIPEDIA.ORG