Na današnji dan

Danas se prisjećamo grada heroja i obilježavamo Dan sjećanja na Vukovar

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Spomenik_Memorijalno_groblje_Vukovar_221208.jpg

Danas obilježavamo 28. obljetnicu pada Vukovara, grada heroja, koji je simbol hrvatske patnje i muke tijekom Domovinskog rata.

Dana 18. studenog 1991. godine, nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja Vukovara. Prema statistici u gradu je poginulo oko 550 branitelja i 1700 civila, a oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srbijanske logore, dok ih se još uvijek oko 800 vodi na popisu nestalih.

Bitka za Vukovar počela je 24. kolovoza kada je bivša JNA zajedno s paravojnim srpskim snagama stvarala obruč oko grada. Cilj im je bio zauzeti Vukovar u nekoliko dana, no kako im to nije uspjelo, vrh JNA iz Beograda odlučio je formirati posebnu operativnu grupu te krenuti sa strahovitim granatiranjem grada i topničkim napadima. Grad bombardiraju zrakoplovi i stotinjak tenkova.

Dva dana kasnije, kada je zabilježeno 26 zračnih napada, branitelji zaustavljaju tu ofenzivu uništavajući 34 tenka. U listopadu bivša JNA kreće s novim snagama, odnosno s oko 45 000 vojnika te počinje grad zasipati s više od 7000 granata dnevno. No, ni ta akcija nije dala nikakav rezultat zahvaljujući braniteljima Vukovara, koji su i dalje čvrsto držali svoje položaje.

Na početku studenog srpske su postrojbe započele napade svim raspoloživim sredstvima: grad zasipaju tisućama granata te ga svakodnevno napadaju iz zraka ili s Dunava. JNA 14. studenog uspijeva razdvojiti hrvatske snage u Vukovaru od ovih iz Borova Naselja. Stoga su u Beogradu nakon okupacije grada upriličili primanje i proslavili oslobođenje Vukovara, no bila je to Pirova pobjeda.

Potkraj 1991. godine hrvatska vojska brojila je oko 200 000 ljudi i bila je sposobna za ofenzivne operacije, što je i učinila oslobađanjem znatnih dijelova zapadne Slavonije. Herojstvo Vukovara postalo je temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobođenja zemlje te zbog svega toga grad heroj postao je simbolom oko kojeg se okuplja cijela nacija. Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. godine Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. godine

Komentari na članak

Vezani članci

Ovoren 12. Vukovar Film Festival

Sedma umjetnost

Hrvatski film „Za ona dobra stara vremena” otvorio Vukovar Film Festival

Ovogodišnji festival otvorio je film redatelja Eduarda Galića, a svojim uvodnim govorom direktor VFF-a prisjetio se uspjeha dosadašnjih izdanja na kojima se prikazalo više od 900 filmova i koje je posjetilo više od 300 tisuća ljudi.

Stare knjige

Na današnji dan

Međunarodni dan arhiva u znaku Domovinskog rata

Danas u hrvatskim arhivima možete razgledati izložbe, poslušati predavanja, pogledati filmove te obnoviti znanje o Domovinskom ratu.

Ovoren 12. Vukovar Film Festival

Europa za festivale, festivali za Europu

Naš filmski festival nominiran za nagradu EFFE; internetsko glasanje publike u tijeku

Vukovar film festival postao je jedan od 24 nominirana europska kulturna događaja koji će se 26. rujna ove godine natjecati na svečanoj dodjeli nagrade u Bruxellesu. Svi mu zainteresirani preko interneta mogu dati svoj glas za nagradu publike.

Josip Jović

Krvavi Uskrs

Josip Jović – prva žrtva domovinskog rata

Idilu Uskrsa, 31. ožujka 1991., prekinula je vijest o divljanju Martićevih milicajaca na Plitvičkim jezerima koji su smrtno ranili hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

https://www.facebook.com/unisporthr/photos/a.665857120116465/1927021723999992/?type=3&theater

Sveučilišni sport

UniSport H2O u Vukovaru okuplja najbolje sveučilišne vaterpoliste i plivače

Vukovar će 30. studenoga i 1. prosinca biti domaćin državnom sveučilišnom prvenstvu u vodenim sportovima. Plivači se natječu u petak, a vaterpolisti oba dana natjecanja.