LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Danas se nosi plavo!

Ovaj poremećaj sve je učestalija pojava u Hrvatskoj, a broj oboljelih raste svake godine.

Ovaj poremećaj sve je učestalija pojava u Hrvatskoj, a broj oboljelih raste svake godine.

Autizam se smatra poremećajem mozga koji se manifestira kroz slabu ili nikakvu komunikaciju i ponavljajuće obrasce ponašanja.

Vjeruje se kako je uzročnik autizma genetika, iako se još ne zna koji gen je točan uzročnik ove bolesti.

Postoje i pretpostavke da uzrok mogu biti i cjepiva koja se djeci daju pri rođenju, a ista cjepiva mogu dovesti do defektnog ponašanja.

Kako bi se ljude bolje upoznalo s tom bolešću, 2. travnja se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu (World Autism Awerness Day). Ove godine u inicijativi sudjeluje 14 hrvatskih gradova, i to: Zagreb, Zaprešić, Kaštel Novi, Dubrovnik, Zadar, Pula, Karlovac, Bjevora, Split, Nova Gradiška, Rijeka, Osijek, Zadar i Čakovec.

Inicijativi se ove godine pridružuje i Sveučilište u Zagrebu, čiji će se profesori i studenti Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta, kao i Uprava Sveučilišta, 2. travnja u podne na Trgu bana Jelačića pridružiti središnjem obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u Zagrebu.

U svijetu se učestalost autizma povećala za 17%, a posljednjih 20 godina na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu sve je veći broj kolegija koji se bave tom temom, kao i volontiranja i akcija studenata i profesora.

Suradnjom s nekoliko fakulteta u Zagrebu (Medicinski, Ekonomski, FER) održavaju se i pojedine aktivnosti i manifestacije kako bi se podigla razina svjesti o autizmu. Osim što se 2. travnja obilježava Svjetski dan autizma, taj je dan proglašen i Svjetskim danom Ujedinjenih naroda

FOTO: FACEBOOK.COM