LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan pravnika - tko se suda boji još?

Da i pravo može biti zabavno pokazuju nam slučajevi koji neodoljivo podsjećaju na one iz Sudnice jedne domaće komercijalne televizijske kuće.

Da i pravo može biti zabavno pokazuju nam slučajevi koji neodoljivo podsjećaju na one iz Sudnice jedne domaće komercijalne televizijske kuće.

Pravnici i svi oni koji će to tek postati, danas je vaš dan. Otkada i zašto je to tako, ne znamo, možda zbog događaja na martovske ide 44. godine pr. Kr. kada je sljedeće jutro Brutu zasigurno trebao dobar odvjetnik. No, 16. ožujka odsad ćemo pamititi i po Danu pravnika. Kada smo već kod Rima, i omiljenog vam rimskog, građanskog i inih prava, pogledajmo kakvi vas sve luckasti slučajevi čekaju nakon što se izborite s nebrojnim stranicama literature.

Liebeck protiv McDonaldsa

Koliko ste sati proveli za knjigom i šalicom kave u ruci? Koliko ste skromnog studentskoj džeparaca potrošili na najdražu crnu tekućinu? A koliko ste se puta prolili s istom? Zasigurno, naivni kao i mi, niste to unovčili. Zato je to na pragu osamdesete godine života, 1992., učinila života Stella Liebeck iz Albuquerqueja u Novom Meksiku. Dovezla se u McDonaldsov drive trough, naručila kavu kakvu voli, neoprezno skinula poklopac i prolila se. Pamučna trenirka upila je, navodno kipuću, tekućinu i zalijepila se za kožu bedara, međunožja i guze. Stella je hospitalizirana na osam dana, a terapiju je primala još dvije godine Tužila je lanac brze prehrane za „najopasniju“ kavu i dobila 1,7 milijun funti.

Tenbrook protiv Sveučilišta u Roterdamu

Čuli smo razne razloge za izbacivanje sa sveučilišta, ali ovaj je definitivno nov i pomalo bizaran. Tako je mislio i student filozofije, Teunis Tenbrook, kada su se profesori i kolege iz klupa požalili na smrad njegovih nogu. Navodno su one imale toliko jak miris da se u njegovoj prisutnosti bilo nemoguće koncentrirati. On ih je, pogađate, tužio i nakon nevjerojatnih deset godina navlačenja po sudovima presuda je bila sljedeća: Neka začepe nos.

Bai protiv NASA-e

Učili ste za ispit, pripremili se, pročitali sve moguće i nemoguće, i opet pad. Mora da vam nije bilo suđeno ili ste taj dan imali loš horoskop. Koliko je položaj zvijezda važan najbolje je pitati rusku astrologinju Marinu Bai. Ona je odlučila tužiti NASA-u za 170 milijuna funti jer joj je sonda Deep Impact, udarcem u komet Tempel 1, poremetila životne i duševne vrijednosti. Ali nije to bio bilo kakav komet. Djed astrologinje je osvojio baku pokazivavši joj upravo njega. Slučaj su okončali fizičari rekavši da sudar sonde i kometa nije promijenio njegovu putanju.

Overton protiv Budweisera

Zasigurno ste svi vidjeli barem jednu reklamu u kojoj majstor drži pivo u ruci i glavni je galeb u kafiću. Baš takvu za Budweiser je vidio i Richard Overton, ponosni otac troje djece, i shvatio ju je onako kako bi i oni – doslovno. Razočaran u svoj uspjeh vani odlučio ih je tužiti za 6,5 tisuća funti. Slučaj je odbačen. Dođe nam da se zapitamo – čini li pivo nas privlačnijima ili ipak čarobnu moć privlačnosti daje ljudima oko nas koje inače ne bismo doživjeli kao takve? A tko nije dobio krila za prići nakon pokoje čašice.

Robert Le Brock protiv Roberta Le Brocka

Jedan od najčešćih izgovora mladih ljudi za nepodoštine je izlizana fraza: „Bio sam pijan.“ A jeste li ikada s njom otišli toliko daleko da biste tužili sami sebe? Robert Le Brock je i to za 2,3 milijuna funti. Optužnicu je temeljio na povredi svojih građanskih prava. Naime, vjera mu brani konzumaciju alkohola, a upravo je pod njegovim utjecajem pljačkao. I ovaj slučaj je odbačen, ali Robert je od suda dobio priznanje za originalnost i podizanje izgovra na novu razinu.

Clardy protiv Nikea

Da alkohol nije jedini suučesnik u zločinu pokazuje nam i ovaj slučaj. Sirgiorgio Clardy, svodnik iz Portlanda, odlučio je tužiti proizvođača sportske opreme jer na tenisicama nisu stavili upozorenje da se mogu koristiti kao oružje. U svojim Jordanicama pretukao je i rasjekao lice mušteriji koja je odbila platiti usluge jedne od njegovih djevojaka. Osuđen je na sto godina zatvora, za njega očito ne samo njegovom krivicom, pa je od Nikea potraživao 60 milijuna funti.

Heckard protiv Jordana i Nikea

Vratit ćemo se još malo na spomenuti tenisice, ali prije toga razmislite jesu li vas ikada uspoređivali s nekom poznatom osobom? Allena Heckarda jesu i to ni više ni manje nego s legendom košarke Michaelom Jordanom. Rekli bi laskavo, zar ne? No, ne i njemu. Allena je toliko smetala sličnost i zezanje okoline jer je imao „skormnih“ 180 cm da je ovu sportsku veličinu, zajedno s direktorom Nikea Philom Knightom koji je pomogao njegovoj slavi, odlučio tužiti za 493 milijuna funti zbog emocionalne boli.

Mircea protiv boga

Ukoliko vam bog košarke nije bio dovoljan, rumunjski ubojica Pavel Mircea (40), odlučio je otići do kraja. Optužen na 20 godina zatvora, odlučio je tužiti boga za kršenje ugovora krštenja. On ga je, po Pavelovu mišljenju, trebao štiti od vraga, a ne predati ga njemu koji ga je poticao na ubojstva. Tražio je povrat novca za sve troškove proizašle iz njegove vjere poput svijeća i milodara. Sud je odbacio tužbu jer bog u očima zakona nije osoba i nema fizičku adresu na koju bi mu dostavili papire.

I onda kažu da se Zagorci puno tuže. Pravnici, sretno!

FOTO: TUMBLR/INAPPROPRIATEGAVELS