LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan kada slavimo zaljubljenost

Današnji dan poznat je kao Valentinovo ili Dan zaljubljenih, a tko je Valentin te kada i kako smo počeli slaviti ovaj dan saznajte u članku.

Današnji dan poznat je kao Valentinovo ili Dan zaljubljenih, a tko je Valentin te kada i kako smo počeli slaviti ovaj dan saznajte u članku.

Na današnji dan, 14. veljače, slavimo Valentinovo ili Dan zaljubljenih.

Valentinovo vuče svoje korijene iz daleke prošlosti. Sve je započelo u vrijeme antičkog Rima, kada se održavao lokalni antički obred Lepercalia, obred povezan s plodnošću, bez ikakvih naznaka romantike. Zanimljivo je dodati da je u antičkoj Grčkoj postojao mjesec Gamelion (od sredine siječnja do sredine veljače) koji je bio posvećen svetom braku Here i Zeusa.

Dan zaljubljenih povezuje se s kršćanskim biskupom, svetim Valentinom, koji je mučen i ubijen 269. godine zbog potajnog vjenčavanja parova. Naime, vjenčavanje parova bilo je protiv carske zabrane jer se vjerovalo da su nevjenčani muškarci puno bolji vojnici.

Nedugo nakon svoje smrti, Valentin je proglašen svetim, a papa Gelasius je 496. godine prvi put proglasio 14.veljače kao dan Sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih.

Ipak, Valentinovo se tek 1300-tih godina počinje povezivati s ljubavlju i romantikom. Zanimljivo je da su u to vrijeme  ljudi vjerovali da 14. velječe počinje sezona parenja ptica.

Tradicija darivanja ljubavnih čestitki započela je u 17. stoljeću. U današnje se vrijeme, primjerice, u SAD-u godišnje pošalje oko milijarda čestitki za Valentinovo, više nego za bilo koji drugi blagdan, osim za Božić. Procjenjuje se da prosječni Amerikanac godišnje potroši 130 dolara za Valentinovo.

Takav potrošački trend nije povezan samo s SAD-om. Od druge polovice 20. stoljeća u cijelom svijetu Dan zaljubljenih poprima konzumerističke značajke. Ljubav se ne iskazuje jednostavnim čestitkama ili skromnim čokoladnim paketima.

Sve se više troši na skupocjene parfeme ili nakit, sa svih strana zatrpani smo reklamama o savršenim poklonima za naše bolje polovice, a sve je manje onih koji ljubav prepoznaju u malim znacima pažnje. Koristi se svaka prilika da se ljude potakne na trošenje.

Nemojte bit jedni od onih koji se okreću tom nametnutom mišljenju. Imajte na umu da se ljubav najbolje iskazuje djelima, gestama, riječima, a koje zapravo nemaju cijenu.

FOTO: FLICKR/NANCY VIOLETA VELEZ PHOTOGRAPHIC ART