LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan kada je umrla glazba

Jedan od najtužnijih dana u povijesti rock 'n' roll glazbe dogodio se u najranijim danima toga žanra kada su u zrakoplovnoj nesreći poginule tri najveće mlade nade rock 'n' rolla. Kasniji megapopularni hit dao je ovome tragičnom događaju ime po kojem je ostao poznat.

Jedan od najtužnijih dana u povijesti rock 'n' roll glazbe dogodio se u najranijim danima toga žanra kada su u zrakoplovnoj nesreći poginule tri najveće mlade nade rock 'n' rolla. Kasniji megapopularni hit dao je ovome tragičnom događaju ime po kojem je ostao poznat.

Rock 'n' roll je 1950-ih bio tek u povojima – prvi su izvođači, inspirirani crnačkim žanrovima poput gospela, jazza, boogieja woogieja i rhythm and bluesa te countryjem, utirali put novom žanru koji će u narednim dekadama osvojiti svijet, preživjeti mnoge transformacije i ostati jedna od omiljenih vrsta glazbe i danas. Rock je na različite načine uzeo mnoge žrtve, no manje je poznato da su na današnji dan, 3. veljače 1959., život izgubila tri nevjerojatno perspektivna glazbenika, tri začetnika rock 'n' rollaBuddy Holly, Ritchie Valens i J. P. „The Big Bopper“ Richardson.

Simpatični Buddy Holly počeo je svirati vrlo rano. U početku je svirao country glazbu, no kako je više puta nastupao prije Elvisa Presleyja, odlučio se u potpunosti okrenuti rock 'n' rollu. Ritchie Valens poznat je omiljenom hitu La Bamba i bio je jedan od prvih glazbenika koji su svirali rock 'n' roll na španjolskom jeziku. Big Bopper postao je prava rock 'n' roll zvijezda zbog svojeg rockabilly stasa i glasa, a najpoznatiji je po pjesmi Chantilly Lace.

Sva su trojica glazbenika krajem 50-ih bili apsolutne zvijezde, rodonačelnici novih glazbenih smjerova. Teško je i zamisliti što bi još ostvarili da se te 3. veljače nije dogodila kobna zrakoplovna nesreća. Ova su tri glazbenika, zajedno s Dion and the Belmontsima, bili na turneji koja je trebala proći kroz 24 grada američkog Srednjeg zapada u 24 dana. Međutim, nakon samo nekoliko dana u kombiju kojim su putovali pokvarilo se grijanje, zbog čega se dio glazbenika razbolio, a Hollyjev bubnjar Carl Bunch čak je morao u bolnicu zbog ozeblina. Holly je odlučio unajmiti avion koji će prebaciti ekipu iz Iowe u Sjevernu Dakotu, no ispostavilo se da ima mjesta samo za tri putnika. Sam Hollyjev prateći bend, The Crickets, sastojao se od tri člana pa je basist Waylor Jennings, buduća country zvijezda, prepustio svoje mjesto Richardsonu, koji je bio bolestan. Ako je vjerovati pričama, Ritchie Valens dospio je na avion zahvaljujući bacanju novčića – Valens je pobijedio Hollyjeva gitarista Tommyja Allsupa i oko 12:55 uzletio s Hollyjem, Richardsonom i pilotom Rogerom Petersonom.

Vremenski uvjeti bili su veoma loši, četvorica muškaraca letjela je kroz mećavu sa snažnim vjetrom. Letjeli su, ipak, veoma kratko jer se avion srušio nakon jedva nekoliko milja, u Clear Lakeu u Iowi, pri čemu su svi putnici izgubili život na mjestu. Istrage su pokazale da loši vremenski uvjeti nisu bili glavni razlog nesreće, problem je bio u neiskustvu dvadesetjednogodišnjeg pilota koji je najvjerojatnije pogriješio u očitanju visine aviona i slučajno ga spustio umjesto da ga podigne. Hollyjeva mlada žena Maria Elena dan nakon nesreće doživjela je pobačaj uslijed emocionalnog šoka. Zanimljivo je da je 1980. ponovno otkriven vrijedan ostatak iz nesreće – Hollyjeve poznate naočale. Kultne naočale s crnim okvirom pronađene su na mjestu nesreće u proljeće, kada se snijeg otopio, odnesene su u šerifov ured gdje su stajale zaboravljene 21 godinu. Tada su vraćene njegovoj udovici, a trenutačno su izložene u Buddy Holly Centeru u Hollyjevu rodnom gradu Lubbocku u Teksasu.

Foto: wikipedia.org

Nekoliko godina ranije, točnije 1971., smrt trojice glazbenika zauvijek je u svojoj pjesmi American Pie ovjekovječio Don McLean. Njegovi stihovi dali su ime tom tragičnom 3. veljače, a sama pjesma, među ostalim, govori o tuzi koju je McLean osjećao kada je u novinama koje je toga jutra dostavljao pročitao vijest o Hollyjevoj smrti:

I can't remember if I cried

When I read about his widowed bride

But something touched me deep inside

The day the music died.

Vrlo je poznata i referenca grupe Weezer na poznatog glazbenika u istoimenoj pjesmi Buddy Holly, a osobito u njezinu glazbenom spotu, gdje su preuzeli odjeću i retro ugođaj pedesetih.

Iako su umrli zaista prerano i nisu iza sebe ostavili onoliko velik opus koliki su mogli, ovi glazbenici nisu zaboravljeni. Buddy Holly jedan je od prvih glazbenika koji je uveden u Kuću slavnih Rock 'n' Rolla, a 2001. i Ritchie Valens postao je članom ove prestižne institucije.

FOTO: PINTEREST